Πόσιμο ιατρικό οριγκάμι ρομπότ από το ΜΙΤ

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Τεχνολογία, Καινοτομίες

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η εποχή της νανορομποτικής είναι ήδη εδώ!
v

Μικροσκοπικά ρομπότ θα μπορούν να σταλούν σε αποστολές στο εσωτερικό του σώματος, στα πρότυπα της ταινίας “Φανταστικό ταξίδι” του 1966.

3412GH2432NB65265758

Το νανορομπότ μέσα σε κάψουλα από πάγο και δεξιά ξεδιπλωμένο σαν οριγκάμι. Photo: Melanie Gonick / MIT. Πηγή: Supplied
v

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ταινία επιστημονικής φαντασίας που να μην περιλαμβάνει απεικονίσεις κάποιου τύπου περισσότερο ή λιγότερο εξελιγμένων ρομπότ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μηχανικές οντότητες ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος διαθέτουν νοημοσύνη, τεχνικές ικανότητες υπέρτερες των φυσικών ικανοτήτων ενός ανθρώπου και λίγο πολύ του μοιάζουν, τουλάχιστον στην όψη. Στον πραγματικό κόσμο, όμως, η ρομποτική είναι μια επιστήμη εν τη γενέσει της, και τα επιτεύγματά της μπορεί να μην φαίνονται τόσο εντυπωσιακά όπως στις ταινίες, είναι όμως όλο και περισσότερο ενδιαφέροντα.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει η πρόταση που έρχεται από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και αφορά ένα νανορομπότ το οποίο θα μπορούσε να καταποθεί μέσα σε ένα χάπι από πάγο.

Μόλις εισέλθει στο σώμα, θα κατευθύνεται προς την πάσχουσα περιοχή και θα αναλαμβάνει να την θεραπεύσει. Αυτό θα γίνεται είτε με έκχυση φαρμακευτικής ουσίας είτε με τη διεξαγωγή χειρουργικών διαδικασιών σε δυσπρόσιτα σημεία.

Δείτε πώς εργάζεται το νανορομπότ στο εσωτερικό του σώματος, στο βίντεο που ακολουθεί.
v

Ingestible origami robot
v

v

Το νανορομπότ αναπτύχθηκε από μια διεθνή ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο, με στόχο θεραπείες και επεμβάσεις μικροχειρουργικής στο πεπτικό σύστημα. Του δόθηκε το όνομα «ρομπότ οριγκάμι» (οριγκάμι είναι η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού) επειδή μπορεί να καταποθεί μέσα σε ένα χάπι από πάγο και στη συνέχεια να εκτυλιχθεί στο στομάχι όταν λιώσει ο πάγος.

Κατά τις πρόσφατες δοκιμές που διεξήχθησαν μέσα σε αντίγραφο στομάχου, το ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για να αποσπάσει ένα ξένο αντικείμενο μέσω ενός εξωτερικού μηχανισμού ελέγχου που λειτουργεί με τη χρήση μαγνητικών πεδίων.

Να σημειωθεί ότι μόνο στις ΗΠΑ, 3.500 μικρά παιδιά κάθε χρόνο καταπίνουν κατά λάθος μπαταρίες, ενώ ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος αν συνυπολογιστούν διάφορα άλλα αντικείμενα. Έτσι, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη.

 


Translate this post