Πομπηία: Δεν πρόλαβαν να φύγουν και πέθαναν από ασφυξία (vid)

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα σώματα ενός Ρωμαίου κυρίου και του σκλάβου του που θάφτηκαν ζωντανοί κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία.

Τα δύο σώματα όπως βρέθηκαν σκεπασμένα από τις στάχτες της ηφαιστειακής έκρηξης. Πηγή: Pompeii Archaeological Park

ν

ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ενός πλούσιου Ρωμαίου και του σκλάβου του, που θάφτηκαν ζωντανοί καθώς δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από την Πομπηία, έφερε στο φως το Σάββατο η αρχαιολογική έρευνα.

Είναι δύο ακόμη θύματα ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν από ασφυξία ή θάφτηκαν ζωντανοί από την τέφρα της περίφημης ηφαιστειακής έκρηξης που συνέβη στις 24 Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ.

Η έκρηξη του Βεζούβιου κατέστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στη λάβα τρεις μεγάλες πόλεις, την Πομπηία, το Ηράκλειο ή Ηράκλεια (σημερινό Ερκολάνο) και τις Σταβίες, καθώς και το Oplontis, προάστιο νότια της Νάπολης. Την έκρηξη περιέγραψε ο Πλίνιος ο Νεότερος, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής.

Τα σώματα των δύο ανδρών βρέθηκαν στα ερείπια μιας άλλοτε κομψής έπαυλης με πανοραμική θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα στα περίχωρα της πόλης. Στο μέρος αυτό το 2017 είχε βρεθεί ένας αρχαίος στάβλος με τους σκελετούς τριών αλόγων.
ν

Ο πλούσιος Ρωμαίος (δεξιά) ήταν περίπου 40 ετών όταν πέθανε μαζί με τον νεαρό δούλο του (αριστερά). Πηγή: Pompeii Archaeological Park
ν

Η αγωνία του θανάτου είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπα των δύο ανδρών. Πηγή: Pompeii Archaeological Park
ν

Μετά την αρχική έκρηξη, το ηφαίστειο φάνηκε να ηρεμεί και πολλοί κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από την Πομπηία επέστρεψαν στην πόλη, πιστεύοντας ότι ο κίνδυνος είχε παρέλθει.

Όμως το πρωί της 25ης Οκτωβρίου του 79 μ.Χ., δύο μήνες μετά την πρώτη έκρηξη, ένα φλεγόμενο σύννεφο ηφαιστειακού υλικού επέπεσε στην Πομπηία σκοτώνοντας όποιον συναντούσε στο διάβα του.
ν

Οι δύο σκελετοί βρέθηκαν σε έναν σκεπαστό διάδρομο (cryptoporticus), όπου αναζήτησαν καταφύγιο, νομίζοντας ότι εκεί ήταν προστατευμένοι. Πηγή: Pompeii Archaeological Park
ν

Οι δύο σκελετοί βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στη Civita Giuliana, περίπου 700 μέτρα βορειοδυτικά της Πομπηίας.

Κρίνοντας από τα κρανιακά οστά και τα δόντια, ο ένας από τους άνδρες ήταν νεαρής ηλικίας, πιθανότατα 18 έως 25 ετών. Επειδή η σπονδυλική στήλη του είχε συμπιεσμένους δίσκους, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι έκανε κάποια χειρονακτική εργασία, όπως αυτή ενός σκλάβου.

Ο άλλος άνδρας παρουσιάζει στιβαρή δομή των οστών, ειδικά στην περιοχή του στήθους, και πέθανε όσο γινόταν πιο αξιοπρεπώς, με τα χέρια του στο στήθος και τα πόδια του απλωμένα μπροστά σε ευθεία. Υπολογίζεται ότι ήταν 30 έως 40 ετών. Ίχνη λευκού χρώματος που βρέθηκαν στο στήθος και στο πρόσωπο του άνδρα, πιθανώς ανήκουν στο κονίαμα ενός τοίχου που κατέρρευσε πάνω του.
ν

ν

Και οι δύο σκελετοί βρέθηκαν σε έναν θάλαμο κατά μήκος ενός υπόγειου διαδρόμου, γνωστού στα ρωμαϊκά χρόνια ως cryptoporticus, που οδηγούσε στο ανώτερο επίπεδο της βίλας.

«Τα θύματα πιθανότατα αναζήτησαν καταφύγιο σε αυτόν τον υπόγειο χώρο, όπου νόμιζαν ότι ήταν καλύτερα προστατευμένοι», λέει ο Μάσιμο Οζάνα (Massimo Osanna), αρχαιολόγος και γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου που ανήκει στη δικαιοδοσία του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού.

Οι αρχαιολόγοι, αφού ανέσκαψαν την περιοχή, έριξαν υγρή κιμωλία στις κοιλότητες των δύο σωμάτων που βρέθηκαν σκεπασμένα από την ηφαιστειακή τέφρα και την ελαφρόπετρα (κίσσηρις) που έβγαλε από τα σωθικά του το ηφαίστειο.

Η τεχνική αυτή, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1867 από τον Τζουζέπε Φιορέλι (Giuseppe Fiorelli), όχι μόνο διατηρεί το σχήμα του σώματος και την έκφραση του προσώπου που είχαν τα θύματα την ώρα του θανάτου, αλλά κάνει τα υπολείμματα να μοιάζουν με ζωντανά αγάλματα.
ν

Two Victims of Vesuvius Eruption Found in Pompeii | VOA News
v

v

 


Translate this post