Ευρώ: «Επίκειται καταιγίδα» λένε οι Γερμανοί

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ενίοτε η μοίρα των ανθρώπων διακυβεύεται σε στιγμές όχι τόσο δραματικές, και αυτό είναι που συμβαίνει τώρα στην Ευρωζώνη.

113H43JHJ54JH6638

Τα κεντρικά γραφεία της Γερμανικής Bundesbank στη Φραγκφούρτη. Πηγή: News media
v

Η ΚΡΙΣΗ της Ευρωζώνης έχει επανέλθει, τουλάχιστον στα μυαλά πολλών Γερμανών. Από το περασμένο καλοκαίρι, η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής έχει επισκιάσει κάθε άλλο θέμα, δεσπόζοντας στην πολιτική συζήτηση στο Βερολίνο, αλλά και στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, έχει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή.

Καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός άφιξης των μεταναστών, επανέρχεται η αγωνία για το πολύπαθο ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης. «Επίκειται καταιγίδα» ήταν προ ημερών ο τίτλος κύριου άρθρου της αριστερής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, που επισημαίνει πως «ενίοτε η μοίρα των ανθρώπων διακυβεύεται σε στιγμές όχι τόσο δραματικές, και αυτό είναι που συμβαίνει τώρα στην Ευρωζώνη».

Η εφημερίδα εννοεί πως από τις καταθέσεις σε ευρώ δεν έχει κάποιος κανένα όφελος, καθώς το επιτόκιο είναι μηδενικό και σε λίγο θα γίνει αρνητικό.

Η επιστροφή του ενδιαφέροντος για την τύχη της Ευρωζώνης συνδέεται με μια σειρά διαφορετικών αλλά αλληλεξαρτώμενων εξελίξεων που έχουν εντείνει την αγωνία του πολιτικού κατεστημένου της Γερμανίας, καθώς και των γερμανικών ΜΜΕ. Ανάμεσά τους η χαλάρωση της λιτότητας στη νότια Ευρώπη, η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και οι πρόσφατες μεταβολές στο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Πριν από ένα μήνα, το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) σημείωσε μεγάλη άνοδο στα Κοινοβούλια τριών γερμανικών κρατιδίων, καταλαμβάνοντας εξαπίνης τα κόμματα του κατεστημένου και εξαναγκάζοντάς τα να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους. Και είναι βέβαιο πως στις ομοσπονδιακές θα εισέλθει στη Bundestag.

Στο πρόσφατο συνέδριο του AfD, ο Χανς Τόμας Τιλσνάιντερ, βουλευτής στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, διακήρυξε ότι «οι μουσουλμάνοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία» προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των 2.000 παρευρισκομένων.

Για το λόγο αυτό τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων, προεξάρχοντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κλιμάκωσαν τις φραστικές τους επιθέσεις κατά της ΕΚΤ και της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων. Ανησυχούν πως το AfD, που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια ως αντιευρωπαϊκό κόμμα, θα μπορούσε να εστιάσει και σε αυτό το θέμα όταν θα πλησιάζουν οι ομοσπονδιακές εκλογές, το 2017.
v

213H43JHJ54JH6X57

Η επικεφαλής του κόμματος AfD Φράουκε Πέτρι. Πηγή: News media
v

Μάλιστα στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσε πως το θέμα των επιτοκίων θα είναι «το επόμενο μεγάλο θέμα για το AfD». Τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, όπου επικρατεί η άποψη πως διαβρώνουν τις αποταμιεύσεις εκατομμυρίων ατόμων και ιδιαιτέρως όσων προσβλέπουν σε αυτές για μετά τη συνταξιοδότησή τους.
v
Το γερμανικό πλεόνασμα

Σε αντίθεση με τις χώρες που έχουν υπερβολικό έλλειμμα, όπως η Ελλάδα, το πρόβλημα της Γερμανίας είναι το… εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο σημείωσε το ιστορικό ρεκόρ των 200 δισ. ευρώ! Όπως όμως λέει και η παροιμία, τα πλούτη δεν φέρνουν την ευτυχία, καθώς ένα εμπορικό πλεόνασμα άνω του 6% του ΑΕΠ θεωρείται «ανισορροπία» και επισύρει κυρώσεις, όπως συμβαίνει και με ένα έλλειμμα προϋπολογισμού άνω του 3%. Και όπως δεν μπορεί να γίνει «κοινοτικοποίηση» του ελλείμματος μιας χώρας, έτσι δεν μπορεί να γίνει «κοινοτικοποίηση» του πλεονάσματος.

Ήδη το AfD άδραξε την ευκαιρία τον περασμένο μήνα, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα» για τα λεγόμενα «εξ ουρανού χρήματα», την ύπαρξη μιας κεντρικής τράπεζας η οποία θα μεταβιβάζει χρήματα απευθείας στους πολίτες για να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Υψηλόβαθμο στέλεχος προσκείμενο στη Μέρκελ δήλωσε προ ημερών ότι «είναι καιρός να διαμαρτυρηθούμε για την πολιτική της ΕΚΤ αμέσως». Η πολιτική άλλωστε της ΕΚΤ, επικρίνεται από τον Σόιμπλε και για έναν ακόμη λόγο: στη Γερμανία επικρατεί η πεποίθηση ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική έχει μειώσει την πίεση που ασκούνταν στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους και να περιορίσουν τα μεγάλα χρέη και ελλείμματά τους.

Το Βερολίνο διαπίστωσε με τρόμο εφέτος ότι η μια μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρωζώνης εγκατέλειπαν τον δρόμο της δημοσιονομικής αρετής, στον οποίο επιμένουν Μέρκελ και Σόιμπλε. Στην Πορτογαλία, η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση με τη στήριξη αριστερών κομμάτων ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 20%, μειώνει τον ΦΠΑ στα εστιατόρια κατά 10% και επαναφέρει τέσσερις επίσημες αργίες που είχαν καταργηθεί.

Στη Γαλλία, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβάλει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πάγωσαν εξαιτίας των θυελλωδών αντιδράσεων. Και, τέλος, Ιταλία και Ισπανία διεμήνυσαν πως δεν έχουν συμφέρον να ακούσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους συνιστά να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Μολονότι παραμένει ισχυρή στο εσωτερικό της Γερμανίας, η Μέρκελ βλέπει να έχει αποδυναμωθεί στην Ευρώπη εξαιτίας του προσφυγικού. Στα μάτια, άλλωστε, ορισμένων εκ των εταίρων της, η Γερμανία δεν έχει πλέον το ηθικό πλεονέκτημα σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Τη στιγμή που ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα για να μειώσει τις συντάξεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ σκέπτεται να προσφέρει περισσότερα χρήματα στους ηλικιωμένους, ελπίζοντας προφανώς πως με το μέτρο αυτό θα ανακόψει την πορεία του AfD.

 


Translate this post