480.000 ιδιοκτήτες θα χάσουν το 2017 τα σπίτια τους

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Άρχισαν οι κατασχέσεις κατοικιών. Στη Θεσσαλονίκη πολίτες εμπόδισαν τον πλειστηριασμό σπιτιού πολύτεκνης οικογένειας.

332g432g5g54gjk643

Οι πολίτες με παραστάσεις τους στα Ειρηνοδικεία της χώρας εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Έως πότε όμως θα το καταφέρνουν; Image: Supplied
v

ΟΠΩΣ πρόσφατα σε Ισπανία. Ιρλανδία και Πορτογαλία και παλαιότερα στις ΗΠΑ, χιλιάδες πολίτες θα χάσουν τα σπίτια τους εξαιτίας των «κόκκινων δανείων». Αυτή είναι η πολιτική της «Ενωμένης Ευρώπης» και των κατευθυνόμενων κυβερνήσεων από το Βερολίνο. Ούτε πόλεμο να είχαμε.

Η αρχή έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, με το βγάλσιμο στο σφυρί της πρώτης κατοικίας ενός πολύτεκνου ανάπηρου με επίσης ανάπηρο παιδί.

Επειδή υπάρχει σε αυτή τη χώρα ακόμη ανθρωπιά, διαδηλωτές, μέλη της Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών, της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προσήλθαν μαζικά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου το απόγευμα επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ειρηνοδικείο ο πλειστηριασμός. Η δυναμική παρουσία τους απέτρεψε τον πλειστηριασμό, αφού η διαδικασία ματαιώθηκε.

Στα δικαστήρια υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης με τους διαδηλωτές, χωρίς όμως να χρειαστεί η επέμβαση της Αστυνομίας.

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε μέσα στο ακροατήριο του Ειρηνοδικείου. Σε δηλώσεις του ο κ. Ηλ. Σμήλιος, εκ μέρους της Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών ανέφερε: «Πετύχαμε μια πρώτη νίκη. Θα είμαστε εδώ κάθε Τετάρτη να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κάθε συμπολίτη, κάθε συνανθρώπου μας».

Η υπόθεση ήρθε στο φως από τον ανάπηρο που απειλείται με κατάσχεση της πρώτης κατοικίας του και, όπως καταγγέλλει, παρά τις προσπάθειες να ενταχθεί στο «νόμο Κατσέλη» συνάντησε μεθοδευμένες καθυστερήσεις στην έκδοση των απαιτούμενων εγγράφων από τις τράπεζες.
v

Καταιγίδα κατασχέσεων το 2017

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων των πολιτών, έχουν μέχρι τώρα αποτραπεί πολλές κατασχέσεις. Πόσο όμως μπορεί να διαρκέσει αυτό, όταν στην μεγάλη μπίζνα των κόκκινων δανείων εμπλέκονται, εκτός από τις τράπεζες, και οι ίδιοι οι πολιτικοί;

Με δεδομένο τα όσα έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις προηγούμενες εβδομάδες που ήταν εδώ η τρόικα, και τα όσα δέχτηκε να νομοθετήσει η κυβέρνηση, το 2017 θα είναι η χρονιά που θα ξεκινήσουν οι μαζικές κατασχέσεις και οι εξώσεις ιδιοκτητών από τα σπίτια τους.

Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο όπου τράπεζες και funds θα ξεκλειδώσουν το κουτί της Πανδώρας και θα αρχίσουν να ρευστοποιούν χιλιάδες ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις ιδιοκτητών και εγγυητών που έχουν καταπλακωθεί από το βάρος των κόκκινων δανείων.

Το ίδιο μήνυμα σε πιο τεχνοκρατικό τόνο εξέπεμψε και η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα ζητώντας από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δίνουν τριμηνιαίους στόχους για τις εισπράξεις από ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις δανείων.
v

532g432g5g54gjk643

Πολίτες και μέλη κοινωνικών ομάδων διαμαρτύρονται έξω από το Ειρηνοδικείο Αθηνών κρατώντας ένα πανό που γράφει: «Δεν θα πάρετε τα σπίτια μας». Image: Supplied
v

480.000 ιδιοκτήτες θα χάσουν τα σπίτια τους

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 480.000 φάκελοι μόνο από κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αντιπροσωπεύουν αξίες κοντά στα 30 δισ. ευρώ.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 425.000 φάκελοι μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών χρεών αξίας 66 δισ. ευρώ.

Είναι πρακτικά αδύνατον για το προβληματικό τραπεζικό σύστημα να διαχειριστεί αναίμακτα αυτόν τον τεράστιο όγκο των χρεών που αντιστοιχεί στο 55% του ΑΕΠ για να πάρει πίσω ένα μέρος από τα λεφτά του.

Η μέθοδος των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών θα είναι από την επόμενη χρονιά το όπλο όχι μόνο για να «φοβηθούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και για να εισπραχθούν τα χρέη καθώς όσες ρυθμίσεις και αν γίνουν και όσοι «μπαταχτσήδες» και αν εντοπιστούν, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που και πάλι θα «περισσεύουν» πολλά δισεκατομμύρια προς ανάκτηση από την χρεοκοπημένη οικονομία, σημειώνει το Liberal.

Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι ενδεχομένως σήμερα ζούμε τις τελευταίες ημέρες της κοινωνικής «ειρήνης» πριν αρχίσουν να εκτυλίσσονται και στην Ελλάδα σκηνές που βλέπουμε στην Ισπανία, την Πορτογαλία και παλαιότερα στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανέναν τρόπο να το αποτρέψουν. Εξακολουθούν ωστόσο να εμπορεύονται την ελπίδα της διαγραφής των δανείων και των μακροχρόνιων ρυθμίσεων για να καλύψουν με επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού τον κίνδυνο να εκραγεί στα χέρια τους η βόμβα.
v

Το τέλος της κοινωνικής ειρήνης

Μέχρι σήμερα η διαχείριση των κόκκινων δανείων παραμένει παγωμένη στην Ελλάδα, καθώς στόχος ήταν να κερδηθεί από όλες τις πλευρές όσο περισσότερος πολιτικός και οικονομικός χρόνος γίνεται με την προσδοκία βελτίωσης των δεδομένων. Σε λίγους μήνες αυτό το σκηνικό της ακινησίας θα αλλάξει. Το επιβεβαιώνει τόσο η εργώδης προετοιμασία των τραπεζών και ο συνωστισμός των hedge funds για μια άδεια στην απελευθερωμένη αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων, αλλά το επιβάλει πλέον και η ολοκλήρωση του κύκλου των νομοθετημάτων της κυβέρνησης που θα κλείσει φέτος με τη θεσμοθέτηση της εξωδικαστικής διευθέτησης των επιχειρηματικών χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Μετά τον περιορισμό της προστασίας για την πρώτη κατοικία, το άνοιγμα της αγοράς στα hedge funds και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η τελευταία αυτή νομοθετική ρύθμιση (κερκόπορτα στην ουσία για εκκαθαρίσεις χιλιάδων επιχειρήσεων που δεν θα κρίνονται «βιώσιμες»), είναι το πρελούδιο πριν τη σκληρή πραγματικότητα της μετάβασης από τη θεωρία της Σεισάχθειας, στην πράξη των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

 


Translate this post