Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών

Κατηγορία Πρόσωπα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε στο σπίτι του, στο ειδυλλιακό Τίγκρε του Μπουένος Άιρες.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ως προπονητής. Image: Reuters / Agustin Marcarian

ν

Ο ΝΤΙΕΓΚΟ Μαραντόνα, ο θεός του ποδοσφαίρου στην Αργεντινή, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, πέθανε σήμερα από καρδιακή προσβολή, στο σπίτι του στο ειδυλλιακό Τίγκρε του Μπουένος Άιρες.

Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960, ήταν δηλαδή 60 ετών. Στις εκλογές της IFFHS ψηφίστηκε 5ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Ακόμη, βραβεύτηκε από τη ΦΙΦΑ ως ο καλύτερος παίκτης του αιώνα μαζί με τον άλλο θρύλο του ποδοσφαίρου, τον Πελέ.

Ο μικρόσωμος παίκτης ήταν ένα φαινόμενο της δεκαετίας του 1980, οδηγώντας τη χώρα του στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986 και μετατρέποντας σαν ποδοσφαιριστής την ασήμαντη ομάδα της Νάπολης σε υπολογίσιμη δύναμη. Είχε επίσης παίξει και στην Μπαρτσελόνα.

Απέκτησε το προσωνύμιο «το χέρι του Θεού», όταν οδήγησε την ομάδα της Αργεντινής σε νίκη επί της Αγγλίας με 2-1 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1986.

Από τότε που αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, εξαιτίας της παχυσαρκίας και της πολυετούς εξάρτησής του από τα ναρκωτικά. Νωρίτερα αυτό το μήνα υποβλήθηκε σε εγχείρηση εγκεφάλου και επρόκειτο να εισαχθεί σε μια κλινική αποτοξίνωσης, αλλά δεν πρόλαβε.
ν

Ο Μαραντόνα μεταφέρεται στους ώμους των οπαδών της Μπόκα Τζούνιορς, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1981. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που κατέρριψε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε για την Μπαρτσελόνα για 3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι για 5 εκατομμύρια λίρες (ισοτιμίες 2013).

Έχει αγωνιστεί στους Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη και στο τέλος της καριέρας του, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και τελικά μετά από παύση ενός έτους από το ποδόσφαιρο έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς το 1997.

Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα πέρασε στη Νάπολι, όπου κέρδισε τίτλους και διακρίσεις, όπως το Κύπελλο UEFA, το μοναδικό ευρωπαϊκό του τρόπαιο. Στην καριέρα του με την Εθνική Αργεντινής, σκόραρε 34 τέρματα σε 91 εμφανίσεις.
ν

Maradona ‘Hand of God’ Goal 1986 World Cup | ClassicEngland
ν

ν

Αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός καθιερώθηκε ως επιθετικός μέσος. Η διεισδυτικότητα του Μαραντόνα, οι πάσες του, οι εντυπωσιακές τεχνικές του ικανότητες, η ταχύτητα, τα αντανακλαστικά και ο χρόνος αντίδρασης συνδυάστηκαν με το μικρό του ανάστημα (1,65 μέτρα). Το χαμηλό κέντρο βάρους τον βοηθούσε στην κατοχή και τον χειρισμό της μπάλας.
ν

Από τις αλάνες της Αργεντινής στην αιώνια δόξα. Ο Μαραντόνα σε ηλικία 13 ετών πήρε μέρος στο Torneos Evita (ένα εθνικό αθλητικό γεγονός στην Αργεντινή) το 1973 με την ομάδα των Cebollitas. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η παρουσία του στο γήπεδο είχε μεγάλη επίδραση στη γενική απόδοση της ομάδας του. Βάσει του απαράμιλλου ταλέντου του και των ηγετικών του ικανοτήτων, έλαβε το προσωνύμιο El Pibe de Oro (Το Χρυσό Αγόρι)

O αγώνας του Μαραντόνα με τον εθισμό στα ναρκωτικά αμαύρωσε την καριέρα του, αλλά με όλες τις αδυναμίες του, είναι ευρέως σεβαστός ως ιδιοφυής παίκτης, έχοντας προσφέρει στο άθλημα μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές του.
ν

Στην πόλη Rosario της Αργεντινής υπάρχει εκκλησία για τη λατρεία του Μαραντόνα (Iglesia Maradoniana), καθώς και κληρικοί που λειτουργούν στο όνομά του. Πηγή: News Media
ν

Έλαβε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό, όπου έλαμψε η χαρισματική προσωπικότητά του και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου με νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό. Επίσης κέρδισε τη Χρυσή μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης.

Στον προ-ημιτελικό απέναντι στην Αγγλία, πέτυχε δύο γκολ, στη νίκη της ομάδας του με 2-1 που γράφτηκε στην ιστορία για δύο διαφορετικούς λόγους. Το πρώτο γκολ επιτεύχθηκε με χέρι γνωστό ως «Χέρι του Θεού», ενώ το δεύτερο προϊόν εξαιρετικών ικανοτήτων με εκπληκτική ατομική προσπάθεια. Αυτό το γκολ, καταγράφηκε ως το «Γκολ του αιώνα» από τους ψηφοφόρους της ΦΙΦΑ το 2002.
ν

MARADONA – against greece 1994 | EveryFourthYear
ν

ν

 


Translate this post