Οι οφειλέτες του δημοσίου χάνουν σπίτια και καταθέσεις

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Έρχονται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων ύψους 5 δισ. έως το τέλος του 2016 για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου.

43KHJ4321HJ532HJ5
v

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, με στόχο την είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ.

Θα γίνουν 10.000 πλειστηριασμοί κατοικιών έως το τέλος του χρόνου. Σε πρώτη φάση θα εκποιηθούν τα ακριβά ακίνητα με τις πισίνες, ενώ σε δεύτερο χρόνο οι «καμαρούλες μια σταλιά δύο επί τρία».

Όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του Μνημονίου, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων, που διευθύνονται πλέον από τις Βρυξέλες, στρέφουν τα βέλη τους σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, για να επιτύχουν τους στόχους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής (κόφτη). Έτσι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 έχει υπολογισθεί η είσπραξη εσόδων (από φόρους και πρόστιμα) ύψους 7,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί. Για το λόγο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν:

Την είσπραξη 1,730 δισ. έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. έως τον Δεκέμβριο από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά έως τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).

Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.

Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.

Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο.

Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι).

Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών έως τον Σεπτέμβριο και στο 55% μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι σε διάστημα ενός μήνα έχουν διπλασιασθεί τα προγράμματα πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών 65 ακινήτων σε ολόκληρη της επικράτεια. Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, ήδη έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα χρέη που έχουν προς το ελληνικό Δημόσιο. Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας για τακτοποίηση της οφειλής τους ή την ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, έχουν ξεκινήσει προγράμματα πλειστηριασμών και, όπως αναφέρουν, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα ενταθούν μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Μια από αυτές τις ημέρες πρόκειται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
v

Γερμανική εκπαίδευση

Για να πετύχουν αυτούς τους στόχους, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Οικονομικής Αστυνομίας θα εκπαιδευτούν από Γερμανούς στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, του φορολογικού ελέγχου, της είσπραξης των φόρων και της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Για το σκοπό αυτό ελληνική αποστολή είκοσι πέντε στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Kαταπολέμησης της Διαφθοράς και της Οικονομικής Αστυνομίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα μεταβεί την Κυριακή 10 Ιουλίου στο Ντίσελντορφ. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα φοροδιαφυγής, διαφθοράς και λαθρεμπορίου. Επίσης θα παρακολουθήσουν εβδομαδιαίο σεμινάριο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στην Ακαδημία της Βόννης, από ειδικά καταρτισμένους συναδέλφους τους. Το σεμινάριο θα επαναληφθεί και την επόμενη εβδομάδα για επιπλέον είκοσι πέντε υπηρεσιακά στελέχη.

 


Κράτα το

Translate this post