Μόσχα: Η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώνεται (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

O συσχετισμός των δυνάμεων στη Λιβύη έχει αλλάξει και η κατάσταση επιδεινώνεται σε βάρος της Ελλάδας μετά την επέμβαση της Τουρκίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Image: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πηγή: Supplied

ν

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνει ότι στη Λιβύη άλλαξε ο συσχετισμός των δυνάμεων χάρη στην έξωθεν μαζική βοήθεια, ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν υφίσταται πλέον εκεχειρία καθώς οι εχθροπραξίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ότι η συνέχιση της κρίσης εγκυμονεί καταστροφικές συνέπειες για τον πολύπαθο λαό της Λιβύης.

«Διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση στη Λιβύη εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Η εκεχειρία, που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τελικά δεν εφαρμόζεται. Οι εχθροπραξίες, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ξανάρχισαν και είναι σε πλήρη εξέλιξη», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας σε on-line διάσκεψη της Διπλωματικής Λέσχης της Μόσχας.

«Παράλληλα», είπε η Ζαχάροβα, «η κατάσταση επί του πεδίου διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη που υπήρχε την στιγμή που τερματίσθηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις. Χάρη στην μαζική έξωθεν βοήθεια ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει αλλάξει».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η περαιτέρω συνέχιση της σημερινής κρίσης, την οποία χαρακτηρίζουμε συστημική κρίση, απειλεί την Λιβύη και τον πολύπαθο λαό της με καταστροφικές συνέπειες», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόταν στη μαζική βοήθεια που έστειλε η Τουρκία σε άνδρες και πολεμικό υλικό για την υποστήριξη του Σάρατζ, του επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, που ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), η Τουρκία έχει στείλει 9.000 μισθοφόρους τζιχαντιστές από τη Συρία για να υποστηρίξουν τον Σάρατζ εναντίον του διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.
ν

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ πρόκειται να αρχίσει σύντομα έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Κρήτης, επιδεινώνοντας στο μέγιστο την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Image: Reuters / Murad Sezer. Πηγή: Supplied
ν

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυνάμεις του Σάρατζ απώθησαν τους αντιπάλους τους με αυξημένη υποστήριξη από την Τουρκία, καταλαμβάνοντας πόλεις στην ακτή δυτικά της Τρίπολης, καθώς και την αεροπορική βάση της αλ Ουατίγια.

Η εξέλιξη αυτή δεν ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς η Τουρκία, που έχει υπογράψει θαλάσσια συμφωνία με τον Σάρατζ, ανακοίνωσε στις 29 Μαΐου ότι θα ξεκινήσει έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου νοτίως της Κρήτης σε 3-4 μήνες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις για την ανεύρεση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο εντός τριών ή τεσσάρων μηνών βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλα κράτη αντιτίθενται στη συμφωνία την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη, το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν φαίνεται αρκετό να πτοήσει την Τουρκία. Το επόμενο διάστημα η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, νοτίως της Κρήτης, θα επιδεινωθεί και τα αποτελέσματα θα είναι απρόβλεπτα, καθώς στην περιοχή εμπλέκονται πολλές ξένες δυνάμεις.
ν

Russian fighters flown out of western Libya after Haftar retreat | Al Jazeera
ν

ν

 


Translate this post