Συνταγματική αναθεώρηση για εξαπάτηση του λαού

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ευάγγελος Βενιζέλος: Συνταγματικές αλλαγές με δημοψήφισμα επιχείρησε μόνον η δικτατορία.

332425GLH62HLJ65537
v

ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εγκαλεί την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος επί της συνταγματικής αναθεώρησης, ένα ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
«Συνταγματικές αλλαγές με διαβούλευση και δημοψήφισμα επιχείρησε μόνον η δικτατορία», γράφει χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικαλούμενος το άρθρο 110 του Συντάγματος που ορίζει ρητά τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης μέσα από τη Βουλή.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά τα όσα μπορεί να του καταμαρτυρήσει κάποιος, είναι από τους πλέον έγκριτους συνταγματολόγους και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θέλει με την «δημόσια διαβούλευση» για το Σύνταγμα να ξεγελάσει τους πολίτες στρέφοντας την προσοχή τους από τους φόρους και την καθίζηση της οικονομίας σε κάποιο άλλο θέμα.
v

Η ανάρτηση του Ε. Βενιζέλου στο Facebook

«Το Σύνταγμα έχει αυξημένη νομική ισχύ έναντι του κοινού νόμου και εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς επειδή είναι αυστηρό, δηλαδή αναθεωρείται μόνο μέσα στα ουσιαστικά και διαδικαστικά όρια που θέτει το ίδιο στο άρθρο 110.
Η διαδικασία του άρθρου 110 είναι αποκλειστική και οι εγγυήσεις που τη διέπουν αφορούν την ανάγκη να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία, να επιληφθούν δύο Βουλές και να τηρηθούν οι προθεσμίες ώριμου χρόνου που επιβάλλεται να υπάρχουν μεταξύ δύο αναθεωρήσεων.
Το εκλογικό σώμα μετέχει στην αναθεωρητική διαδικασία μέσω των βουλευτικών εκλογών που παρεμβάλλονται.
Το δημοψήφισμα δεν συνιστά παράλληλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Το Σύνταγμα προβλέπει δύο συγκεκριμένους τύπους δημοψηφίσματος στους οποίους δεν περιλαμβάνεται το συνταγματικό δημοψήφισμα.
Η δημοψηφισματική προσφυγή στο λαό δεν υποκαθιστά τις αυξημένες πλειοψηφίες, δηλαδή τις ρήτρες συνταγματικής συναίνεσης που λειτουργούν μεταπλειοψηφικά.
Η διαβούλευση με την κοινωνία και τα κόμματα δεν υποκαθιστά το ρόλο της αναθεωρητικής Βουλής που επεξεργάζεται και συντελεί την αναθεώρηση με αυξημένη πλειοψηφία έχοντας προς τούτο ρητή εντολή από το εκλογικό σώμα.
Στην ελληνική συνταγματική ιστορία συνταγματικές αλλαγές με “διαβούλευση” και “δημοψήφισμα” επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973.
Οι διαδικαστικές εγγυήσεις του άρθρου 110 μπορούν να μεταβληθούν ως προς τα μη ουσιώδη σημεία τους μόνο μέσα από την πλήρη και πιστή εφαρμογή της διαδικασίας αναθεώρησης που το ίδιο το άρθρο 110 προβλέπει. Όχι με τεχνάσματα.
Τα παιχνίδια με τους θεσμούς όταν αγγίζουν τον ίδιο τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος αποκτούν διαστάσεις δημοκρατικής πρόκλησης. Οι παραβιάσεις του Συντάγματος οδηγούν “ανεπαισθήτως”, όπως θα έλεγε ο ποιητής, στην κατάλυση του Συντάγματος.
Το πρόβλημα με την παρούσα κυβέρνηση είναι η ανατριχιαστικά καθεστωτική λογική της.
Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στον τόπο μας και νομίζουν ότι επειδή θέτουν το σενάριο της κατάλυσης του Συντάγματος “χαλαρά” και σε συνδυασμό με αόριστες υποσχέσεις περί εκλογικού συστήματος, το σενάριο αυτό θα ενταχθεί στη δημόσια συζήτηση σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ε, όχι!»

 


Κράτα το

Translate this post