Άγρια κόντρα Παυλόπουλου και Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Πρωτοφανείς διαξιφισμοί μεταξύ Παυλόπουλου και Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, με αφορμή τις τουρκικές απαιτήσεις για τη Θράκη και την Συνθήκη της Λωζάννης.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Τούρκο πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο. Image: Supplied
ν

ΥΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟΣ τον Τούρκο πρόεδρο και προσφωνώντας τον, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χωρίς να τηρήσει το πρωτόκολλο, απέκρουσε ευθέως τις τουρκικές απαιτήσεις που μεταξύ άλλων είναι:
– Η αμφισβήτηση του ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος στο Αιγαίο
– Η αμφισβήτηση του ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος στη Θράκη
– Η αναθεώρηση (επικαιροποίηση) της Συνθήκης της Λωζάννης
Χωρίς να μασά τα λόγια του, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε μπροστά στις κάμερες πως οι τουρκικές απαιτήσεις είναι απαράδεκτες, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Τουρκία καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και πως η Ελλάδα, όντας μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας έχει μάθει να τηρεί και να σέβεται αρχές και αξίες που είναι διαχρονικές και δεν αλλάζουν.
«Διατυπώσατε κάποιες πραγματικότητες και αλήθειες ξεκάθαρα. Θα κάνω το ίδιο και εγώ», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τα όσα είπε ο Έλληνας πρόεδρος ότι η χώρα δεν συζητάει τη Συνθήκη της Λωζάννης, επιμένοντας ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης και ότι κάποια θέματα δεν κατανοούνται σωστά.
«Είναι μια συμφωνία που έγινε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπήρξαν 11 χώρες. Υπήρξε ακόμη και η Ιαπωνία. Μέσα στο διάστημα των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας…»
Και συνέχισε –με θράσος– θέτοντας ευθέως ζήτημα “τουρκικής Θράκης”: «Είπατε ότι χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο υπάρχει ο όρος τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι εκεί μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης;»
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη και στο ότι στη δυτική Θράκη δεν μπορούν οι ιμάμιδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους.
«Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάννης;» αναρωτήθηκε
και πρόσθεσε: «Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην Δυτική Θράκη, όμως, εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάννης».
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ επειδή την υποστήριξε η Τουρκία.
«Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε εσείς από το ΝΑΤΟ, εμείς σας στηρίξαμε να ξαναμπείτε. Σας είδαμε σαν γείτονες. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Στόχος μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο, όπως και στο Αιγαίο. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά από τότε που υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάννης», ανέφερε ξανά τονίζοντας ότι κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή στη Θράκη.
«Αναρτήθηκαν αφίσες και χαράχτηκαν σήματα σε σπίτια στην περιοχή. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένας Τούρκος πρόεδρος είχε το θάρρος να επισκεφθεί την περιοχή μετά από τόσα χρόνια, και αυτές οι αντιδράσεις έπρεπε να ελεγχθούν» ανέφερε.
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος αιφνιδιάστηκε από την υποδοχή του Προκόπη Παυλόπουλου που του μίλησε έξω από τα δόντια. Και αυτό φάνηκε από το ότι άφησε κατά μέρος τα χειρόγραφα που κρατούσε και απάντησε στον Έλληνα πρόεδρο μιλώντας από στήθους.
Σε κάθε περίπτωση η γλώσσα των δύο ανώτατων πολιτειακών παραγόντων δεν ήταν καθόλου διπλωματική.
Τι ανάγκασε όμως τον Προκόπη Παυλόπουλο να συγκρουστεί με τον Τούρκο πρόεδρο και να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα, προασπιζόμενος τα εθνικά συμφέροντα;
Υπάρχουν δύο ερμηνείες. Η πρώτη είναι ότι το έκανε σε συνεννόηση με τον Τσίπρα, ώστε να μπορέσει μετά ο πρωθυπουργός να φανεί διαλλακτικός, πετυχαίνοντας το μάξιμουμ από την επίσκεψη του Ερντογάν.
Η δεύτερη και πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι η ανοιχτή και δημόσια αναφορά στα εθνικά θέματα –που συνήθως συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες– ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε αφενός να ενημερωθεί ο λαός για τις τουρκικές απαιτήσεις από τα πλέον επίσημα χείλη και όχι από τρίτους, αφετέρου να αφαιρέσει από τον Τσίπρα κάθε τυχόν πρόθεση να φανεί υποχωρητικός απέναντι στις τουρκικές απαιτήσεις.
Ας μην ξεχνάμε τη διακήρυξη του άπειρου σε διεθνή θέματα Αλέξη Τσίπρα ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», καθώς και την υπόσχεσή του ότι θα παραδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στον Ερντογάν, παρεμβαίνοντας στο έργο της Δικαιοσύνης που είναι αρμόδια να εξετάζει αιτήσεις ασύλου, λες και είναι δικτάτορας.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ΕΠΡΑΞΕ ΣΩΣΤΑ, ιδίως μετά τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Αλέξη Παπαχελά για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τη Λωζάννη, τα νησιά του Αιγαίου, τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας και την Κύπρο.

 


Translate this post