Έλληνες φοιτητές νικούν σε διεθνείς διαγωνισμούς

Κατηγορία Καινοτομίες, Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

H ομάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και οι φοιτητές του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής διέπρεψαν σε διεθνείς διαγωνισμούς.

141452HJHK522165H ομάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στον διαγωνισμό SEEMOUS 2016 διέπρεψε για άλλη μια φορά, κατακτώντας δύο χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια. Πηγή: Supplied
v

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ διακρίσεις πέτυχε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς ομάδα φοιτητών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών SEEMOUS 2016, ενώ η Νομική κατετάγη πρώτη στον Ευρωπαϊκό Γύρο του διεθνούς διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law (EMC2)

Συγκεκριμένα, η ομάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας στον διαγωνισμό SEEMOUS 2016 διέπρεψε για άλλη μια φορά κατακτώντας δύο χρυσά και δύο Αργυρά μετάλλια. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Κύπρο από 1-6 Μαρτίου 2016. Ο φοιτητής του ΕΚΠΑ Αντώνης Ζητρήδης, ισοβάθμησε στην πρώτη θέση έχοντας πετύχει άριστη επίδοση 40/40 λύνοντας όλα τα προβλήματα που είχαν θέσει οι διοργανωτές, ενώ ανάλογη επίδοση είχε και ο φοιτητής Μιχάλης Σαράντης με συνολική βαθμολογία 38/40. Αργυρά μετάλλια κατέκτησαν οι φοιτητές του ΕΜΠ Νίκος Μουζάκης 33/40 και Πέτρος Ντούνης 22/40. Στην ομάδα συμμετείχε και o φοιτητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Κοσμίδης.

Την ομάδα συνόδευε ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Μαθηματικών κ. Σιλουανός Μπραζίτικος. Η κοινή ομάδα φοιτητών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ συνεχίζει έτσι και φέτος μια μακρά παράδοση σημαντικών επιτυχιών σε φοιτητικούς Μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Ο διαγωνισμός SEEMOUS (South-Eastern European Mathematics Olympiad for University Students) είναι ένας ετήσιος μαθηματικός διαγωνισμός που ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2006-07, στον οποίο συμμετέχουν πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές. Οι φοιτητές διαγωνίζονται μια ημέρα σε τέσσερα προβλήματα, τα οποία είναι μεταφρασμένα στη γλώσσα του κάθε διαγωνιζόμενου και αφορούν την ύλη βασικών μαθημάτων που διδάσκονται στα δύο πρώτα έτη σπουδών σε Τμήματα Μαθηματικών.
v

Η πρωτιά της Νομικής Σχολής

Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι η Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε πρόσφατα την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Γύρο του διεθνούς διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law (EMC2), ο οποίος διοργανώνεται για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα, και με την υποστήριξη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει φέτος για τέταρτη φορά στο διαγωνισμό EMC2, και η Ομάδα της αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ευαγγελία Ανευλαβή, Αντιγόνη Ματθαίου, Στυλιανή Περαντάκου και Μάριο Τόκα. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα κ. Αναστάσιου Γουργουρίνη.

Ο διαγωνισμός EMC2 αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας επίλυσης διακρατικών διαφορών στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Η φετινή Υπόθεση του διαγωνισμού EMC2 αφορά στη ρυθμιστική αυτονομία Κρατών-μελών του ΠΟΕ αναφορικά με επιδοτήσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κα έρευνα τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και συστήµατα τιµολογίων τροφοδότησης (feed-in tariff schemes). Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (με υπομνήματα) όσο και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος κράτους (Complainant) όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους (Respondent) ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου.

Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Γύρος του φετινού διαγωνισμού EMC2 πραγματοποιήθηκε στο Passau (Γερμανία) στις 21-25 Φεβρουαρίου 2016, και σε αυτόν συμμετείχαν μεταξύ άλλων ομάδες από το Graduate Institute of International and Development Studies της Γενεύης, το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ.ά. Ενόψει της εξαιρετικής επίδοσής της στους αγώνες της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Γύρου του Passau, η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών προκρίθηκε στον ημιτελικό, όπου και αντιμετώπισε με επιτυχία την ομάδα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Στον, δε, τελικό επικράτησε της ομάδας του Graduate Institute of International and Development Studies.

Συνολικά, η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών κέρδισε έξι (από τα επτά) θεσμοθετημένα βραβεία του Ευρωπαϊκού Γύρου του Passau: το Βραβείο Καλύτερης Ομάδας του Ευρωπαϊκού Γύρου (Award for Winning Team), το Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Ενάγοντος(Award for Best Written Submission Complainant), το Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Εναγομένου (Award for Best Written Submission Respondent), το Βραβείο Καλύτερων Υπομνημάτων συνολικά (Award for Best Written Submission Overall), το Βραβείο για τον Καλύτερο Αγορητή του Ημιτελικού(Award for Best Orator Semi-finals), και το Βραβείο για τον Καλύτερο Αγορητή Τελικού (Award for Best Orator Grand Final).

Το έπαθλο των φοιτητών της Ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών είναι υποτροφίες για την παρακολούθηση εξειδικευμένων μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου στα εγνωσμένης φήμης προγράμματα του World Trade Institute στη Βέρνη και Ιnternational Economic Law and Policy (IELPO) του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών θα συνεχίσει την εντατική προετοιμασία της ενόψει της συμμετοχής της στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2  στις 7-12 Ιουνίου 2016 στην έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη, όπου θα αναμετρηθούν οι καλύτερες ομάδες από Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία.

Πηγή: Καθημερινή

 


Κράτα το

Translate this post