Βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της οικονομίας

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Αντί για ανάπτυξη είχαμε ύφεση 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Πρόκειται για την χειρότερη απόδοση της τελευταίας εικοσαετίας.

ν

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ επιδείνωση παρουσίασε η πορεία του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του του 2016, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση 1,1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015 και ύφεση 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016, παρότι η οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% και ύφεση 0,4%, αντίστοιχα.
Οι διαφορές, όπως διευκρινίζεται, προκύπτουν από την ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Πρόκειται για στοιχεία είτε μηνιαία, όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου, είτε τριμηνιαία, όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού.
Σημειώνεται ότι στο γ’ τρίμηνο του 2016, το εγχώριο ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 0,6% σε τριμηνιαίο επίπεδο.
Με άλλα λόγια, «κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα».
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την ανυπαρξία συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οδηγούν την ελληνική οικονομία στα Τάρταρα.
ν

Πάγωσαν τα χαμόγελα

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ πως τελικά το 2016 έκλεισε με ύφεση έγιναν γνωστά στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Μάλιστα, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους υπουργούς είχε πει πως η οικονομία επέστρεψε σε ανάπτυξη από το 2016, την ίδια ώρα η ΕΛΣΤΑΤ έδινε στη δημοσιότητα τα αναθεωρημένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ήταν αρνητικό κατά 1,2%, αντί 0,4%, που ήταν η αρχική εκτίμηση, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 δεν ήταν θετικό κατά 0,3%, όπως αρχικά εκτίμησε η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά αρνητικό κατά 1,1%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση «σκοτείνιασαν» μετά την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, αφού τα νέα δεδομένα δυσχεραίνουν την επιχειρηματολογία της και δίνουν πάτημα στο ΔΝΤ να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της χώρας. Στη συνέχεια πάντως κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τριμηνιαία και όχι τελικά, τονίζοντας: «Περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου».
Είναι φανερό πως έως τότε θα υπάρξουν «μαγειρέματα» για αλλοίωση των στοιχείων, ώστε να εμφανίζουν μια πιο «αισιόδοξη» εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι με παρόμοια «μαγειρέματα» και πλαστά στοιχεία μπήκε η χώρα μας το 2000 επί Σημίτη στη ζώνη του ευρώ.
v
Τον Κώστα Καραμανλή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ως Δούρειο Ίππο ο Τσίπρας προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, με την Συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί και η οποία θα του δίνει υπερεξουσίες όμοιες με αυτές του Ερντογάν. Image: Supplied

ν

Προς ανατροπή του Συντάγματος

Μετά τα σοκ από ΕΛΣΤΑΤ και «θεσμούς» (καθώς η περίφημη αξιολόγηση δεν λέει να κλείσει), ο Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος ότι καταποντίζεται εκλογικά, προσπαθεί τώρα να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον, αφού δεν πέτυχε το success story, ανακοινώνοντας ότι ξαναρχίζει η διαδικασία διαλόγου για τη Συνταγματική αναθεώρηση.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η πρόθεση του Τσίπρα για αναθεώρηση του Συντάγματος μόνο αθώα δεν είναι. Παρά τα όσα λέγονται μπροστά στις κάμερες, στόχος του κ. Τσίπρα είναι η δημιουργία ενός Συντάγματος που θα δίνει στον πρόεδρο της χώρας υπερεξουσίες, παρόμοιου με αυτό που έχει ετοιμάσει ο Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία, που τον καθιστά ισόβιο δικτάτορα. Επιδιώκει δηλαδή, μέσα από αφανείς διαδικασίες, να αλλάξει το Σύνταγμα μετατρέποντας το πολίτευμα από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία.
Για να το πετύχει αυτό, ο Τσίπρας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ως Δούρειο Ίππο τον Κώστα Καραμανλή, προτείνοντάς τον ως υποψήφιο πρώτο πρόεδρο του νέου Συντάγματος, εκμεταλλευόμενος την δημοφιλία του πρώην πρωθυπουργού. Στη συνέχεια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και όπως έχει ξανακάνει με άλλους στον παρελθόν, θα τον ξεφορτωθεί για να αναλάβει αυτός την εξουσία, γινόμενος έτσι ένα είδος βασιλιά ή ισόβιου δικτάτορα.

 


Translate this post