Όλα τα νεώτερα για την πανδημία του κοροναϊού (vid)

Κατηγορία Κορονοϊός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

• Δείτε όλα τα νεώτερα για την πανδημία, της οποίας τα κρούσματα στη χώρα μας έφτασαν την Κυριακή τα 1.156 και οι νεκροί τους 39.

• Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για την προστασία μας.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις 137.000 μέσα σε λίγες μέρες. Image: Supplied

ν

Να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε κοροναϊό

Αυτό πρακτικά σημαίνει αυστηρή τήρηση των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, αλλά και να διατηρούμε, όταν είμαστε με άλλους, μια απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Σε ένα δωμάτιο, κάθε άτομο πρέπει να έχει «ζωτικό χώρο» γύρω του 4 τετραγωνικών μέτρων. Π.χ. σε μια αίθουσα 100 τ.μ. δεν πρέπει να υπάρχουν πάνω από 25 άτομα.

Γενικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συμπεριφερόμαστε τους επόμενους μήνες σαν να έχουμε Covid-19. Έτσι, προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους άλλους ανθρώπους.

Πειραματικό φάρμακο

Ένα ακόμη φάρμακο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε δύο ασθενείς με κοροναϊό στη Νέα Υόρκη. Οι ασθενείς βγήκαν από την εντατική και τη μηχανική υποστήριξη αναπνοής, αναφέρει η Daily Mail.

Πρόκειται για το φάρμακο Leronlimab της εταιρείας CytoDyn το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HIV και του καρκίνου του μαστού. Εννοείται ότι το φάρμακο είναι πειραματικό και δεν έχει εγκριθεί από την αμερικανική FDA ή άλλη κρατική υπηρεσία.

Κανένα φάρμακο δεν έχει επί του παρόντος επίσημη έγκριση για τη θεραπεία του νέου κοροναϊού.

Ιταλός 101 ετών και Ιταλίδα 95 ετών
θεραπεύτηκαν από τον κοροναϊό

Ενώ ο κίνδυνος από την ασθένεια Covid-19 είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερηλίκων που θεραπεύτηκαν από τον κοροναϊό.

Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν άνδρα ηλικίας 101 ετών, γνωστός μόνο ως κ. Ρ., που εισήχθη σε νοσοκομείο του Ρίμινι, στη βορειοανατολική Ιταλία, την περασμένη εβδομάδα, αφού βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Την Πέμπτη πήρε εξιτήριο έχοντας θεραπευτεί πλήρως, σύμφωνα με την Gloria Lisi, την αντιδήμαρχο του Ρίμινι. Η αντιδήμαρχος είπε στο CNN ότι η κατάσταση του ηλικιωμένου είναι «πραγματικά εξαιρετική» και ότι αποτελεί μια «ελπίδα για το μέλλον».
ν

Η Άλμα Κλάρα Κορσίνι, 95 ετών, από τη Μόντενα της Ιταλίας, με την ιατρική και νοσηλευτική ομάδα που τη θεράπευσε. 18 Μαρτίου 2020. Image: Supplied
ν

Η άλλη περίπτωση αφορά μια γυναίκα 95 ετών, την Άλμα Κλάρα Κορσίνι (Alma Clara Corsini), που νίκησε τον θανατηφόρο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Η Κορσίνι, από το Fanano της επαρχίας Μόντενα, βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στις 5 Μαρτίου. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης Pavullo nel Frignano στη Μόντενα, όπου ανάρρωσε πλήρως, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Gazzetta Di Modena.

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Τα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα.

Τα σοβαρά εκδηλώνονται ως πνευμονία και δυσκολία στην αναπνοή. Περισσότερα μπορείτε να brείτε στο site onmed.gr.

Πέθανε το πρώτο βρέφος στις ΗΠΑ από την ασθένεια Covid-19

Έχει ειπωθεί ότι η επιδημία αφήνει άθικτα τα μικρά παιδιά και τα βρέφη, αν και μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine από Κινέζους ερευνητές νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε το θάνατο ενός βρέφους ηλικίας 10 μηνών που είχε προσβληθεί από Covid-19. Το βρέφος είχε υψηλό πυρετό και πέθανε από πλήρη κατάρρευση οργάνων τέσσερις εβδομάδες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Παρόμοια χθες πέθανε βρέφος στο νοσοκομείο NorthShore στο Skokie του Ιλλινόις, κοντά στο Σικάγο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο κυβερνήτης J.B. Pritzker δήλωσε ότι ένας υπάλληλος του κράτους και ένα βρέφος έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία Covid-19.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορά άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 69 ετών.

Δυσοίωνη πρόβλεψη

Σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη, ο δρ. Άντονι Φαούτσι (Anthony Fauci) διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε στο CNN σήμερα Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα έχουν 100.000 έως 200.000 θανάτους, ενώ τα κρούσματα θα ανέλθουν σε εκατομμύρια.

ΗΠΑ: Κρούσματα 137.943, νεκροί 2.431. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στη Νέα Υόρκη (πάνω από 60.000), με τον πρόεδρο Τραμπ να απειλεί ότι θα αποκόψει την πολιτεία αυτή από τις υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες και τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο να κάνει λόγο για έναρξη «εμφυλίου πολέμου».
ν

US now has more than 105,000 cases of coronavirus | ABC
ν

ν

Ιταλία: Τα κρούσματα ανέρχονται σε 97.687, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 10.779 – μια θλιβερή πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, παρ’ όλο που οι ημερήσιοι θάνατοι περιορίστηκαν το Σάββατο στους 889 μετά το ρεκόρ των 969 θανάτων την Παρασκευή. Παρά τη φοβερή δοκιμασία που υφίσταται η χώρα, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ισπανία: Τα κρούσματα ανέρχονται 78.799, ενώ ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία του κοροναϊού αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, κατά 832 τις τελευταίες 24 ώρες και έφθασε τους 6.606, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Κυριακή.

Γερμανία: Τα κρούσματα έφτασαν τα 61.164, αλλά οι θάνατοι είναι μόνο 489, καθώς η Γερμανία αγόρασε για τον εαυτό της τεράστιες ποσότητες χλωροκίνης και άλλων ειδικών φαρμάκων, αφήνοντας την υπόλοιπη Ευρώπη αβοήθητη.

Γαλλία: Άλλοι 319 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 24 ώρες σε νοσοκομεία της Γαλλίας από τον νέο κοροναϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 2.314. Με βάση τον νέο απολογισμό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 37.611 (+1.888). Από αυτούς τους ασθενείς, οι 4.273 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Βρετανία: Έκρηξη νεκρών που από τους 1.019 έφτασαν στους 1.228, ενώ τα κρούσματα ανήλθαν στα 19.522. Μέχρι τώρα έχουν εξαταστεί 127.737 άτομα, όμως ο πραγματικός αριθμός των νοσούντων ανέρχεται, σύμφωνα με την εταιρεία Edge Health, στα 1.600.000 άτομα. 

Τουρκία: Στους 131 ανέρχονται οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό στην Τουρκία, αφού άλλοι 23 άνθρωποι υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.704 και έφτασε τα 9.217, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. Η Τουρκία σταμάτησε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ των πόλεων και περιόρισε τις εσωτερικές πτήσεις.

Ρωσία: Θα κλείσει τα σύνορά της από τις 30 Μαρτίου στην προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του κοροναϊού, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε το Σάββατο. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα σημεία ελέγχου οχημάτων, τρένων και πεζών, και θα εφαρμοστεί στα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε η κυβέρνηση. Η Ρωσία έχει μόνο 1.534 κρούσματα και 8 θανάτους.

Ελλάδα: «Είμαστε το καλό σενάριο», είπε ο καθηγητής Τσιόδρας, ανακοινώνοντας 6 νέους θανάτους και 95 νέα κρούσματα. Συνολικά η Ελλάδα έχει 1.156 κρούσματα και 39 θανάτους. Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ίσως σε τρεις εβδομάδες να μπούμε σε ύφεση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο: Οι νεκροί από την πανδημία Covid-19 ξεπέρασαν τις 33.000, τα δύο τρίτα εκ των οποίων έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη. Μέχρι τις 23.00 (ώρα Ελλάδας), υπήρχαν 33.617 θάνατοι και 714.153 διαγνωσμένα κρούσματα σε 183 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί παρά ένα κλάσμα του πραγματικού, αφού πολλές χώρες δεν προχωρούν σε διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων υπολογίζεται μεταξύ 6.000.000 και 10.000.000 παγκοσμίως.

ν

 


Translate this post