Το επενδυτικό ενδιαφέρον Total-Suez στην Ελλάδα

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων Total και Suez, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

ΟΠΩΣ επεσήμαναν οι Γάλλοι επιχειρηματίες στο περιθώριο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώθηκε σήμερα με την παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, υπάρχει σαφές έδαφος συνεργασίας σε αμφότερους τους τομείς.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Patrick Pouyanne, CEO της Total, «το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε 4 τομείς. Ο πρώτος εντοπίζεται στην διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στην ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες (σ.σ. υδρογονανθράκων)».
Και πρόσθεσε: «Έχουν υπάρξει ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα».
Αναφερόμενος σε ζητήματα ερευνών, ο επικεφαλής της εταιρείας πετρελαιοειδών Total δήλωσε ότι «η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη. Δραστηριοποιούμεθα σε κάθε χώρα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας. Εάν η Κύπρος επιθυμεί να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Κύπρο. Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Ελλάδα. Είμαστε μια δημόσια (εισηγμένη) εταιρεία, μια εμπορική εταιρεία και όχι μια διπλωματική εταιρεία. Δεν χρειάζεται να επιλύσουμε κάτι. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να διερευνήσουμε το δυναμικό (υδρογονανθράκων) της Ελλάδας, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας νέας βιομηχανίας», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Έχουμε έναν ακόμη λόγο (δραστηριοποίησης στην Ελλάδα). Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, αιολικής και ηλιακής.
ν

Ενεργειακός κόμβος

»Ο τέταρτος λόγος αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου. Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από την Ρωσία, από την Τουρκία η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο. Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παρουσία μας στην Ελλάδα», κατέληξε.
Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως, εξέφρασε και ο κ. Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου Suez.
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιρειών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% – 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ, (την διαχείριση) αυτό στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό λοιπόν που θέλουμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε.
»Αυτό είναι σημαντικό. Το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, να βελτιώσεις την ποιότητα του μάνατζμεντ, το δίκτυο διανομής, τη σχέση με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να το κάνουμε, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε».
Από ελληνικής πλευράς υπήρξε ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για το ελληνογαλλικό φόρουμ και τις ευκαιρίες επιχειρηματικών συνεργασιών που αυτό δύναται να διανοίξει.
Οι Γάλλοι εξέφρασαν κυρίως το ενδιαφέρον τους για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικράτειας. Θα μπορούσε βέβαια να ρωτήσει κάποιος, γιατί να δώσουμε τον ορυκτό πλούτο μας στους ξένους και να μην τον εκμεταλλευτούμε εμείς; Η απάντηση είναι απλή: διότι αφενός δεν διαθέτουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία –για να την αποκτήσουμε θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις γενιές– αφετέρου δεν έχουμε ούτε τα κολοσσιαία κεφάλαια που απαιτούνται. Ακόμη κι να τα είχαμε, στερούμαστε της ικανότητας να τα διαχειριστούμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πώς να «ξαλαφρώνουμε» τα δημόσια ταμεία από το περιεχόμενό τους και πώς να οδηγούμε μια ΔΕΚΟ στον μαρασμό και την καταστροφή. Δυστυχώς.
ν

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post