Προσφυγικό: ρεμούλες, απάτες και πλαστά στοιχεία

Κατηγορία Μεταναστευτικό, Οικονομία

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Youmagazine Newsroom

 

Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, ο Guardian αναρωτιέται πού πήγαν τα λεφτά της πιο ακριβής ανθρωπιστικής βοήθειας που δόθηκε ποτέ στην ιστορία.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που επικαλείται ο Guardian εκτιμά ότι τα 70 από τα 100 δολάρια που προορίζονται για κάθε πρόσφυγα είναι άγνωστο πού πηγαίνουν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Image: Supplied
ν
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και τον εγκλωβισμό περίπου 60 χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα ο Guardian διερωτάται πού πήγαν τα λεφτά της πιο ακριβής, όπως την χαρακτηρίζει, στην ιστορία, ανθρωπιστικής βοήθειας που δόθηκε σε πρόσφυγες.
Μια ακολουθία γεγονότων που αρχίζει με τον αριθμό ρεκόρ των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015 και με αποκορύφωμα τη φωτογραφία του μικρού Σύρου Αϊλάν Κουρντί που πνίγηκε στην Αλικαρνασσό, αφυπνίζει την διεθνή κοινότητα που βρίσκεται ενώπιον της προσφυγικής κρίσης, σχολιάζει ο Guardian στο ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Ντάνιελ Χάουντεν και Αποστόλης Φωτιάδης.
Το αποτέλεσμα αυτής της αφύπνισης ήταν να ανατραπεί στο σύνολό της η δομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Πόροι που αφαιρέθηκαν από αναπτυσσόμενες χώρες κατευθύνθηκαν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με τελικό αποδέκτη την Ελλάδα.
Ένας πρωτοφανής αριθμός εθελοντών από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έφτασε στην Ελλάδα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ η οποία με τη σειρά της ανέπτυξε την δική της μονάδα αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων για πρώτη φορά εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Αυτή η διαδικασία εξελίχθηκε στην πιο ακριβή ανθρωπιστική βοήθεια στην ιστορία με βάση το κόστος ανά δικαιούχο, πόση δηλαδή βοήθεια αντιστοιχεί σε κάθε πρόσφυγα-μετανάστη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί που επικαλείται ο Guardian.
Το πόσα ακριβώς χρήματα έχουν δαπανηθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ είναι κάτι στο οποίο πολλοί έχουν αναφερθεί, όμως έχει γίνει ελάχιστα κατανοητό. Η διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης Refugees Deeply έχει υπολογίσει ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν διοχετευτεί στην Ελλάδα 803 εκατ. δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια που χορηγήθηκαν πραγματικά ή δαπανήθηκαν, καθώς και τις ιδιωτικές δωρεές.
Τα μεγαλύτερα ποσά προέρχονται από την Κομισιόν η οποία επιβλέπει το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης (AMIF) καθώς και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF). Οι δύο υπηρεσίες χρηματοδότησαν με 541 εκατομμύρια δολάρια το κόστος των συνοριακών ελέγχων στην Ελλάδα, το άσυλο και την προστασία των προσφύγων. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το εκτεταμένο στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτείται, η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σημαντικά ποσά αυτών των κονδυλίων.
Την σύγχυση σχετικά με το πραγματικό ύψος των ευρωπαϊκών δαπανών επέτειναν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είχε αναφερθεί σε χρηματοδότηση άνω του ενός δισ. δολαρίων, ποσό που αφορά προφανώς όλα τα διαθέσιμα και εν δυνάμει κεφάλαια και όχι αυτά που έχουν πραγματικά διατεθεί ή δαπανηθεί.
Ανώτερος αξιωματούχος που επικαλείται ο Guardian εκτιμά ότι τα 70 από τα 100 δολάρια που πήρε η ελληνική κυβέρνηση και απευθύνονταν για κάθε πρόσφυγα είναι άγνωστο πού δαπανήθηκαν.
Τα 803 εκατ. δολάρια επρόκειτο να δαπανηθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των 1.030.000 ανθρώπων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από το 2015. Με βάση αυτό, το κόστος ανά δικαιούχο έπρεπε να είναι 780 δολάρια ανά πρόσφυγα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των αναγκών των τουλάχιστον 57.000 ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός της Ελλάδας. Σε αυτή τη βάση, το κόστος για κάθε πρόσφυγα ανέρχεται στα 14.088 δολάρια! Που σημαίνει ότι θα έπρεπε να μένουν σε πολυτελείς κατοικίες και όχι σε αντίσκηνα.
ν

Απόκρυψη στοιχείων

Παρά την χρηματοδότηση οι δομές λειτούργησαν με προβλήματα και άλλες έμειναν ανενεργές. Ανάμεσα στα παραδείγματα που αναφέρει ο Guardian είναι το κέντρο transit «Απάνεμο» στη Λέσβο, μια δομή ενός εκατομμυρίου δολαρίων που στήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό και χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικά κεφάλαια και το Radcliffe Foundation. Το κέντρο ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ.
Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα πόσα είναι τα hot spots στην Ελλάδα ούτε πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε αυτά, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη χώρα υπάρχουν 39 καταυλισμοί προσφύγων, ενώ σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τα hot spots είναι 50.
Επίσης ο αριθμός των μεταναστών κυμαίνεται μεταξύ 57.000 και 63.000, ενώ στο hot spot του Ωραιόκαστρου, κοντά στη Θεσσαλονίκη, είναι δηλωμένοι 604 μετανάστες, όταν όμως μετρήθηκαν βρέθηκε να διαμένουν σε αυτό μόλις 135 άτομα. Στο στρατόπεδο αυτό παραδίδονται 200 γεύματα τη μέρα, προς 6 ευρώ το ένα, ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει χρήματα για 600 γεύματα.
Και το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει επίτηδες να δημιουργηθεί αυτό το χάος για να θωρακιστεί από την πιθανή μαζική επιστροφή μεταναστών, που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου, από άλλες χώρες της ΕΕ. Γιατί η ΕΕ και μια σειρά από κράτη-μέλη της σχεδιάζουν να επαναφέρουν την συνθήκη του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο μπορούν να σταλούν πίσω στη χώρα μέσω της οποίας εισήλθαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτόν, το ελληνικό διοικητικό χάος είναι η καλύτερη αποτροπή για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα στέλνει το μήνυμα «μην έρθετε, γιατί εδώ επικρατεί χάος».

 


Translate this post