Γερμανία: Η σχάση στα άτομα, το έθνος και την οικονομία

Κατηγορία Art Εκδηλώσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Youmagazine Newsroom

 

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο ψυχαναλυτής Tomas Plänkers θα δώσει διάλεξη με θέμα τον αγώνα για απαρτίωση (ολοκλήρωση) στη μεταπολεμική Γερμανία.

 

H ΕΤΗΣΙΑ Ελληνική Έκδοση του International Journal of Psychoanalysis και το Πρόγραμμα Ψυχολογίας (BSPsy) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA), παρουσιάζουν διάλεξη του Tomas Plänkers, ψυχαναλυτή του Ινστιτούτου της Φρανκφούρτης, με αφορμή την κυκλοφορία του Δ΄ τεύχους της Ετήσιας Ελληνικής Έκδοσης του International Journal of Psychoanalysis από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Είσοδος ελεύθερη.
Ο Tomas Plänkers θα μιλήσει στα Αγγλικά χωρίς διερμηνεία. Για την καλύτερη παρακολούθηση, το κείμενο της ομιλίας του θα διανεμηθεί στο κοινό μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Εισαγωγικές παρατηρήσεις θα πραγματοποιήσει ο Κώστας Ζερβός, μεταφραστής της εργασίας του κυρίου Plänkers.
Η ψυχανάλυση, πέρα από τους θεραπευτικούς της στόχους, αποτελεί και μια πηγή γνώσεων για τις λειτουργιές του ανθρώπινου ψυχισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, σε ατομικό, κοινωνικό και συλλογικό επίπεδο. Ο Tomas Plänkers, μέσα από την δική του ψυχαναλυτική προσέγγιση, δημοσίευσε πρόσφατα στο International Journal of Psychoanalysis μια εργασία, η οποία αναδημοσιεύεται στην Ετήσια Ελληνική Έκδοση του IJP και στην οποία χρησιμοποιεί την ψυχαναλυτική έννοια της σχάσης ή διχοτόμησης για να προσεγγίσει τα ψυχοδυναμικά στοιχεία τα οποία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο συνέβαλαν στην επανασυγκρότηση της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Ο γνωστός ψυχαναλυτής μιλάει για την λειτουργία αυτού του αμυντικού μηχανισμού, και τα συνεπακόλουθα της εξιδανίκευσης, προβολής, διάψευσης και ακραίας υποτίμησης – ψυχολογικοί μηχανισμοί οι οποίοι σε συλλογικό επίπεδο, οδήγησαν (στη περίπτωση του Εθνικοσοσιαλισμού της Γερμανίας) σε φαινόμενα όπως το Ολοκαύτωμα, και στη συνέχεια στον σαραντάχρονο διχασμό της χώρας στηριζόμενο στην ιδεολογική αντιπαράθεση σοσιαλισμού και καπιταλισμού.
Ακολουθεί περιγραφή δύο εκτεταμένων συνομιλιών με έναν πρώην πράκτορα της Κρατικής Ασφάλειας της Ανατολικής Γερμανίας, όπου ο Plänkers περιγράφει πώς ο άνθρωπος αυτός, υποκινούμενος από ιδεώδη ατομικά και συλλογικά, οδηγήθηκε σε μια αυταπάτη εξιδανικεύσεων, προβολών και ακραίων αποκλεισμών.
Ο Tomas Plänkers είναι διδάσκων αναλυτής στο Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο της Φρανκφούρτης και μέλος της Γερμανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας DPV. Είναι επίσης Βοηθός Έρευνας του Ινστιτούτου Σίγκμουντ Φρόυντ. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται προς την εννοιολογική έρευνα στην ψυχανάλυση και την κοινωνική ψυχολογία. Είναι συγγραφέας πολλών ψυχαναλυτικών άρθρων και βιβλίων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάλεξη επισκεφθείτε τον σύνδεσμο:
http://haec.gr/en/aboutus/upcoming-events/plaenkers

 


Translate this post