Επίθεση κατά της Ελλάδας ετοιμάζει η Τουρκία

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Ο Ερντογάν χρειάζεται μια γρήγορη και εύκολη νίκη για να επιβιώσει πολιτικά. Και θα προσπαθήσει να την πετύχει σε βάρος της Ελλάδας.

36hg452hg54hg546

Νέο εθνικιστικό παραλήρημα στυλ Αδόλφου Χίτλερ από τον Ερντογάν: «Αυτά τα νησιά ήταν δικά μας…» Πηγή: News media
v

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε παραληρηματικό τόνο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υπερταχείας Άγκυρας-Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε πάλι στη Συνθήκη της Λωζάννης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερντογάν αφού τόνισε ότι καμία δύναμη δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να φτάσει τους στόχους της, συνέχισε:
«Η τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο αλλά το τελευταίο μας κράτος. Το κράτος το οποίο δεχθήκαμε υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν 100 χρόνια πριν, είναι σημαντικό επίτευγμα μας. Αναφέρω τον Εθνικό Όρκο. Τον είχε χαράξει ο Μουσταφά Κεμάλ. Κάποιους τούς είχε ενοχλήσει. Μπορείτε να το ψάξετε και να δείτε. Είπα Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; Αυτά τα νησιά ήταν δικά μας. Έχουμε δικά μας μνημεία, τζαμιά. Γιατί ενοχλείστε; Είναι υπεύθυνος όποιος υπέγραψε· φέρει την ευθύνη».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν τον διέκοψαν με συνθήματα για επαναφορά της θανατικής ποινής, απάντησε άμεσα: «Η θανατική ποινή, με την άδεια του Θεού, εύχομαι να περάσει από τη Βουλή. Σύντομα… Σύντομα… Μην ανησυχείτε… Θα γίνει σύντομα, Θεού θέλοντος. Εφόσον η εξουσία είναι του λαού το θέμα έκλεισε. Δεν είναι σημαντικό το τι λέει η Δύση, αλλά το τι λέει ο λαός μου».
Όλα αυτά με ύφος τρομώδες, σύμπτωμα κάποιας οργανικής ή ψυχικής πάθησης, θυμίζοντας τους υστερικούς λόγους του Αδόλφου Χίτλερ.
v

Επίκειται στρατιωτική επίθεση;

Όμως, αν και οι νηφάλιοι κάτοικοι της Ευρώπης του Μεσοπολέμου, ακούγοντας τον Χίτλερ, τον αποκαλούσαν «τρελό», αυτός επιτέθηκε κατά της αδύναμης Πολωνίας και αιματοκύλησε την Ευρώπη.
Έτσι, τίποτε δεν αποκλείει τον Τούρκο πρόεδρο να περάσει από τα λόγια στην πράξη, από τις φραστικές διεκδικήσεις στην εδαφική διεκδίκηση τμήματος της χώρας μας.
Και να σταματήσουν να στρουθοκαμηλίζουν όσοι λένε ότι τα σύνορά μας τα προστατεύουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Τα ελληνικά σύνορα τα προστατεύουν (ή πρέπει να τα προστατεύουν) οι Έλληνες.
Η ΕΕ βρίσκεται υπό διάλυση, αλλά ακόμη κι αν δεν διαλυθεί σύντομα, αντιμετωπίζει τόσα άλλα προβλήματα που είναι βέβαιο ότι δεν θα γνοιαστεί για την Ελλάδα, ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία, οι χώρες της Σκανδιναβίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έβλεπαν με ευχαρίστηση ή με αδιαφορία την κατάληψη από τους Τούρκους νήσων του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως έκαναν και με την Κύπρο.
Κάθε χώρα κοιτάζει και υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντά, σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι έτοιμη να παραδοθεί αμαχητί.
v

38hg452hg54hg546

Η κόκκινη γραμμή δείχνει τη σφοδρή επιθυμία επέκτασης της Τουρκίας. Πριν από μερικά χρόνια, ένας Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει «ότι ήθελε περισσότερο χώρο στο Αιγαίο, για να έχει αρκετό χώρο για κολύμπι». Πηγή: News media
v

Οι Γερμανοί ήταν πάντοτε φίλοι και σύμμαχοι των Τούρκων, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημαντικά εμπορικά συμφέροντα με την γείτονα χώρα, ενώ οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να δουν την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας.
Όλοι αυτοί, σε μια στρατιωτική ενέργεια των Τούρκων κατά της Ελλάδας, δεν θα κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι, προφασιζόμενοι ότι ακολουθούν την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» και της «ουδετερότητας», όπως δεν έκαναν τίποτε όταν ο Χίτλερ προσαρτούσε στη Γερμανία την Αυστρία, την Σουδητία και αργότερα ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία.
Και όπως ο Χίτλερ, μιλώντας για την ανατολική Πρωσία και το Ντάντσιχ φωτογράφιζε την Πολωνία, στην οποία και επιτέθηκε στη συνέχεια, έτσι και ο Ερντογάν φωτογραφίζει τις ελληνικές περιοχές τις οποίες ο τουρκικός στρατός έχει στο στόχαστρό του: τα μέρη όπου υπάρχουν τζαμιά.
Τζαμιά (και όχι τεμένη, όπως τα αποκαλούν λανθασμένα συγγραφείς, δημοσιογράφοι και πολιτικοί όταν αναφέρονται στα ισλαμικά ιερά, ταυτίζοντας έτσι μια αμιγώς αρχαία ελληνική λέξη, που παράγεται από το ρήμα τέμνω = θυσιάζω, με τους μουσουλμανικούς τόπους λατρείας), και οθωμανικά μνημεία υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στο Διδυμότειχο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στην Κω και στη Ρόδο.
Αυτοί είναι και οι στόχοι του τουρκικού στρατού. Η ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα τέσσερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
v

34hg452hg54hg546

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες, ενισχύονται συνεχώς, σε αντίθεση με τις ελληνικές που αποδυναμώνονται, θύματα των δοσιλογικών κυβερνήσεων των Μνημονίων. Πηγή: News media
v

58hg452hg54hg546

Εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35 stealth προωθεί η Άγκυρα, εξέλιξη που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς τα αεροσκάφη αυτά είναι αόρατα στα ραντάρ. Πηγή: News media

v

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας

Οι μνημονιακοί Κουίσλινγκ των Αθηνών λένε: «Δεν έχουμε χρήματα για την άμυνα της χώρας. Θα μας προστατεύσει το ΝΑΤΟ». Ποιο ΝΑΤΟ όμως; Αυτό που στους χάρτες του αντικατέστησε τα ονόματα 16 μικρών ελληνικών νησιών στο Αιγαίο με αριθμούς (!!!) ύστερα από απαίτηση της Τουρκίας;
Στις 16 Μαρτίου 2016, η «Καθημερινή της Κυριακής» δημοσίευσε απόρρητο έγγραφο 17 σημείων, που κατέθεσε στο ΝΑΤΟ ο στρατηγός Ethem Buyukisik, με το οποίο οι Τούρκοι ζητούσαν από τη Συμμαχία:
1. Να αντικαταστήσει τον όρο «εναέριος χώρος του Αιγαίου» με τον όρο «εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ».
2. Να μην χρησιμοποιεί ονόματα νησιών «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, και μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων».
3. Να μην ελλιμενίζονται τα πλοία του ΝΑΤΟ στα λιμάνια των νησιών της Δωδεκανήσου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
4. Να μπορούν να εισέρχονται τα τουρκικά αεροσκάφη στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων της Αθήνας (FIR Αθηνών) χωρίς την υποβολή σχεδίου πτήσης, αμφισβητώντας έτσι τα 10 μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου.
5. Να μπορεί η Τουρκία να εποπτεύει το μισό Αιγαίο για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Πιο πριν, στις 4 Μαρτίου 2016, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησε ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο όταν ισχυρίστηκε ότι σε θέματα διάσωσης (προσφύγων) δεν χωρούν ζητήματα κυριαρχίας.
«Εάν ένας μετανάστης έχει βρει άσυλο ακόμα και σε νησιά για τα οποία διαφωνούμε, εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε τη συζήτηση ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί, αφήνοντάς τους να πεθάνουν», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μπροστά στον φουκαρά Έλληνα ομόλογό του που δεν ήξερε τι να πει.
v

48hg452hg54hg546

Ο Νίκος Κοτζιάς (δεξιά) σε στιγμές διαχητικότητας στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016. Πηγή: News media
v

Επίθεση εντός του 2017;

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016, η Τουρκία ζήτησε να τερματισθεί «έως τα τέλη του έτους» η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η οποία έχει ως στόχο την καταδίωξη των δικτύων που προωθούν μετανάστες στην Ευρώπη.
«Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει εκπληρώσει τους στόχους της. Δεν συντρέχει κανένας λόγος να την παρατείνουμε χρονικά», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, μετά τη διήμερη σύνοδο (Τετάρτη-Πέμπτη) των ομολόγων του της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
«Ούτως ή άλλως, είναι η Τουρκία εκείνη που εμποδίζει τις παράνομες διαβάσεις. Εμείς, στην Τουρκία, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι πλέον χρήσιμο για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παραμένουν εδώ», πρόσθεσε ο Ισίκ, λέγοντας πως η Άγκυρα επιθυμεί τον τερματισμό της αποστολής «έως τα τέλη του έτους».
Ωστόσο , ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού στο Αιγαίο, τον χαρακτήρισε «προστιθέμενη αξία», όσον αφορά ιδίως τη δυνατότητα που έχουν τα σκάφη του «να επιχειρούν τόσο στα ελληνικά, όσο και στα τουρκικά χωρικά ύδατα».
«Η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι προς το παρόν εξασφαλισμένη έως τα τέλη του έτους, μετά βλέπουμε», σχολίασε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιν.
Η απαίτηση αυτή της Τουρκίας μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ότι η Άγκυρα θέλει να έχει ελεύθερο πεδίο προκειμένου να μπορέσει να δράσει επιχειρησιακά στο νησιωτικό χώρο του Ανατολικού Αιγαίου.
Η δράση αυτή μπορεί να έχει:
α) είτε τη μορφή μιας άμεσης αποβατικής ενέργειας προς κατάληψη νήσων του Ανατολικού Αιγαίου,
β) είτε την αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, με την Τουρκία να διεκδικεί τον ρόλο στο Αιγαίο που έχει σήμερα το ΝΑΤΟ,
γ) είτε ένας συνδυασμός αυτών των δύο, χωρίς να αποκλείεται επίθεση στη Θράκη, ταυτόχρονα με την αποβατική ενέργεια στα νησιά.
Σε αυτό την ευνοεί το γεγονός ότι το 2017 γίνονται εκλογές σε 11 χώρες της Ευρώπης, με κυριότερες αυτές σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους αλλού.
Ο Ερντογάν, έχοντας εκδιωχθεί από τα επιχειρησιακά μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, θέλει γρήγορα να επιδείξει μια νίκη για να αποκαταστήσει το τρωθέν γόητρό του. Και θα επιχειρήσει να την έχει σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό δείχνει η ρητορική του.
Και η Ελλάδα κοιμάται ολόρθη…

Translate this post