Τσίπρας: «Ας πεθάνουν, αρκεί να πληρωθεί το χρέος»

Κατηγορία Οικονομία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Με ύμνους για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, ο Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι οι δανειστές πρέπει να εξοφληθούν, ακόμη κι αν χρειαστεί κάποιοι Έλληνες να πεθάνουν. Δυστυχώς.

ν

O ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, είπε τα μέτρα (εξόντωσης του ελληνικού λαού) «ψηφίζονται για να έρθει λύση για το χρέος».
Σε άλλο σημείο μάλιστα χαρακτήρισε τα μέτρα «εξιτήριο για να βγούμε από το πρόγραμμα», χρησιμοποιώντας έναν όρο που λέγεται για τους ασθενείς που βγαίνουν από το νοσοκομείο.
«Νομοθετώ μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου για να βγούμε από το μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο παρουσιαστής του Αντ1 του παρέθεσε παλαιότερη δική του δήλωση, στην οποία τόνιζε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην προνομοθέτηση μέτρων για το 2019-20. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ότι «αυτά τα μέτρα είναι το εξιτήριο για να βγούμε από το μνημόνιο». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος. Χαρακτήρισε δε «θετικό» το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που θέλει την υπερφορολόγηση των Ελλήνων για την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων.
ν

Πρωθυπουργός ψευδόμενος

Το πιο σημαντικό στοιχείο της συνέντευξης ήταν η στιγμή που είπε ότι τα «θετικά αντίμετρα» θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία πιάσει πλεόνασμα 3,5%.
Ο Νίκος Χατζηνικολάου επέμεινε ρωτώντας «μήπως για να δίνετε αντίμετρα 1% –όσο δηλαδή και το κόψιμο των συντάξεων ή η μείωση του αφορολόγητου– πρέπει να πιάνει η οικονομία πλεόνασμα 1% πάνω από το 3,5%; Δηλαδή, 4,5%»; Και ο πρωθυπουργός απάντησε ψευδόμενος ότι θα ενεργοποιηθούν τα θετικά αντίμετρα στο ύψος του 1% απλώς με την επίτευξη του 3,5%.
Και λέμε ψευδόμενος, γιατί με τη δήλωσή του αυτή δεν συμφωνεί κανένας εκ των δανειστών – τουλάχιστον δημοσίως.
ν

Για τις μειώσεις των συντάξεων 

Όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων, ανέφερε ότι «η σύνταξη των 1.000 ευρώ δεν είναι μεσαίο εισόδημα, αλλά υψηλό» και ότι οι περικοπές είναι απαραίτητες για να εξοφληθεί το χρέος.
Το χρέος πρέπει να πληρωθεί, ακόμη κι αν πρέπει να γίνουν μεγάλες θυσίες, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι «το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να πάνε σε νέα περικοπή».
«Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές έχουμε στόχο να βγούμε στις αγορές και να καταργήσουμε τα capital control», είπε.
ν

«Ο λαός είναι μαζί μας»

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έχουν επιβαρυνθεί τα μικρά και μεσαία στρώματα. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε στιγμή αν δεν είχε κοινωνική ανοχή ή έστω κατανόηση. Τώρα δεν υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στις πλατείες, όπως παλαιότερα.
(Αυτό είναι αλήθεια. Από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την εξουσία, δεν έχουμε πλέον μαζικές διαδηλώσεις, κάψιμο της Αθήνας, νεκρούς σαν της Marfin, αγανακτισμένους στο Σύνταγμα, παρά μόνο το «άβατο» των Εξαρχείων, την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, την πλήρη παράλυση του κρατικού μηχανισμού, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, το κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων, άνοδο της ανεργίας, μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό, μερικές ανάξιες λόγου αυτοκτονίες, κατάθλιψη, συσσίτια, πλειστηριασμούς κατοικιών και περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού).
ν

«Κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε το πλεόνασμα»

Αν και άθεος, όταν αναφέρθηκε στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάνει τον σταυρό του: «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα (με υπερφορολόγηση, περικοπές, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς), γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε».
(Δηλαδή τώρα δεν είμαστε μπαλάκι του πινγκ πονγκ;)
ν

«Δεν ήταν επιλογή μας οι ιδιωτικοποιήσεις»

Μιλώντας με ύφος καφενόβιου, ώστε να γίνεται κατανοητός από τα πλατιά στρώματα του λαού, ο πρωθυπουργός είπε πως «αν ήταν δική μας η επιλογή, είμαστε υπέρ συμπράξεων και όχι ιδιωτικοποιήσεων, θα κάναμε αλλιώς» και πρόσθεσε πως «παραλάβαμε χώρα χρεοκοπημένη, δεν ήταν δική μας επιλογή. Δώσαμε μάχη διαπραγμάτευσης και παραδεχτήκαμε ότι πέσαμε σε τοίχο και το είπαμε και κάναμε εκλογές. Αλλά δεν πουλήσαμε (τη χώρα) μπιρ παρά».
ν

Για τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι απαντήσεις του για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Άνγκελα Μέρκελ.
«Ο Σόιμπλε είναι πολύ σοβαρός και σεβαστός πολιτικός αντίπαλος», ενώ στο ερώτημα αν έχει μετανιώσει για όσα είχε πει για τη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε:
«Πολιτικά, σωστά είχα πει «Go back φράου Μέρκελ». Έπρεπε να κάνει πίσω από τη σκληρή πολιτική όυ επέβαλε στην Ευρώπη. Ειδικά η Ελλάδα μπήκε στο γύψο. Τα μεγάλα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα των άλλων χωρών. Όταν, όμως, τη γνώρισα προσωπικά είδα ότι είναι πολιτικός με συναίσθηση ευθύνης και ανοιχτό μυαλό -παρότι ανήκει σε άλλη παράταξη από εμένα. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στην προσφυγική κρίση».
ν

«Είχα αυταπάτες»

Τέλος, επανέλαβε ότι είχε αυταπάτες όσο ήταν στην αντιπολίτευση, πιστεύοντας ότι θα ηγείτο μιας πανευρωπαϊκής, αν όχι παγκόσμιας, επανάστασης που θα καταργούσε τον καπιταλισμό.
«Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που είχα το θάρρος να πω πως είχα αυταπάτες», τόνισε για την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είχα αυταπάτες ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Πίστευα ότι με τον μεγάλο ξεσηκωμό στην Ελλάδα, με την τεράστια πολιτική ανατροπή, θα άλλαζαν τα πράγματα. Όμως πέσαμε πάνω σε τοίχο».
ν

Τι παρέλειψαν

Τόσο ο Χατζηνικολάου όσο ο πρωθυπουργός παρέλειψαν να αναφερθούν στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως η διεθνής απομόνωση της χώρας, η στέρηση του κοινοτικού κεκτημένου, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι απαιτήσεις των Τούρκων αναφορικά με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να μη μιλήσουμε για τις καθημερινές προκλήσεις και παραβιάσεις των εθνικών συνόρων ή για την ολοκληρωτική παράδοση της χώρας στους δανειστές.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε με γενναιότητα ότι παραποίησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015, είπε όμως ότι το έκανε για καλό σκοπό και προς όφελος του ελληνικού λαού.
Αυτά είπε εν ολίγοις ο πρωθυπουργός. Μικρή σημασία έχουν οι σολοικισμοί και τα πάμπολλα συντακτικά λάθη, καθώς και τα άλλα γλωσσικά αμαρτήματα που έκανε, όπως ότι χρησιμοποιούσε στην αιτιατική συνδέσμους αντί προθέσεων, αυτός ο νοσφιστής λόγων προηγούμενων πολιτικών ηγετών τους οποίους έχει αποστηθίσει και χρησιμοποιεί, γιατί έτσι κι αλλιώς απευθυνόταν σε ανθρώπους εξίσου παραζαλισμένους με τον ίδιο. Άλλωστε, τόσα χρόνια δοσμένος στην Επανάσταση, πού να προλάβει να μορφωθεί;
ν

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΔΩ

ν


ν

 


Translate this post