Ο Μακρόν ανακοίνωσε το 2ο εθνικό lockdown στη Γαλλία

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ  | Ενημ, 22:19

Posted by Youmagazine Staff

 

Καθολικό lockdown από την Παρασκευή στη Γαλλία. Αλλά και στην Ελλάδα αναμένεται να επιβληθεί γενικό lockdown από τις 8 Νοεμβρίου.

Η έρημη Place de l’Etoile και η Αψίδα του Θριάμβου κατά το πρώτο lockdown στο Παρίσι τον Απρίλιο. Πηγή: TeleTrader

v

«Η ΓΑΛΛΙΑ πρέπει να αποδεχθεί ένα νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο για να αναχαιτίσει την διασπορά της Covid-19», προλείανε το έδαφος ο καθηγητής Φιλίπ Ζουβέν, εξέχον μέλος του νοσοκομείου του Παρισιού Georges-Pompidou.

Ακολούθησε τηλεοπτικό διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο από την Παρασκευή και τουλάχιστον για΄ένα μήνα, καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού ξεπέρασε «ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις».

«Αποφάσισα ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην καραντίνα που ανέκοψε τον ιό», δήλωσε ο Μακρόν απευθυνόμενος στο έθνος και προτρέποντας σε ενότητα ενόψει της νέας πρόκλησης.

Τα μέτρα θα περιορίσουν και πάλι τους ανθρώπους στα σπίτια τους, εκτός από την αγορά βασικών αγαθών, την αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης ή μια ώρα καθημερινής άσκησης. Όποιος βγει έξω από το σπίτι του θα πρέπει να φέρει ένα ειδικό έγγραφο που να δικαιολογεί τις κινήσεις του, το οποίο θα μπορεί να ελέγξει η αστυνομία.

Το γενικό lockdown υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο, αλλά ενδέχεται να παραταθεί αν υπάρξει ανάγκη. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι εργασίες δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως θα εξακολουθούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, εφόσον ο εργοδότης τους το κρίνει απαραίτητο.
ν

«Θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό μέχρι το επόμενο καλοκαίρι», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Πηγή: Reuters / Ludovic Marin
ν

Οι περιορισμοί είναι παρόμοιοι με εκείνους κατά το πρώτο lockdown που βοήθησαν τη Γαλλία να σταματήσει την εξάπλωση του ιού την άνοιξη, με μια βασική διαφορά: τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν αυτή τη φορά ανοιχτά.

Ανάλογα lockdowns, μαζί με περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια, αναμένεται να επιβάλλουν και οι άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τα ημερήσια κρούσματα στη Γαλλία ανέρχονται σε 36.437 και οι θάνατοι στους 244 την Τετάρτη. Την Τρίτη, η χώρα κατέγραψε 523 θανάτους από Covid-19 – τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Απρίλιο. Συνολικά τα κρούσματα στη Γαλλία ανέρχονται σε 1.235.132 και οι θάνατοι στους 35.785 από την έναρξη της πανδημίας.
v

LOCKDOWN ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η διάσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στους οποίους έχει δοθεί πλέον απόλυτη εξουσία από την ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε οριστικό lockdown στη Θεσσαλονίκη και γενικό lockdown σε όλη τη χώρα από την Κυριακή 8 Νοεμβρίου.

Οι νέες απαγορεύσεις αναμένεται να «βυθίσουν» ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία στα Τάρταρα, η οποία μέχρι στιγμής ξεκινά με πρωτογενές έλλειμμα -7 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Δραματική είναι η κατάσταση στο χώρο της εστίασης, όπου αναμένεται κύμα «λουκέτων», καθώς ο τζίρος υποχώρησε μεσοσταθμικά κατά 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 60%.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, ως «πρόγευση» για το καθολικό lockdown, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 ή από τις 22:00, ανάλογα με την ώρα που θα αποφασιστεί να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αποφασίσει το ολικό lockdown σε όλη τη χώρα το οποίο θα ανακοινωθεί περί τις 8 Νοεμβρίου με αυτά τα μέτρα να έχουν ως στόχο την «προετοιμασία του εδάφους».

Τα ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.547 και οι θάνατοι σε 15. Συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 34.299 και οι θάνατοι στους 603 από την έναρξη της πανδημίας.
ν

 


Translate this post