Ποιοι είναι οι νικητές των Βραβείων Πούλιτζερ 2017

Κατηγορία Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ κυριάρχησε στη φετινή απονομή των βραβείων Πούλιτζερ.

Ο David Fahrenthold (κέντρο) την ώρα που μαθαίνει ότι κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ 2017 για το ρεπορτάζ εθνικής σημασίας, περιστοιχιζόμενος από τους συναδέλφους του στο newsroom της Washington Post τη Δευτέρα 10 Απριλίου. Photo: Bonnie Jo Mount / The Washington Post. Πηγή: Supplied
ν
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ Πούλιτζερ (Pulitzer Prizes), που απονέμονται κάθε χρόνο, θεωρούνται ως η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία. Τα βραβεία τιμούν επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις. Τα πρώτα Βραβεία Πούλιτζερ απονεμήθηκαν στις 4 Ιουνίου του 1917, και πλέον ανακοινώνονται κάθε χρόνο, τον μήνα Απρίλιο.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν χθες Δευτέρα σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Washington Post, για την κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και της εφημερίδας New York Times, για την κάλυψη της εκστρατείας του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή στο εξωτερικό με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, με την επιτροπή που δίνει τα βραβεία να χαιρετίζει το θάρρος τους να γράψουν για δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες του κόσμου, παρά το όλο και πιο εχθρικό κλίμα για τα μέσα ενημέρωσης.
Η εφημερίδα New York Daily News και η ProPublica, μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, κέρδισαν το βραβείο δημοσιογραφικού έργου που υπηρέτησε τον πολίτη, για την κάλυψη των καταχρήσεων στελεχών της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης, που εκδίωκαν φτωχά μέλη μειονοτήτων από τα σπίτια τους.
Βραβεύθηκε ακόμη ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) διότι έριξε φως στην υπόθεση των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» και για τη χρήση φορολογικών παραδείσων από ισχυρούς που φοροδιαφεύγουν.
Τα Πούλιτζερ, τα πλέον περίβλεπτα βραβεία της αμερικανικής δημοσιογραφίας, συχνά μονοπωλούνται από τους συντάκτες έγκριτων εφημερίδων, όπως οι Times της Νέας Υόρκης, η Washington Post ή η Wall Street Journal. Όχι σπάνια πάντως βραβεύονται και μικρότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η δουλειά των οποίων μπορεί να μην έχει προσελκύσει την προσοχή σε εθνικό επίπεδο.
ν
Ανάμεσα στους βραβευμένους και ο ιστότοπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ProPublica που καλύπτει τις καταχρήσεις στελεχών της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης, που εκδιώκουν φτωχά μέλη μειονοτήτων από τα σπίτια τους. Πηγή: ProPublica
ν
Ο Έρικ Άιρ της Charleston Gazette-Mail (Δυτική Βιρτζίνια) έλαβε Πούλιτζερ για το ερευνητικό του έργο, καθώς αποκάλυψε μια επιδημία χρήσης οπιοειδών σε κομητείες της πολιτείας όπου καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης θανάτων από υπερβολική δόση σε εθνικό επίπεδο τις ΗΠΑ.
Το προσωπικό της East Bay Times, στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, έλαβε βραβείο για την κάλυψη ενός έκτακτου γεγονότος – μιας πυρκαγιάς στην οποία έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι που συμμετείχαν σε ένα πάρτι, καθώς η εφημερίδα αποκάλυψε ότι οι δημοτικές αρχές δεν είχαν λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την καταστροφή.
Στη φετινή τελετή υπογραμμίστηκε η βαρύνουσα σημασία των μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία, που όμως αμφισβητείται εν μέσω του θορύβου περί των «ψευδών ειδήσεων» (fake news) – όρου που άλλοτε παρέπεμπε σε χαλκευμένες πληροφορίες, αλλά χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα από τον πρόεδρο Τραμπ για να υποβαθμιστούν δημοσιεύματα επικριτικά για τον ίδιο.
Ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός καταφέρεται συχνά εναντίον των ΜΜΕ, ενώ τον Φεβρουάριο τα αποκάλεσε «εχθρό του αμερικανικού λαού».
Ο Ντέιβιντ Φάρενθολντ της Washington Post έλαβε το βραβείο ρεπορτάζ εθνικής σημασίας ως «υπόδειγμα διαφανούς δημοσιογραφίας», όπως αναφέρει το σκεπτικό της επιτροπής που απονέμει τα Πούλιτζερ, επειδή ζήτησε τη βοήθεια των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter στην προσπάθειά του να βρει τις δωρεές του Ντόναλντ Τραμπ σε αγαθοεργίες.
Ο Φάρενθολντ διεξήγαγε έρευνα για τις ψευδείς δηλώσεις του τότε υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη γενναιοδωρία του όσον αφορά φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ακόμη, ανέδειξε τη συμπεριφορά του έναντι των γυναικών.
Η Πέγκι Νούναν της Wall Street Journal, που είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, τιμήθηκε για μια σειρά άρθρων της με τα οποία επέκρινε τον Τραμπ για την εκστρατεία που διεξήγαγε.
Ο ανεξάρτητος φωτοειδησεογράφος Ντάνιελ Μπερεχούλακ έλαβε βραβείο Πούλιτζερ για την κατηγορία φωτογραφιών «Έκτακτα Νέα» για το έργο του στην κάλυψη του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται στους Times της Νέας Υόρκης.
Ο πλήρης κατάλογος των νικητών στην ιστοσελίδα 2017 Pulitzer Prizes.
ν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post