Διάλεξη του Αλαίν Μπαντιού: «Τι είναι πολιτική σήμερα;»

Κατηγορία Art Εκδηλώσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στις 5 Μαΐου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο γνωστός Γάλλος φιλόσοφος Αλαίν Μπαντιού εστιάζει στην επανεξέταση της πολιτικής.

321hj43hj45hgj65h562
v

Ο ALAIN BADIOU, ομότιμος καθηγητής στην École Normale Supérieure, επιστρέφει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονη σκέψη», που εστιάζει στην επανεξέταση της πολιτικής. Ο Alain Badiou έχει ορίσει την πολιτική ως «διαδικασία αλήθειας» και «συνθήκη φιλοσοφίας». Η πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο του στοχασμού του Alain Badiou αλλά και της ζωής του ως αγωνιστή. Ο Alain Badiou είναι ένας από τους φιλοσόφους που η πολιτική τους σκέψη προκαλεί πολύ στις μέρες μας.

Τη στιγμή που μιλάμε για την παρακμή του κράτους-έθνους, για την αποπολιτικοποίηση της μάζας, για την υποχώρηση της πολιτικής μπροστά στην οικονομία, πώς κρίνει ο Alain Badiou τη σημερινή πολιτική κατάσταση;

Το 2007 έδωσε έναν δυναμικό ορισμό της πολιτικής: «Η συλλογική οργανωμένη δράση, η οποία ακολουθεί κάποιες αρχές και έχει ως στόχο να αναπτύξει μέσα στην πραγματικότητα τις συνέπειες μιας καινούριας δυνατότητας που καταστέλλεται από το κατεστημένο».

Το 2014 είχε κλείσει την ομιλία του με την αποστροφή: «Να μην φτάνουν στην εξουσία εκείνοι που είναι ερωτευμένοι μαζί της».

Το ερώτημα ποια μπορεί να είναι η βάση για την ανανέωση μιας πολιτικής της χειραφέτησης παραμένει καυτό και επίκαιρο.

Η ομιλία θα γίνει την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στις 19:00 στην αίθουσα Theo Angelopoulos. Την εισαγωγή θα κάνει ο Δημήτρης Βεργέτης, ψυχαναλυτής, διευθυντής του περιοδικού “αληthεια” και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. Δεν θα υπάρχουν δελτία προτεραιότητας και δεν θα γίνονται κρατήσεις θέσεων.

 


Translate this post