Όλα τα κλειδιά των σπιτιών στα χέρια των τραπεζιτών!

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Με σύνθημα «Κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ξεκινούν σήμερα “επισήμως” οι παντοειδείς πλειστηριασμοί –ηλεκτρονικοί και μη– χιλιάδων κατοικιών, τη μέρα που «εορτάζουμε» τα δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls.

Πώς το «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ «Καθένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» με τη μεταβολή ενός μόνο γράμματος.


ν

«ΤΟ “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” ήταν απλώς ένα σύνθημα γι’ αυτούς που δεν είχαν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, ώστε να μας ψηφίσουν», δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2016 ο κ. Σπαρτινός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν το εννοούσαμε πραγματικά».
Και όμως, στις 16 Ιανουαρίου 2015, η “Αυγή” έγραφε στην πρώτη σελίδα της: «Κατηγορηματική δέσμευση για απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που απελευθέρωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που οδήγησε σε χρεοκοπία χιλιάδες νοικοκυριά, ανέλαβε από τη Ρόδο ο Αλ. Τσίπρας… “Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας ρητώς το σύνθημα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών…»
Ούτε τρία χρόνια δεν πέρασαν από τότε και, όπως και τα μνημόνια, όλες αυτές οι μεγαλόστομες υποσχέσεις ξεχάστηκαν. Ούτε ο ΕΝΦΙΑ αντικαταστάθηκε από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων έγιναν φαινόμενο καθημερινό, ενώ οι κλοπές ιδιωτικών περιουσιών από τις τράπεζες αν σταμάτησαν για λίγο, οφειλόταν στην αποχή των συμβολαιογράφων.
Επιπρόσθετα, σαν σήμερα το 2015 είχαμε την επιβολή των capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων) στις τράπεζες, ένα ακόμη παγκόσμιο κατόρθωμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα οι συμβολαιογράφοι παύουν την αποχή τους και οι πλειστηριασμοί αρχίζουν και πάλι χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο στην αξία του ακινήτου.

«Από σήμερα θα εκτελούνται όλοι οι πλειστηριασμοί ανεξαρτήτως ποσού και αντικειμένου. Η πολιτεία και οι αρμόδιοι εκμεταλλεύτηκαν την αποχή μας και όλο αυτό το διάστημα δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους, ώστε να βρουν μια λύση και να εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας της μοναδικής και της πρώτης κατοικίας», τόνισε ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γεώργιος Ρούσκας, μιλώντας στον “Αθήνα 984” και στην εκπομπή Breakfast με τον Γιάννη Λαυράνο.

Ο κ. Ρούσκας τόνισε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται μόνο για όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και τόνισε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για όσους ολιγώρησαν παρ’ ότι δικαιούνταν να ενταχθούν σε αυτόν. Πάντως, πρόσθεσε ότι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς ήταν κυρίως στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Πλειστηριασμοί για μικρά ποσά και πρώτη κατοικία γίνονται μόνο για αντιδικίες μεταξύ ιδιωτών», είπε και εκτίμησε ότι ακόμη και τώρα το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), οι τράπεζες και οι δήμοι θα παραμείνουν πολύ προσεκτικοί γύρω από το ποια ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί, προκειμένου να μην θίγονται όσοι είναι σε ανάγκη.
Ο κ. Ρούσκας κατέληξε λέγοντας ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα τεθούν πλήρως σε εφαρμογή από το φθινόπωρο θα αντικαταστήσουν τα ειρηνοδικεία και έρχονται ως απάντηση, όπως έγινε σε Ισπανία και Πορτογαλία όπως είπε, απέναντι στο αυξανόμενο κύμα αντιδράσεων κατά των πλειστηριασμών.
ν

Ένα ιδιαίτερα επαχθές μέτρο

Μετά από αυτά, αναμένεται ένα κατακλυσμικό κύμα πλειστηριασμών να σαρώσει όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό περί τις 60.000 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Οι συνολικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεπεράσουν το 1.000.000 ακίνητα.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2015, από φέτος οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επαχθές μέτρο, καθώς με την κατάσχεση του ακινήτου δεν διαγράφεται το χρέος του δανειολήπτη προς την τράπεζα, όπως συμβαίνει π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο δανειολήπτης συνεχίζει να χρωστάει, αν και έχει χάσει το σπίτι του.

Επίσης, στις ΗΠΑ όταν η τράπεζα κατάσχει το σπίτι ενός πολίτη που βρίσκεται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, αναλαμβάνει η ίδια να εξοφλήσει και τα χρέη του προς την εφορία μέχρι να γίνει ο πλειστηριασμός, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Όλα πλέον επαφίενται στην… καλή διάθεση των τραπεζιτών να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς μικρής αξίας ακινήτων. Η μοναδική περίπτωση να μην χάσει κάποιος το σπίτι του θα είναι εάν η τράπεζα, διαπιστώνοντας πως δεν θα ωφεληθεί από τον πλειστηριασμό, έλθει σε συμφωνία με τον δανειολήπτη για νέα ρύθμιση.
Σε κάθε άλλη περίπτωση τα σπίτια θα χαθούν…

 


Translate this post