Η γυάλινη σφαίρα που θα καταργήσει τον ηλεκτρισμό

Κατηγορία NEWS, Καινοτομίες

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Άφθονη ηλιακή ενέργεια για τα σπίτια και όλα τα μέσα μεταφοράς υπόσχεται μια επαναστατική γυάλινη σφαίρα.

221HJ31525HJ4HJ46

Αυτή η ηλιακή γυάλινη σφαίρα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα της ενέργειας.
Πηγή: Supplied

v

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ αρχιτέκτονας Αντρέ Μπροζέλ (André Broessel) της Rawlemon, κοίταξε μέσα στη γυάλινη σφαίρα του να δει το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως δεν επρόκειτο για τη γνωστή σφαίρα των μέντιουμ, αλλά για μια σφαιρική υδρόγειο παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο – ουσιαστικά ένα γιγάντιο γυάλινο γλυπτό μέσα σε ένα ρομποτικό ατσάλινο πλαίσιο.

Όμως δεν πρόκειται για έργο τέχνης. Η γυάλινη σφαίρα έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει το ηλιακό και το σεληνιακό φως έως 10.000 φορές, πράγμα που την καθιστά κατά 35% πιο αποτελεσματική από ό,τι τα συμβατικά φωτοβολταϊκά διπλού άξονα.

Ο Αντρέ Μπροζέλ πήρε το Βραβείο του Παγκόσμιου Δικτύου Τεχνολογίας 2013 για τον σχεδιασμό της ηλιακής σφαίρας του, την οποία τελειοποίησε ακόμη περισσότερο ώστε η τελευταία έκδοση, που ονομάζεται Betaray, μπορεί να συγκεντρώσει το διάχυτο φως ακόμη και από μια συννεφιασμένη μέρα.

Στην πραγματικότητα, η εφεύρεση του Μπροζέλ είναι μια αυτόνομη ηλιακή γεννήτρια ενέργειας που μπορεί να τοποθετηθεί στην ταράτσα κάθε σπιτιού..

Όπως λέει ο ίδιος, η ηλιακή σφαίρα είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι ένα τυπικό πάνελ, καθώς μπορεί να περιστρέφεται, ακολουθώντας την κίνηση του ήλιου.

«Τα τελευταία 40 χρόνια προσπαθούμε να συλλάβουμε την ηλιακή ενέργεια με τα φωτοβολταϊκά πάνελ», λέει ο Μπροζέλ στο διαφημιστικό βίντεο με το οποίο παρουσιάζει στο Indiegogo την εταιρεία του, Rawlemon. «Όμως η γη κινείται γύρω από τον ήλιο, και έτσι τα σταθερά πάνελ χάνουν την αποτελεσματικότητά τους».
v

321HJ31525HJ4HJ46
Η ηλιακή σφαίρα λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς έχει ενσωματωμένο ένα σύστημα παρακολούθησης του καιρού. Η ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ενεργειακές ανάγκες σπιτιών ή μέσων μεταφοράς. Πηγή: Supplied

v

Η ηλιακή σφαίρα μπορεί να περιστρέφεται ακολουθώντας την κίνηση του ήλιου, και να συγκεντρώνει την ηλιακή ενέργεια σε μια μικρή επιφάνεια μικροσκοπικών ηλιακών συλλεκτών. Η σφαίρα-φακός εστιάζει την διάχυτη ηλιακή ακτινοβολία σε ένα σημείο, καθιστώντας τον μηχανισμό πολύ πιο βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό. Απαιτεί λιγότερο υλικό για τη δημιουργία ηλιακών κυττάρων, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατασκευασμένα από κρυσταλλικό πυρίτιο.

Η συσκευή αναμένεται να φέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απαραίτητες για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους στο μέλλον, καθώς θα συμβάλλει δραστικά στη μείωση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος εξαιτίας των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι με τους σημερινούς συλλέκτες, το μεγαλύτερο μέρος της προσφερόμενης ηλιακής ενέργειας χάνεται και μόνο το 20% γίνεται δυνατό να συγκεντρωθεί και να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, μια συσκευή που μπορεί να συγκεντρώνει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ για την ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη Mark Thurber στην εφημερίδα Wall Street Journal τον Απρίλιο του 2013, «οι πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αυτές που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης». Όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια είπε ότι, «στον τομέα της συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας μπορούν να γίνουν επιπλέον σημαντικά βήματα, όπως έχουμε μάθει από τις πρώτες μεγάλες εγκαταστάσεις».

Να σημειωθεί ότι η συσκευή του Μπροζέλ δεν είναι ακόμη έτοιμη να βγει στην αγορά, καθώς χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές. Οπωσδήποτε όμως αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τομέα της ενέργειας.

 


Translate this post