Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Η Ολλανδία απαγόρευσε την είσοδο Τούρκων υπουργών στο έδαφός της, ενώ η ΕΕ «πάγωσε» εν μέρει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι αναγκάστηκε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε δύο Τούρκους υπουργούς, επειδή η Άγκυρα απείλησε κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησής του. Photo: EPA/Bas Czerwinski. Πηγή: Supplied
ν
ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ «με τους πιο σκληρούς τρόπους» προειδοποίησε η Τουρκία ότι θα απαντήσει στις ενέργειες της Ολλανδίας, η οποία έχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην επικράτεια της χώρας, απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αστυνομική συνοδεία οδήγησε στα σύνορα της Ολλανδίας με τη Γερμανία την υπουργό  Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, ύστερα από ολιγόωρη κράτησή της.
«Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.
Η επίσκεψη Τσαβούσογλου τροφοδοτούσε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετές ημέρες, με τη Χάγη να αρνείται να δεχθεί μια κυβερνητική επίσκεψη με στόχο «να διεξάγει πολιτική εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα».
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Χάγης ότι δεν επιτρέπει στο αεροπλάνο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να προσγειωθεί, η Άγκυρα απάντησε αποκλείοντας την πρόσβαση στην ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο «για λόγους ασφαλείας», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «τα απομεινάρια του ναζισμού». Δηλώσεις τις οποίες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «τρελές» και «απαράδεκτες», ενώ τις καταδίκασε και ο δήμαρχος του Ρότερνταμ.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».
Η Ολλανδία είναι η πέμπτη χώρα, μετά την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Ελβετία που απαγορεύει συγκεντρώσεις και ομιλίες Τούρκων αξιωματούχων ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, με το οποίο ο Ερντογάν επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα σε σουλτανάτο.
ν

Παγώνει η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τουρκία

Ύστερα από τις τουρκικές απειλές, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στο εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας προς την Τουρκία, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
ν


Γιοχάνες Χαν: «Δεν ανεχόμαστε τους τουρκικούς εκβιασμούς». Image: Supplied
ν
«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε υποψήφια χώρα», τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα. Δικαιούχοι της βοήθειας είναι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη.
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά έως σήμερα έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος.
Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ένωσης τηρούν διαφορετική πολιτική αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στα πλήγματα που υφίσταται η δημοκρατία στην Τουρκία, με ορισμένες από αυτές να ζητούν πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση και άλλες να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.
ν

Η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων εκδιώχθηκε από την Ολλανδία. Image: Supplied
ν

Κράτηση Τουρκάλας υπουργού

Σοβαρή εμπλοκή έχει δημιουργηθεί με την επίσκεψη της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων στην Ολλανδία. Το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετέδωσε ότι η υπουργός έφθασε στο Ρότερνταμ και κρατήθηκε για κάποιες ώρες πριν απελαθεί.
Η Φατιμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα ταξιδέψει οδικώς προς το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, αφού η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε την προσγείωση εκεί του αεροπλάνου που μετέφερε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων βρισκόταν στη Γερμανία και αποφάσισε να κατευθυνθεί προς την Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να παραστεί εκεί.
Η τουρκική κυβέρνηση βασίζεται στην εκστρατεία της στην Ευρώπη για να πείσει τη διασπορά να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.
Η κρίση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας σημειώνεται λίγες ημέρες πριν τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Ισλάμ.
Να σημειωθεί ότι το αντιισλαμικό, ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς που πρωτοστατεί στις απαγορεύσεις εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να κερδίζει τη δεύτερη θέση.

 


Translate this post