Ο Μητσοτάκης ασκεί μυστική διπλωματία σε βάρος των συμφερόντων της χώρας

Κατηγορία NEWS, Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Youmagazine Newsroom

 

Για μυστική διπλωματία κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με ανάρτησή του στο Facebook.

ν

ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ διπλωματία κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον «έστω και τώρα» «να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες (The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde), ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στην τριμερής συνάντηση, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Ελληνίδας διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της Γιαν Χέκερ και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, λίγες ημέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στη συνάντηση εκείνη παρουσιάστηκε έγγραφο, το οποίο η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει. Το περιεχόμενο του εγγράφου παραμένει μυστικό.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας «δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληναπ, σε κρίσιμα εθνικά θέματα».

Προσθέτει ότι «από την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες, ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας. Ενώ από το tweet του γγ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, μάθαμε για συναίνεση του πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με τη Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Το ζήτημα», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία».

Ο κ. Τσίπρας προσθέτει πως ο πρωθυπουργός «δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «έστω και τώρα λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».
ν

ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ

Το κείμενο της συμφωνίας ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως «χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και από τον Περισσό τονίζουν πως καμία ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία δεν υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού, αλλά και ότι ακόμη και οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώνονται επιλεκτικά. Προφανώς ο κ Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους – όπως ο ίδιος είπε- δεν έχουν μεγάλες διαφορές, καθώς μοιράζονται την πολιτική εμπλοκής στα αμερικανονατοϊκα σχέδια, στο πλαίσιο των οποίων εξελίσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», σχολιάζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Η ομολογία του πρωθυπουργού για ύπαρξη έγγραφης μυστικής συμφωνίας διμερώς με την Τουρκία, υπό τις ευλογίες του Βερολίνου, συνιστά μέγιστο θεσμικό ατόπημα και εθνική μειοδοσία», αναφέρουν από την Ελλ. Λύση.

Σημειώστε δύο πράγματα. Πρώτον, η άσκηση μυστικής διπλωματίας, δηλαδή ερήμην του λαού, απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Δεύτερον, εμείς δεν ζητάμε εδάφη από την Τουρκία. Η Τουρκία ζητά εδάφη από την Ελλάδα. Αφού λοιπόν εμείς δεν ζητάμε τίποτα, τι νόημα έχει να πάμε σε συζητήσεις με τους Τούρκους; Για να διαπραγματευθούμε τι;
ν

 


Translate this post