Καταλήψεις σχολείων εξαιτίας της μάσκας-φίμωτρο

Κατηγορία Εκπαίδευση, Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Youmagazine Newsroom

 

Πάνω από 150 Γυμνάσια και Λύκεια βρίσκονται υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα, καθώς οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις μάσκες-φίμωτρα.

Image: Supplied

ν

ΜΟΛΙΣ οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεκάδες Γυμνάσια και Λύκεια βρέθηκαν να τελούν υπό κατάληψη από μαθητές που διαμαρτύρονται για την απουσία αποτελεσματικών μέτρων κατά του κορονοϊού, ενώ πολλά άλλα σχολεία έκλεισαν ύστερα από την εμφάνιση κρουσμάτων Covid-19.

«Είναι αλήθεια ότι με την κατάληψη χάνουμε ώρες από τα μαθήματα, αλλά μόνο έτσι θα ακουστεί η φωνή μας», δήλωσε ένας μαθητής γυμνασίου από την Αθήνα στην τηλεόραση του OPEN.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σαν να είναι υποζύγια, για την έλλειψη καθαριότητας στα σχολεία, για ανεπαρκή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, αλλά και για την έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους καθηγητές, περισσότερους υπαλλήλους καθαριότητας και περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας. Σε μια τάξη είμαστε 29 άτομα, ενώ έπρεπε να είμαστε μόνο 15», δήλωσε στην ΕΡΤ μαθητής από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με περίπου 20.000 κενές θέσεις διδασκαλίας που δεν συμπληρώθηκαν.

«Σε 25 χρόνια καριέρας είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσες πολλές κενές θέσεις στο σχολείο μου», δήλωσε ο διευθυντής ενός σχολείου στο κέντρο της Αθήνας, την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρ’ όλο που η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί συχνή καθαριότητα και απολύμανση, η κυβέρνηση προσέλαβε τον ίδιο αριθμό καθαριστριών γι’ αυτή τη σχολική χρονιά, οι περισσότερες από τις οποίες εργάζονται με μερική απασχόληση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάθε τάξη πρέπει να υπάρχουν το πολύ 15 μαθητές. Στις πόλεις, υπάρχουν μεταξύ 23 και 29 ανά τάξη. Σε ιδιωτικές σχολές και φροντιστήρια, ο αριθμός των μαθητών μπορεί να ξεπεράσει τους 30.

Παρ’ όλο που το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει στοιχεία για τα κατεχόμενα σχολεία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης είναι περισσότερα από εκατόν πενήντα, σύμφωνα με το TV6 News.

Πλην της Αττικής, οι περισσότερες καταλήψεις εντοπίζονται στην Κρήτη (14 σχολεία μόνο στο Ηράκλειο), τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Καβάλα.
ν

 


Translate this post