Η συμμαχία Σόιμπλε-ΔΝΤ φέρνει νέα μέτρα ή εκλογές

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σκληρά μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ, πράγμα που επαναφέρει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στο τραπέζι.

3312hj4321h5hj5jh6
ν

ΚΑΘΩΣ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το Eurogroup της Δευτέρας, η πορεία των διαπραγματεύσεων φανερώνει τη συμμαχία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ, που φέρνουν σε θέση άμυνας την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολύ σκληρούς παίκτες και καλείται να πληρώσει ακριβά τις «εγγυήσεις» που απαιτούνται για να πάρει ως αντάλλαγμα το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος.

«Αν είχαμε μόνο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είχαμε κλείσει», τονίζουν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή.

Την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω πηγών της, αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια το παιχνίδι που παίζεται και που φέρνει το ΔΝΤ και πάλι σε ρόλο «κακού» να ζητάει νέο πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018, με μείωση αφορολογήτου και συντάξεων εάν δεν πέσουν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Τα μέτρα προκύπτουν από τη διαφορά για το 2019-2020 μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ (3,5% που θέλουν οι πρώτοι και 1,5% που ζητούν οι δεύτεροι).

Όπως λένε από την κυβέρνηση, είναι αδύνατο να

δεχθούν τα μέτρα που προτείνονται και για τα οποία

μάλιστα υπάρχει απαίτηση να νομοθετηθούν από

τώρα για το 2019 και το 2020.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε κυβερνητικός παράγοντας «όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019- 2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα». Ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε η συμβιβαστική πρόταση, τα μέτρα αυτά (που θα αφορούν σε μείωση των κύριων συντάξεων και σε δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000- 6.000 ευρώ) να μην ψηφιστούν αλλά να ενταχθούν σε μια “πολιτική συμφωνία”, μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό», είπε.

Και αν δεν γίνει συμβιβασμός τι απομένει; Οι εκλογές, τις οποίες για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

«Δεν μπορεί να δεχτεί ελληνική κυβέρνηση μείωση αφορολογήτου και συντάξεων. Πυροδοτεί εξελίξεις αυτό. Είναι προφανές», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός παράγοντας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θέλει, αλλά αν «αναγκαστεί», δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε «ηρωική έξοδο».
ν

Θα μπορούσε να αποφευχθεί το αδιέξοδο;

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, ο συνδυασμός είναι ένας: Το Eurogroup παίρνει αποφάσεις για το χρέος, ξεκλειδώνει το QE και παράλληλα η συμφωνία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ αντιστρέφεται.

Αντί δηλαδή να ληφθούν μέτρα για τα υψηλά πλεονάσματα, να γίνει δεκτό το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων ή έστω, να μην υπάρξει από τώρα οριστική συμφωνία για το τι θα συμβεί μετά το 2018.

Το τελευταίο, πάντως, μοιάζει με ένα εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρξει, ούτε οριστική συμφωνία, ούτε οριστικό ναυάγιο. Θα δημιουργηθεί, ωστόσο, ένα πλαίσιο συμφωνίας κι από εκεί κι έπειτα θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων, με στόχο, μια ανάσα από τα Χριστούγεννα να ληφθούν αποφάσεις σε ένα έκτακτο Eurogroup.

 


Translate this post