Ινδός μηνύει την AstraZeneca για «σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια» του εμβολίου

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ινδός υπέβαλε αγωγή κατά της AstraZeneca, ισχυριζόμενος ότι υπέστη ακραίες παρενέργειες κατά τη συμμετοχή του στις δοκιμές του εμβολίου.

Οι παρενέργειες είναι συχνό φαινόμενο στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca. Πηγή: The Indian Times

ν

ΕΝΑΣ 40χρονος Ινδός από την πόλη Τσενάι (Μαντράς), την πρωτεύουσα της ομοσπονδιακής πολιτείας Ταμίλ Ναντού, κατέθεσε μήνυση κατά του Ινστιτούτου Ορού της Ινδίας (Serum Institute of India – SII) με έδρα το Πούνε, ζητώντας αποζημίωση 5 εκατομμυρίων ρουπίων (676.000 δολαρίων).

Ο άνδρας ισχυρίζεται ότι υπέστη σοβαρές νευρολογικές βλάβες μετά τη συμμετοχή του στις δοκιμές της φάσης 3 του Covishield, όπως ονομάζεται το εμβόλιο από το SII για τη νόσο Covid-19, το οποίο αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Jenner Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο άντρας θεωρούσε ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «στο πνεύμα της δημόσιας πρσφοράς».

Η αγωγή απαιτεί επίσης από το SII, την AstraZeneca και την Oxford Vaccine Group να σταματήσουν αμέσως τις δοκιμές εμβολίων στην Ινδία, στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι περίπου 1.600 εθελοντές.
ν

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Δέκα ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου, ο άνδρας αισθάνθηκε αδιαθεσία με πονοκεφάλους και έμετο. Έπεσε στο κρεβάτι και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ειδικό θάλαμο έκτακτης ανάγκης του Νοσοκομείου Sri Ramachandra.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο άνδρας έπασχε από «οξεία εγκεφαλοπάθεια». Επίσης υπέφερε από ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 και της βιταμίνης D, ενώ υπήρχαν ενδείξεις για «διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος».

Ωστόσο, η ιατρική έκθεση που δόθηκε στα ινδικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε δεν συνδέονταν με το εμβόλιο. Μάλιστα ένας ιατρικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο ασθενής ήταν «τώρα εντάξει» και ότι δεν είχε πραγματοποιήσει καμία ιατρική δαπάνη εξαιτίας της αδιαθεσίας που αισθάνθηκε.

Ο ασθενής βγήκε από το νοσοκομείο, αλλά η σύζυγός του επιμένει ότι δεν έχει αναρρώσει πλήρως και ότι δεν είναι σε θέση να εργαστεί όπως πριν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, η SII σταμάτησε για σύντομο χρονικό διάστημα τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Covishield όταν ένας άλλος εθελοντής της AstraZeneca παρουσίασε ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Η Ινδία έχει δεχτεί κριτική επειδή δεν είναι διαφανής σχετικά με τις δοκιμές εμβολίων για την Covid-19. Σύμφωνα με το Science Magazine, το SII δεν χρησιμοποιεί στη φάση 3 το ίδιο πρωτόκολλο δοκιμών με την AstraZeneca, ενώ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις οδηγίες που έχει δώσει στους εθελοντές.

Το λόγο έχουν τώρα τα δικαστήρια.
ν

 


Translate this post