Ο SARS-CoV-2 μπορεί να μείνει ζωντανός για 70 ημέρες

Κατηγορία Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια ασθενής με υποκείμενο νόσημα, είχε στον οργανισμό της τον κορονοϊό για 70 ημέρες, χωρίς να εμφανίζει τα συμπτώματα της νόσου.

Σωματίδια SARS-CoV-2 που ελήφθησαν από το επίχρισμα του λαιμού μιας ασθενούς και αναπαράχθηκαν σε εργαστηριακά κύτταρα. Πηγή: NIAID-RML

ν

ΕΑΝ κάτι γνωρίζουμε με βεβαιότητα για τον SARS-CoV-2, είναι ότι οι επιπτώσεις του στους ανθρώπους ποικίλλουν. Πάρα πολύ. Αυτός ο κορονοϊός, αν και είναι ένας ιός γρίπης, συνεχίζει να μας εκπλήσσει.

Μια ομάδα ερευνητών και γιατρών ανέφερε πρόσφατα την περίπτωση μιας γυναίκας με λευχαιμία που δεν είχε συμπτώματα Covid-19, αλλά 70 ημέρες μετά το πρώτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε και ήταν θετικό, εξακολουθούσε να μεταφέρει μολυσματικά σωματίδια του ιού SARS-CoV-2.

Το χρονικό διάστημα των 70 ημερών είναι το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί έως τώρα. Στους ενήλικες που νοσηλεύονται, ο ιός συνήθως αποβάλλεται 20 ημέρες μετά από τη διάγνωσή του. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την αποβολή από τον οργανισμό του SARS-CoV-2 ήταν μέχρι τώρα 63 ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Η νέα έκθεση προειδοποιεί τους γιατρούς και τους ειδικούς της δημόσιας υγείας για το γεγονός ότι άτομα χωρίς συμπτώματα και με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με καρκίνο, μπορούν να διατηρήσουν τον ιό SARS-CoV-2 για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, η αποβολή του ιού από τον οργανισμό μπορεί να πάρει ακόμη και μήνες.

«Αν και είναι δύσκολο να γενικεύσουμε από έναν μόνο ασθενή, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η μακροχρόνια απόρριψη του μολυσματικού ιού μπορεί να είναι ανησυχητική σε ορισμένους ασθενείς με ανοσοκαταστολή», αναφέρει η έκθεση των ερευνητών στην οποία περιγράφεται η υπόθεση.

Ανοσοκαταστολή] είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι σε θέση να επιτελέσει σωστά και πλήρως τον ρόλο του (είναι δηλαδή ανεπαρκές), με αποτέλεσμα η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει παθογόνα μικρόβια, παράσιτα και ιούς να είναι περιορισμένη ή εντελώς απούσα.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον ιολόγο Vincent Munster από το Εθνικό Ινστιτούτο αλλεργίας και λοιμωδών νοσημάτων των ΗΠΑ (National Institute of Allergy and Infectious Diseases).
ν

Ο ΙΟΣ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Εκτιμάται ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν κάποιο είδος υποκείμενου νοσήματος που θέτει σε κίνδυνο ή έχει εξασθενίσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, καθιστώντας τα άτομα ευάλωτα σε μολύνσεις. Μερικά παραδείγματα είναι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, καθώς και ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

«Καθώς αυτός ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, περισσότερα άτομα με μια σειρά από ανοσοκατασταλτικές διαταραχές θα μολυνθούν. Γι’ αυτό  είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς συμπεριφέρεται ο SARS-CoV-2 σε αυτούς τους πληθυσμούς», δήλωσε ο Munster.

Ωστόσο, η περίπτωση της γυναίκας που αναφέρει ο Munster είναι μοναδική. Η 71χρονη σήμερα γυναίκα διαγνώστηκε πριν από 10 χρόνια με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (CCL), έναν καρκίνο λευκών αιμοσφαιρίων που συνήθως προσβάλλει ηλικιωμένους και εξελίσσεται αργά. Η γυναίκα διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό με εξετάσεις PCR και επιχρίσματα λαιμού.

Η εξέταση έγινε στις 2 Μαρτίου 2020 μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο με σοβαρή αναιμία που σχετίζεται με τον καρκίνο της. Στη συνέχεια, ήταν θετική στην Covid-19 όχι μια αλλά 13 φορές, χωρίς ποτέ να εμφανίσει τα συμπτώματα της νόσου.
ν

Πειράματα σε εργαστηριακά κύτταρα έδειξαν ότι οι όποιες γενετικές αλλαγές δεν επηρεάζουν την ταχύτητα μετάδοσης του κορονοϊού. Πηγή: NIAID-RML
ν

Η γυναίκα έλαβε δύο φορές πλάσμα από άτομα που είχαν αναρρώσει από Covid-19 και τελικά απέβαλε τον ιό από τον οργανισμό της κάποια στιγμή στα μέσα Ιουνίου.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε κόλλησε τον κορονοϊό. Υποθέτουν ότι τον κόλλησε όταν βρισκόταν σε μια μονάδα αποκατάστασης τον Φεβρουάριο, με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Από τη μέρα που οι γιατροί έλαβαν τα επιχρίσματα λαιμού, πέρασαν 70 ημέρες μέχρι να απορρίψει ο οργανισμός της τον κορονοϊό. Ωστόσο, μέρος από το γενετικό του υλικό υπήρχε τον οργανισμό ακόμη και 105 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ.

Οι ερευνητές έκαναν διάκριση μεταξύ των μολυσματικών ιογενών σωματιδίων και των αποτελεσμάτων μιας διαγνωστικής εξέτασης, η οποία ανιχνεύει καταστροφές στο RNA. Οι ερευνητές απομόνωσαν πραγματικά τον ιό SARS-CoV-2 από μερικά δείγματα επιχρίσματος ‒συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ημέρας 70‒ για να ελέγξουν εάν ο ιός που συλλέχθηκε μπορούσε να αναπαραχθεί σε εργαστηριακά κύτταρα, και πράγματι ήταν ικανός.

«Αυτό δείχνει ότι ο μολυσματικός ιός που αποβάλλεται από τον ασθενή εξακολουθεί να είναι ενεργός, μπορεί επομένως να μεταδοθεί σε άλλους», γράφουν οι ερευνητές.

Περαιτέρω πειράματα με τον απομονωμένο ιό σε εργαστηριακά κύτταρα έδειξαν ότι οι όποιες γενετικές αλλαγές δεν επηρέασαν την ταχύτητα αναπαραγωγής του ιού.

Ενώ αυτές οι γνώσεις είναι πολύτιμες, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, πιστεύουν ότι η γυναίκα παρέμεινε μολυσμένη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή το ανοσοποιητικό της σύστημα δεν της επέτρεψε ποτέ να αντιδράσει στην ασθένεια.

«Έχουμε δει παρόμοιες περιπτώσεις με τον κορονοϊό της γρίπης και με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), το οποίο προκαλείται επίσης από κοροναϊό», δήλωσε ο Munster. «Περιμένουμε να δούμε περισσότερες μελέτες όπως η δική μας να κυκλοφορούν στο μέλλον».

Η μελέτη των ερευνητών δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

ν

 


Translate this post