Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα ολικής κατάρρευσης

Κατηγορία Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχτεί στο 700%, η Βενεζουέλα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου «πολιτικού σεισμού».

231ER96WRE9TR69T8

Καθημερινές οι επιθέσεις σε καταστήματα, τα οποία οι πολίτες υποπτεύονται ότι μπορεί να κρύβουν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης. Image: Supplied
v

Ο ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟΣ «παράδεισος» της Βενεζουέλας, τον οποίο είχαν υμνήσει πολλά αστέρια και διανοούμενοι του Χόλυγουντ, όπως ο Σων Πεν, ο Όλιβερ Στόουν, ο Ντάνι Γκλόβερ και ο Μάικλ Μουρ (για να σταθούμε μόνο στους Αμερικανούς), βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης, με την κυβέρνηση Μαδούρο να εξαναγκάζει τους πολίτες να πάνε να εργαστούν στα εγκαταλειμμένα αγροκτήματα.
Ο λόγος της διάλυσης της χώρας –κάτι που μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα τα επόμενα 1-2 χρόνια– είναι απλός. Τόσο ο Τσάβες όσο και ο διάδοχός του, Νικολάς Μαδούρο, που ανήλθε στην εξουσία μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες το 2013, είπαν στο λαό ότι θα μπορεί πλέον να κάθεται και να τρώει με χρυσά κουτάλια και πιρούνια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και να συρρεύσουν στις πόλεις, αυξάνοντας τη φτώχεια.
Αλλά και στις πόλεις πολλοί άφησαν τις δουλειές που έκαναν, νομίζοντας ότι θα μπορούν από εδώ και πέρα να ζουν από τις πωλήσεις του μαύρου χρυσού. Το γεγονός όμως ότι παγκόσμια οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατακόρυφα σε συνδυασμό με τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης Μαδούρο, οδήγησε σε σοβαρή έλλειψη τροφίμων, ταραχές στους δρόμους και τον πληθωρισμό στο να εκτιναχτεί στο 700%.
Η γεωργία παραμελήθηκε, καθώς ο Τσάβες και ο Μαδούρο είχαν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στις πωλήσεις αργού, η χώρα άρχισε πλέον να εισάγει όλα τα προϊόντα από το εξωτερικό, ενώ τα κοινωνικά προγράμματα που είχαν εξαγγείλει Τσάβες και Μαδούρο έκαναν τους φτωχούς να περιμένουν τα πάντα από την κυβέρνηση.
Πλέον όμως η Βενεζουέλα δεν έχει μετρητά για να εισάγει τρόφιμα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Και επειδή Τσάβες και Μαδούρο εθνικοποίησαν τη βιομηχανία, δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις σε αγαθά.
v

Αναγκαστικό διάταγμα… δουλοπαροικίας

Έτσι, ο Μαδούρο εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που εξαναγκάζει όλους τους εργαζόμενους να εργάζονται για 60 ημέρες (ή περισσότερο, «εάν οι περιστάσεις το απαιτούν») στα χωράφια, για την καλλιέργεια των απολύτως αναγκαίων τροφίμων.
Φυσικά, τόσο από πρακτικής όσο και από οικονομικής πλευράς το μέτρο αυτό δεν έχει κανένα νόημα, ενώ από ηθική άποψη βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν τη δουλεία και την επιστροφή στη δουλοπαροικία.
v

531ER96WRE9TR69T8

Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική όσον αφορά τα τρόφιμα, που οι οικογένειες δεν έχουν πλέον να ταΐσουν τα παιδιά τους. Image: Supplied
v

Με τη χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός «πολιτικού σεισμού», η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας συνεχίζει τις προσπάθειες να οργανωθεί ανακλητικό δημοψήφισμα εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σε μια προσπάθεια να εκδιωχθεί η κυβέρνηση του σοσιαλιστικού κόμματος από την εξουσία.
Ωστόσο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χεσούς Τορεάλμπα, κατηγορεί την εκλογική επιτροπή ότι εμποδίζει τη διαδικασία για να ευνοήσει την κυβέρνηση.
Η χρονική στιγμή διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θεωρείται κρίσιμη. Εάν γίνει πριν από την 10η Ιανουαρίου, η Βενεζουέλα μπορεί να αποκτήσει νέα κυβέρνηση. Εάν όμως η ψηφοφορία γίνει αργότερα, ο αντιπρόεδρος της χώρας θα αναλάβει την εξουσία σε περίπτωση ήττας του Μαδούρο.
«Η χώρα, από οικονομική και κοινωνική άποψη, είναι μια πυριτιδαποθήκη», λέει ο Τορεάλμπα, ηγέτης της πολυδιασπασμένης αντιπολίτευσης, την οποία συγκροτούν περίπου 30 πολιτικά κόμματα.
«Θα δούμε αλλαγή, όχι επειδή η κυβέρνηση θα την επιτρέψει ή επειδή η αντιπολίτευση την προωθεί, αλλά επειδή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», προσθέτει ο Τορεάλμπα.
v

731ER96WRE9TR69T8

Οι λεηλασίες καταστημάτων είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Image: Supplied
v

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μαδούρο καταγγέλλει ότι αντιπολίτευση και ΗΠΑ διεξάγουν έναν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της κυβέρνησής του και ότι σε αυτόν τον πόλεμο οφείλονται τα προβλήματα της χώρας.
Η επόμενη κίνηση της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να διεξαχθεί δημοψήφισμα είναι να συγκεντρώσει τις υπογραφές του 20% του εκλογικού σώματος, ή περίπου τέσσερα εκατομμύρια. Η εκλογική επιτροπή λέει ότι αυτό πιθανόν θα επιτραπεί να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα απομείνει ελάχιστος χρόνος ώστε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα πριν την 10η Ιανουαρίου.
Ο Τορεάλμπα αναμένει ότι η αντιπολίτευση θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερες υπογραφές από το 20% που απαιτείται και προβλέπει ότι αυτό θα κάνει αναπόφευκτη την «αλλαγή».
«Θα υπάρξει μια πλημμύρα ανθρώπων τόσο μεγάλη που θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό, πολιτικό τσουνάμι», λέει ο 58χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Αυτό θα αναδιαμορφώσει τον χάρτη της χώρας και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα είτε διαμέσου του δημοψηφίσματος είτε οποιουδήποτε άλλου μηχανισμού».

 

 


Translate this post