Στο σφυρί 3.500 ακίνητα για… παραδειγματισμό!

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

• Από «το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», έρχεται… κύμα πλειστηριασμών. Οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί τα πρώτα 3.500 ακίνητα για παραδειγματισμό!

Γρήγορες αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο για εξπρές εκποιήσεις επιχειρήσεων, γράφει το «Βήμα της Κυριακής».

154tui3ut6t5u6575
v

ΑΚΡΙΒΕΣ κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια είναι τα πρώτα στις λίστες των τραπεζών, ώστε οι κακοπληρωτές… να πάρουν το μάθημά τους και να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Οι επονομαζόμενοι «πλειστηριασμοί παραδειγματισμού» και ουσιαστικά «συνέτισης» όσων δεν πληρώνουν αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, αναφέρει «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί σήμερα.

Πρόκειται για εκπλειστηριάσεις 1.000 ακινήτων μεγάλης αξίας σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές, εκ των οποίων οι πρώτες θα αφορούν εμπορικά ακίνητα (αποθήκες, μαγαζιά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις), αλλά και ακριβές κατοικίες στα καλύτερα προάστια της Αττικής και της περιφέρειας.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι 20 πρώτοι πλειστηριασμοί. Το συνολικό ποσό που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση έως το τέλος του 2017, ανέρχεται στο ποσό των 7-8 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, έχει ήδη καταρτιστεί λίστα η οποία περιλαμβάνει ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ έκαστο, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών «μπαταχτσήδων» –strategic defaulters– δανειοληπτών. Δηλαδή σε εκείνους που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, πιστοί στο κίνημα που διαμορφώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το «Δεν πληρώνω».

Ξεκινά έτσι μια δύσκολη περίοδος, η οποία σε πρώτη φάση αφορά περί τους 3.500 δανειολήπτες, όμως τον επόμενο χρόνο ο αριθμός των κατασχέσεων θα φτάσει σε εξαψήφιο νούμερο. Και ναι μεν η σχετική λίστα των πρώτων προς εκπλειστηριασμό ακινήτων έχει ως στόχευση την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, τη Χαλκιδική, τη Σπάρτη, τον Λαγκαδά, τη Θεσσαλία κτλ., ενώ μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και για σειρά assets κυρίως στο Κολωνάκι, δεν θα είναι λίγα τα σπίτια προς εκπλειστηριασμό όπου κατοικούν μεσαίες και μικρομεσαίες οικογένειες.

Η επιλογή των ακινήτων της περιφέρειας έχει να κάνει με το ότι στόχος είναι ο παραδειγματισμός και ο εξαναγκασμός οφειλετών να πάνε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους… διά της σκληρής οδού.

Ουσιαστικά, η επιλογή της επαρχίας για να ξεκινήσει με μεγαλύτερη ένταση αυτό το πρόγραμμα έχει να κάνει με το ότι σε μια μικρή κοινωνία η απώλεια του ακινήτου αποτελεί θέμα και κατά κάποιον τρόπο ένα είδος στιγματισμού, άρα όσοι χρωστούν θα σκεφτούν σοβαρά αν θα πρέπει τελικά να έρθουν σε συνεννόηση με τις τράπεζες. Οι υποθέσεις που προωθούνται πλέον με ένταση είναι εκείνες που έχουν ωριμάσει νομικά και πλέον δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια.

Βέβαια τα δάνεια των στρατηγικά κακοπληρωτών δεν είναι αμελητέα, καθώς τραπεζικές πηγές τα ανεβάζουν στο 15%-20% των συνολικών κόκκινων δανείων, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τις 30.000. Μάλιστα πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρονται σε εντατικοποίηση των ρυθμών ώστε να υπάρξει επιτάχυνση στις δικαστικές δομές για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Στόχος του υπουργείου είναι να γίνει κατορθωτό να εκδικάζονται πάνω από 4.000 με 5.000 υποθέσεις κατ’ έτος, ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τις 7.000, λόγω και των απαιτήσεων που υπάρχουν από τους θεσμούς.
v

Και επισκέψεις… κατ’ οίκον!

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει προκύψει μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση επιτρέπει τους πλειστηριασμούς σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενώ επιπλέον θα καθορίζονται ημέρες και ώρες επίσκεψης του ακινήτου από ενδιαφερόμενους πλειοδότες το αργότερο επτά ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Δηλαδή δίνεται το δικαίωμα, βάσει του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στους ενδιαφερόμενους να μπαίνουν στα σπίτια και τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν για να κάνουν αυτοψία ακόμα κι αν εντός αυτών διαμένουν οι ιδιοκτήτες.

Επίσης, ο δικαστικός επιμελητής θα είναι εκείνος που θα προσδιορίζει την τιμή αφού θα λαμβάνει υπόψη του την εκτίμηση του πιστοποιημένου εκτιμητή, δηλαδή την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία σήμερα είναι σαφώς πολύ χαμηλότερη από τις αντικειμενικές αξίες.

Η τιμή αυτή θα συνεχίσει να μειώνεται όσο θα προχωρά η μαζική εκποίηση των ακινήτων, αφού εάν δεν ευοδωθεί ο πλειστηριασμός, με δικαστική απόφαση το ακίνητο μπορεί να εκποιηθεί ελεύθερα σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής του αξίας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το θέμα των πλειστηριασμών περνάει σε μια εντελώς διαφορετική φάση, σε μια περίοδο μεγάλης κινητικότητας και εντάσεων με απρόβλεπτες συνέπειες.

 


Translate this post