Βενεζουέλα: «Η μητέρα όλων των διαδηλώσεων»

Κατηγορία Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός μιας από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα διαδηλώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.


v

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους στη Βενεζουέλα την Τετάρτη 19 Απριλίου, ζητώντας την απομάκρυνση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νικολάς Μαδούρο, από το ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Οι διοργανωτές ονόμασαν τη διαμαρτυρία αυτή «μητέρα όλων των διαδηλώσεων” για την τεράστια συμμετοχή του κόσμου σε αυτή. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν λίγο μετά την έναρξη της πορείας, καθώς η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από σφαίρες, ενώ συνολικά οι νεκροί είναι έντεκα.
Όμως από τις αρχές Απριλίου που ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις οι νεκροί έχουν φτάσει τους είκοσι επτά.

v


v
Μεταξύ των νέων θυμάτων είναι και ο 17χρονος Κάρλος Μορένο που πυροβολήθηκε στο κεφάλι ενώ περπατούσε δίπλα σε μια από τις πορείες διαμαρτυρίας. Ο άτυχος νεαρός πέθανε στο χειρουργικό τραπέζι.
ν


ν

Σε μια από τις πολλές διαδηλώσεις έξω από την πρωτεύουσα, μια 20χρονη κοπέλα, η Πάολα Ραμίρεζ, δέχτηκε σφαίρα στο Σαν Κριστομπάλ. Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε στο Associated Press ότι πυροβολήθηκε από υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι οποίοι πραγματοποίησαν φιλοκυβερνητική πορεία το πρωί.
v


v

Αργότερα, στη λίστα των νεκρών προστέθηκε και ένας στρατιώτης, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο σκοτώθηκε από οπαδούς της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση έβαλε οδοφράγματα, έστειλε τις δυνάμεις ασφαλείας και έκλεισε το μετρό σαν προετοιμασία για τη μεγάλη αντικυβερνητική πορεία που ετοίμαζε ο λαός.
v

v
Παρ’ όλα αυτά, η προσέλευση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Στο Καράκας υπήρχαν περισσότερα από 20 σημεία συγκέντρωσης για αυτές τις διαμαρτυρίες. Μέχρι τα μέσα του πρωινού είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι που κουβαλούσαν σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά του Μαδούρο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πέσει.
v


v

“Και το πιο απλό πράγμα είναι πολύ δύσκολο να γίνει στη χώρα μου. Αγωνιζόμαστε κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα, ακόμη και για το γάλα και το ψωμί” δήλωσε η Louisa Mayorga, δικηγόρος από το Καράκας, που συμμετείχε στη διαδήλωση.
“Αυτό είναι εξαντλητικό. Δεν θα εγκαταλείψουμε μέχρι να επιτύχουμε μια καλύτερη χώρα και δημοκρατία. Αυτή η κυβέρνηση, αυτό το καθεστώς καθιστά τη ζωή μας άθλια και δεν μπορούμε να την δεχτούμε άλλο».
Η αντιπολίτευση  πιέζει για την εκδίωξη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
ν

v


Translate this post