Εάλω η χώρα! Η βαθύτατη πικρία ενός ολόκληρου λαού

Κατηγορία Ιστορία, Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Μια ιστορική και οικονομική ανάλυση του σημερινού δράματος με την πλήρη παράδοση της χώρας στα ξένα funds.

32GH2G32HJ56HJ77348

Ορισμένοι πολιτικοί αγνοούν τη διάκριση ανάμεσα στο καλό και το κακό, καθώς στερούνται αυτού που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν «ψυχή», ή όπως θα λέγαμε σήμερα «ήθους». Πηγή: Supplied
v

29 ΜΑΪΟΥ 1453. Η Τούρκοι καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη. Η κραυγή «Η Πόλις εάλω», η πόλη κατακτήθηκε, ακούγεται από τα χείλη των λιγοστών Ελλήνων που πολεμούσαν κατά των αναρίθμητων Τούρκων…
22 ΜΑΪΟΥ 2016. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει: «Με 153 ψήφους υπέρ, η ελληνική Βουλή παρέδωσε για 99 χρόνια, έως το 2115, τη χώρα στους ξένους κυρίαρχους, κυρίως στους Γερμανούς».
Αυτή τη φορά όμως δεν ακούστηκε καμία κραυγή, κανένας θρήνος και σπαραγμός. Γιατί η απόφαση παράδοσης του πλούτου –δημόσιου και ιδιωτικού– στα χέρια των ξένων, πάρθηκε από μια Αριστερή κυβέρνηση, την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Έτσι, ο ιστορικός του μέλλοντος δίπλα στα ονόματα των κατοχικών πρωθυπουργών της περιόδου 1941-1944
Γεωργίου Τσολάκογλου – Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου – Ιωάννη Ράλλη
θα αναγράψει τα ονόματα των πρωθυπουργών της περιόδου 2009-2016 και των συνεργατών τους
Γιώργου Παπανδρέου – Λουκά Παπαδήμου – Σαμαρά-Βενιζέλου – Τσίπρα-Καμμένου
οι οποίοι με τα μνημόνια που έφεραν και υπέγραψαν, υποδούλωσαν τη χώρα και το λαό της στους ξένους, πρωτίστως στους Γερμανούς (ΕΕ, ΕΚΤ) και δευτερευόντως στους Αμερικανούς (ΔΝΤ).
v
42GH2G32HJ56HJ77348

Οι δοσίλογοι πρωθυπουργοί της γερμανικής κατοχής. Από αριστερά, αντιστράτηγος
Γεώργιος Τσολάκογλου, Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος και Ιωάννης Ράλλης.

v

52GH2G32HJ56HJ77348

Οι πρωταγωνιστές των μνημονίων. Από αριστερά, οι πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας. Στην κάτω σειρά οι συνεργάτες τους, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο, οι συγκυβερνήτες Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Καμμένος, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του τρίτου μνημονίου.
v

Χθες ακούστηκαν στη Βουλή βαρείς χαρακτηρισμοί, όπως «προδότες», ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες κτλ. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκαλέσει κανείς τους πολιτικούς μας «προδότες», για τον απλούστατο λόγο ότι ο προδότης κάνει συνειδητά την προδοσία, έχει δηλαδή συναίσθηση του αμαρτήματος που διαπράττει. Όπως οι Φαναριώτες που άνοιξαν συνειδητά την πόρτα (Κερκόπορτα) στους Τούρκους για να μπουν στην Πόλη, έχοντας συμφωνήσει με τον εχθρό ότι στο νέο καθεστώς θα διατηρούσαν τις θέσεις, τον πλούτο και τα προνόμιά τους.
Οι σημερινοί πολιτικοί, ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από τον χώρο της Αριστεράς, απλώς είναι άνθρωποι δίχως συνείδηση και γνώση, δεν γνωρίζουν δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στο καλό και το κακό, τι είναι σωστό και τι λάθος. Μπορεί ο νόμος να μην συγχωρεί άγνοια, αυτό όμως αφορά τους φυσιολογικούς ανθρώπους, όπως εσείς κι εγώ, που γνωρίζουμε τι είναι καλό και τι κακό, ποιος είναι ο δρόμος της αρετής και ποιος ο δρόμος της κακίας. Αυτοί όμως οι άνθρωποι απλώς δεν το γνωρίζουν, όσο κι αν φαίνεται παράξενο.
Γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες «ψυχή». Με άλλα λόγια, δεν έχουν «ήθος». Έχουν μυαλό, αλλά δεν μπορούν να σκεφτούν. Μπορεί να έχουν μια θορυβώδη και ισχυρή προσωπικότητα, στερούνται όμως εκείνου του εσωτερικού πυρήνα που ονομάζεται εαυτός. Μπορεί να είναι υψηλά ιστάμενοι, όμως είναι απλώς ενεργούμενα άλλων δυνάμεων, που τους χρησιμοποιούν ως αθύρματα, ως κούκλες των muppet show, ως homunculus – ένας θίασος από μαριονέτες. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία…
v

Εκατό χρόνια μοναξιά

Η χώρα θα βρίσκεται, λοιπόν, υπό τον έλεγχο των ξένων για τα επόμενα 99 χρόνια, έως και το 2115. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αποπληρώσει τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ του δημόσιου χρέους, το οποίο μαζί με τους τόκους ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Το ποσό αυτό αν διαιρεθεί διά 99, μας δίνει το ποσό των 7 δισ. ευρώ το χρόνο, ή το ποσό των 600.000 ευρώ περίπου το μήνα – χώρια τα υπόλοιπα έξοδα για τις ανάγκες λειτουργίας του κράτους.
Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε κατά τη χθεσινή αποφράδα ημέρα στη Βουλή, και το οποίο περιλαμβάνει το νέο «Υπερταμείο» για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης (τον λεγόμενο «κόφτη» ή «λαιμοκόφτη»), προβλέπεται ότι αυτά τα 600.000 ευρώ κάθε μήνα θα αφαιρούνται, με τη μορφή φόρων, από τις τσέπες των Ελλήνων για τα επόμενα 99 χρόνια!
Αυτό που ακόμη και ένα νήπιο αντιλαμβάνεται, ότι είναι αδύνατο να συλλέγονται για 99 χρόνια φόροι ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή των τόκων, από μια χώρα όπως η Ελλάδα που ζούσε και ζει με δανεικά (εξού και το χρέος της), με 25% ανεργία, με 4.500.000 μη ενεργούς και φτωχοποιημένους πολίτες, με τους νέους και τις επιχειρήσεις να δραπετεύουν στο εξωτερικό, και με σχεδόν μηδενική παραγωγή, αυτό λοιπόν δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ο νυν υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φέρεται ότι είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Σάσεξ και Οξφόρδης.
v

Προσφέροντας γην και ύδωρ

Αυτό σημαίνει πως εκτός από τη δημόσια και κρατική περιουσία, στα χέρια των ξένων εκχωρούμε και τις περιουσίες των ιδιωτών. Επομένως, την εθνική μας κυριαρχία σε άπασα την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, μέσω του «Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων», εκχωρούμε:
  • Κάθε δημόσιο κινητό και ακίνητο περιουσιακό στοιχείο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, Ολυμπιακό Στάδιο, Μετρό, συγκοινωνίες κ.ά.)
  • Όλες τις συμβάσεις σχετικά με τις εθνικές οδούς, το Ελευθέριος Βενιζέλος κτλ.
  • Συνολικά εκχωρούνται 71.500 ακίνητα του δημοσίου
  • Και μαζί 597 νησιά των ελληνικών θαλασσών.

    v

62GH2G32HJ56HJ77348

Παραδίδονται 597 μικροί, ανέγγιχτοι παράδεισοι, παρόμοιοι με το Αγαθονήσι, σε χέρια ξένων.
Πηγή: Supplied

v

Τέλος, μέσω της εκχώρησης της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» στα ξένα funds, προσθέτουμε έναν ακόμη εφιάλτη, που περιλαμβάνει τις εξής περιπτώσεις:
  • Δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας (στεγαστικά, επισκευαστικά)
  • Καταναλωτικά δάνεια
  • Επιχειρηματικά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ δηλαδή όσες έχουν κάτω από 250 εργαζόμενους και τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ ή ισολογισμό έως 43 εκατ. ευρώ, και
  • Δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Δεν έχουμε μόνο ξεπούλημα της χώρας, αλλά και οικονομική σφαγή του ελληνικού λαού.
v

Έρχονται τα «stakeholder

Όπως είπε χθες ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή, η Αριστερά έχει εγκαταλείψει προ πολλού συνθήματα όπως «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Τώρα έχει μόνο ένα ιδεολογικό σύνθημα που λέγεται «stakeholder».
Επειδή όμως δεν εξήγησε στους, εν πολλοίς ημιμαθείς, συντρόφους του τι ακριβώς περιλαμβάνει η θεωρία των «stakeholders» –οι οποίοι και τον χειροκρότησαν, νομίζοντας ότι είναι κάτι καλό– θα το κάνουμε εμείς.
Στην οικονομική γλώσσα stakeholders –«κοράκια» στην καθομιλουμένη– είναι τα «ενδιαφερόμενα μέρη» ή αλλιώς «επενδυτές». Τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν είναι άλλα από τους ιδιοκτήτες ή τους μετόχους μιας εταιρείας, απέναντι στους οποίους η εταιρεία έχει ένα δεσμευτικό (fiduciary) καθήκον: να βάλει τις ανάγκες τους πρώτα. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται μετά. Αν για παράδειγμα, η εταιρεία πάρει το σπίτι ενός ανθρώπου που χρωστάει και αυτός ο άνθρωπος και η οικογένειά του βρεθούν στο δρόμο, η εταιρεία θα το κάνει και θα τον πετάξει στο δρόμο, επειδή αυτό είναι καλό για τους μετόχους της.
Με άλλα λόγια, η εταιρεία βασίζεται στην αρχή του «ποιος ή τι πραγματικά μετράει». Αυτό που μετράει είναι τα κέρδη και όχι ο άνθρωπος. Και αυτό βεβαίως αφορά τα ξένα funds.
v

82GH2G32HJ56HJ77348

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Παραδώσαμε τη χώρα για 99 χρόνια στους ξένους, επειδή θέλουμε να τη δεσμεύσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά…» Το είπε πράγματι. Μπορεί να γνωρίζει οικονομικά, αλλά δεν γνωρίζει τι είναι καλό και τι κακό. Πηγή: Supplied
v

Αυτή είναι λοιπόν η ιδεολογία της σύγχρονης Αριστεράς, όπως αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από του βήματος της Βουλής. Και η θεωρία του stakeholder αφορά βέβαια όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους προμηθευτές, τους χρηματοδότες, τις κοινότητες, τα κρατικά όργανα, τις πολιτικές ομάδες, τις επαγγελματικές ενώσεις και τα συνδικάτα.
Η θεωρία του stakeholder εκλαμβάνεται από τους αδαείς ως κάτι καλό, αλλά στην πράξη σημαίνει «ζω ξεζουμίζοντας τους άλλους».
Αλλά, όπως είπαμε, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν τον απλό διαχωρισμό τι σημαίνει καλό και τι σημαίνει κακό.
v

Ιστορικό προηγούμενο

Τον Απρίλιο έκλεισαν 119 χρόνια από την έναρξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897, που κήρυξε η οθωμανική αυτοκρατορία κατά του τότε Βασιλείου της Ελλάδος, με αφορμή το πρόβλημα της Κρήτης, που κατείχαν τότε οι Τούρκοι, και η οποία ήθελε να ενωθεί με την Ελλάδα. Η Υψηλή Πύλη αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα για δημοψήφισμα στην Κρήτη προκειμένου ο κρητικός λαός να δώσει ο ίδιος λύση στο πρόβλημα.
Ο πόλεμος αυτός κατέληξε σε ήττα της Ελλάδας και στην υποβολή της σε διεθνή οικονομικό έλεγχο ύστερα από απαίτηση της Γερμανίας.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία που η χώρα μας έμπαινε υπό οικονομική επιτήρηση, υπογράφοντας Μνημόνιο που επέβαλαν οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις (Commission Internationale Financière ή Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος της Ελλάδας 1898).
Έτσι, υπό την γενική ονομασία Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ), επιβλήθηκε έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας από ευρωπαϊκές χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα το φθινόπωρο του 1897, ενώ αυτή είχε χρεοκοπήσει τέσσερα χρόνια πριν («Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν»), με σκοπό την αποπληρωμή των χρεών προς τους πιστωτές της.
Παράλληλα, η μικρή τότε Ελλάδα, υποχρεώθηκε σε πολεμική αποζημίωση προς την Τουρκία για να μην χάσει ολόκληρη την Θεσσαλία.
Όπως συμβαίνει επί των ημερών μας με την τρόικα και το κουαρτέτο των «θεσμών», έτσι και τότε τον έλεγχο ασκούσε μια εξαμελής επιτροπή, η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή (Commission Internationale Financière de la Grèce), με μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα από το 1897 μέχρι το 1978, δηλαδή για 81 ολόκληρα χρόνια!
v

72GH2G32HJ56HJ77348

Καλαμπάκα 1897. Έλληνες στρατιώτες χορεύουν πριν διαβούν τα σύνορα, που τότε ήταν
μέχρι τη Θεσσαλία, για να επιτεθούν στους Τούρκους. Πηγή: Boston Public Library,
Print Department

v

Φυσικά η υπόθεση είχε προϊστορία, καθώς η Ελλάδα, από την Επανάσταση του 1821 και μετά, δανειζόταν χρήματα από ξένους πιστωτές χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρο πού πήγαιναν τα χρήματα.
Έτσι, μεταξύ 1857 και 1859, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία δημιούργησαν την Διεθνή Οικονομική Εξεταστική Επιτροπή, μια επιτροπή που είχε σκοπό τη δημιουργία αναφοράς για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το δάνειο του 1833. Ωστόσο, εκείνη η επιτροπή, με παρέμβαση της Ρωσίας, δεν είχε ρόλο να ελέγξει τα οικονομικά και να εξασφαλίσει τις πληρωμές (όπως συμβαίνει σήμερα με το Υπερταμείο), παρά μόνο τη γνωμοδότηση. Τα αποτελέσματα της Εξεταστικής εκείνης Επιτροπής ήταν πληρωμή μιας μόνο δόσης 900.000 γαλλικών φράγκων το 1860.
Τα πράγματα στη συνέχεια χειροτέρεψαν. Η εμπλοκή της χρεοκοπημένης Ελλάδας σε σύρραξη με την Τουρκία –στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897– βρήκε τη χώρα μας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, με τον ελληνικό στρατό ανίκανο να αντιπαραταχθεί στα οθωμανικά στρατεύματα, που στο μεταξύ είχαν καταλάβει τη Θεσσαλία και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας.
Συνολικά, σε ένα μόνο μήνα, σκοτώθηκαν 136 αξιωματικοί και 3.612 οπλίτες. Επιπλέον, η Ελλάδα κινδύνευε να χάσει τα εδάφη που της είχαν δοθεί κατά την ανεξαρτησία της από τους Τούρκους.
Τελικά με τη μεσολάβηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Ρωσίας, στις 20 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε ειρήνη. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό σε πολεμικές αποζημιώσεις, καθώς και να δώσει ένα μικρό κομμάτι της Θεσσαλίας στην Τουρκία. Η κυβέρνηση του Δ. Ράλλη (που είχε αντικαταστήσει εκείνη του Θ. Δηλιγιάννη) για να πληρώσει το ποσό αυτό υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στην Επιτροπή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΕΔΟΕ) όλες τις θεωρούμενες επαρκείς προσόδους για αποζημίωση.
Έτσι, για την εξόφληση του δημόσιου χρέους εκχωρήθηκαν στην ΕΔΟΕ τα μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιοχάρτων, τσιγαρόχαρτου και ναξιώτικης σμύριδας, ο φόρος κατανάλωσης καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και οι δασμοί του τελωνείου Πειραιώς! (Σας θυμίζουν μήπως τίποτε όλα αυτά;)
Η συνθηκολόγηση αυτή ήταν ταπεινωτική για τους Έλληνες και το ελληνικό έθνος, αφού έχασαν προσωρινά (μέχρι το 1908) ορισμένες από τις ελευθερίες για τις οποίες αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ’21.
Λέτε να χρειαστεί να ξαναπάρουμε τα όπλα για να προστατεύσουμε τη χώρα από τον επικείμενο διαμελισμό της; Διότι βλέποντας οι γείτονες πόσο εύκολα ξεπουλάμε τη χώρα, θα θελήσουν αύριο να διεκδικήσουν τμήματα του ελληνικού εδάφους…

 


Translate this post