Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε στα 272 τρισ. δολάρια λόγω κορονοϊού

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το ιστορικό όριο των 272 τρισ. δολαρίων στο τέλος του 2020, καθώς η όρεξη για δανεισμό αυξάνεται.

Image credit: Flickr

ν

ΟΠΩΣ αναφέρει η εταιρεία αξιολόγησης S&P Global, καθώς η όρεξη του κόσμου για δανεισμό αυξάνεται, το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το ορόσημο των 272 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 360% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής όλου του κόσμου!

Η δραματική αύξηση του χρέους κατά 14 μονάδες –ανάλογη του χρέους της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ‒ προκλήθηκε τόσο από την πτώση των οικονομικών μεγεθών λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, όσο και από τον επιπλέον δανεισμό στον οποίο επέστρεψαν κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναφέρει ο οργανισμός S&P που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

«Το παγκόσμιο χρέος ως προς το ΑΕΠ αυξάνεται εδώ και πολλά χρόνια. Απλώς η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση», αναφέρει η έκθεση.

Παρ’ όλα αυτά, η S&P δεν αναμένει κάποια μεγάλη κρίση σύντομα.

«Η προβλεπόμενη αύξηση κατά 14% του παγκόσμιου χρέους ως προς το ΑΕΠ το 2020 είναι απίθανο να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη κρίση χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν, τα εμβόλια θα διανεμηθούν σε όλο τον πλανήτη, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και η όρεξη για δανεισμό θα μετριαστεί», αναφέρει η έκθεση.

Η S&P Global παραμένει αισιόδοξη και λέει ότι σε δύο χρόνια ο κόσμος θα έχει ανακάμψει και το χρέος θα μειωθεί στο 256% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Κάπως πιο απαισιόδοξα βλέπει τα πράγματα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance – IIF) με έδρα την Ουάσιγκτον. Αναφέρει ότι στο τέλος του 2020 το παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα 277 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα φτάσει στο 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μάλιστα η σχετική έκθεση του IIF που δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020, επιγράφεται “Attack of the Debt Tsunami” (Επίθεση από το τσουνάμι του χρέους).
ν

 


Translate this post