Μαύρη τρύπα 2,1 δισ. ευρώ στις πληρωμές συντάξεων

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το ΙΚΑ βάζει χέρι στις συντάξεις των νέων γενεών (ΑΚΑΓΕ) για να… πληρώσει τις τρέχουσες, καθώς έχει έλλειμμα ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

135g66v6ytyi6267
v

ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ του κουμπαρά του ταμείου νέων γενεών (ΑΚΑΓΕ) ζητά η διοίκηση του ΙΚΑ προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), η εισήγηση που θα γίνει στο διοικητική συμβούλιο του ταμείου –που θα συνεδριάσει σήμερα– θα είναι η επιπλέον χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών), προκειμένου να καλύψει μέρος από το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμά του, έλλειμμα που έχει φτάσει στο ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης το ΙΚΑ ζητά πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει και τον επόμενο χρόνο.

Επιπρόσθετα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην έγκαιρη καταβολή των συντάξεων, το ΙΚΑ θα προχωρήσει σε παύση πληρωμών προς τρίτους, για τους οποίους εισπράττει εισφορές και οφείλει να πληρώνει (π.χ. ΕΟΠΥΥ, ΕΤΕΑ ή ΟΑΕΔ).

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ και ζητά αφενός «να δημοσιοποιηθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και των ταμείων που θα συγχωνευτούν» και αφετέρου «να ληφθούν, επιτέλους, μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής».
v

Συντάξεις με φόντο το… Voskotopi TV

Και όλα αυτά, με φόντο το περίφημο τρίγωνο διαπλοκής Κυβέρνηση-Voskotopi TV-Τράπεζα Αττικής και την αρπαγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) –που είναι ο κύριος χρηματοδότης της Τράπεζας– πράγμα που κάνει τον κλάδο των Μηχανικών να ανησυχεί βαθιά για το μέλλον των συντάξεων.

Εκτός από τα 127,6 εκατομμύρια ευρώ που πήρε ο Καλογρίτσας, το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε στην Τράπεζα Αττικής 384 εκατομμύρια ευρώ και πλέον η αξία αυτής της επένδυσης έχει πέσει στα 73 εκατομμύρια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χρήματα άλλων ταμείων, όπως το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων).

 


Translate this post