Το φιάσκο με τις μάσκες γελοιοποιεί διεθνώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κατηγορία NEWS, Ελλάδα, Κορονοϊός

ΕΛΛΑΔΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

«Καταστροφική αποτυχία» χαρακτηρίζει ο παγκόσμιος Τύπος το φιάσκο με τις γιγαντιαίες μάσκες που έστειλε στα σχολεία ο Μητσοτάκης.

Image: Reuters / Juan Carlos Ulate

ν

«ΜΑΣΚΕΣ προσώπου που καλύπτουν ολόκληρο το κεφάλι!» Με αυτό τον τίτλο έκανε τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ η είδηση του κυβερνητικού φιάσκο με τις μάσκες που κάλυπταν όλο το πρόσωπο!

Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι μέσων, όπως το France24, το οποίο κάνει λόγο για «Ντροπιασμένους Έλληνες αξιωματούχους, μετά από το φιάσκο με μάσκες-αλεξίπτωτα» και του RT που μιλάει για «Καταστροφική αποτυχία».

Την ίδια στιγμή, με διάθεση τρολαρίσματος αντιμετωπίζουν την είδηση χρήστες του twitter από διάφορες χώρες, καθώς παραθέτουν σχόλια όπως «μεγαλύτερες μάσκες = καλύτερη προστασία», «μάσκες Ζορό» και «γελάστε άφθονα».
ν

ν

ν

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προμηθεύσει με μάσκες όλους τους μαθητές –όπως και τόσα άλλα κυβερνητικά σχέδια– απέτυχε οικτρά.

Παράλληλα παρατηρήθηκε το γνωστό φαινόμενο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης όπου όλοι οι «αρμόδιοι» δηλώνουν αναρμόδιοι – το υπουργείο Παιδείας ρίχνει το φταίξιμο στο Υγείας, εκείνο στον ΕΟΔΥ, εκείνος στην ΚΕΔΕ και πάει λέγοντας.

«Οι διαστάσεις που μας έδωσαν ήταν πολύ μεγάλες από την αρχή», είπε στο Open TV την Τρίτη ο εργολάβος Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος ανέλαβε την κατασκευή 500.000 μασκών. Οι μάσκες που προορίζονται για παιδιά κάτω των 10 ετών είχαν διαστάσεις 10 επί 18 εκατοστά, και αυτές για μεγαλύτερους μαθητές τις διαστάσεις Γαργαντούα, 12 από 22 εκατοστά!

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μιλώντας για «παρανόηση» μεταξύ της κυβέρνησης και του εργολάβου, δηλώνοντας ότι οι μετρήσεις δόθηκαν για «προ-ραμμένο» ύφασμα!

Το συνολικό κόστος για τις άχρηστες μάσκες –γιατί δεν κάνουν ούτε για μεγάλους– ανέρχεται στα 6.000.000 ευρώ!
ν

ν

Οι πιο πάνω διαστάσεις είναι σύμφωνες  με τις διεθνείς προδιαγραφές, πλην όμως αφορούσαν το μέγεθος του υφάσματος πριν από τη  συρραφή  και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής  και τελικής  διάστασης δεν ήταν σαφής με αποτέλεσμα να έχει μέγεθος  μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Με την ανακοίνωση αυτή  το Δημόσιο ομολογεί την ευθύνη  του, που συνίσταται ότι δεν έδωσε στον κατασκευαστή των μασκών σαφείς οδηγίες.

Μήπως λοιπόν αντί τις οδηγίες να τις δίνουν οι επιτροπές, που ενδεχομένως ο αρμόδιος υπάλληλος  να μην γνώριζε αρκετά αγγλικά, ώστε να διαβάσει σωστά τις διεθνείς προδιαγραφές, θα ήταν καλύτερα να προσλάβουν μία μοδίστρα, που με το μάτι θα έβλεπε τη διαφορά αμέσως.

Εκείνο που δεν μας είπε υφυπουργός Υγείας είναι εάν διατάχθηκε έρευνα για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών για τη ζημιά που υπέστη το δημόσιο από την προμήθεια των ακαταλλήλων μασκών. Η μείωση όμως του κύρος του Δημοσίου είναι δεδομένη.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει να αρχίσει συνομιλίες με τον Ερντογάν, ο οποίος ζητάει από την Ελλάδα τουλάχιστον οκτώ νησιά (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος), για τα οποία, όπως γράφει η η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ «με τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923, στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης (δηλαδή το δικαίωμα κατοχής) και όχι το δικαίωμα κυριαρχίας»!

Δυστυχισμένη Ελλάδα!
ν

 


Translate this post