Καναδάς και Αυστραλία δεν θα στείλουν αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Καναδάς και Αυστραλία δεν θα στείλουν αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αυτό το καλοκαίρι λόγω κοροναϊού.

Ο επιδημία του κοροναϊού μπορεί να καθυστερήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έως και δύο χρόνια. Image: Supplied

ν

ΚΑΝΑΔΑΣ και Αυστραλία έκαναν την αρχή. Η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Καναδική Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων, παράλληλα με τις αντίστοιχες Επιτροπές της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν ότι δεν θα αποστέλλουν αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Οι δύο χώρες ζητούν την αναβολή των Αγώνων εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Σε κοινή δήλωσή τους, η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή (COC) και η Καναδική Παραολυμπιακή Επιτροπή (CAC) δήλωσαν ότι εάν δεν αναβληθούν οι αγώνες τουλάχιστον για ένα χρόνο, θα αναγκαστούν να πάρουν τη «δύσκολη» απόφαση να αποσύρουν τους αθλητές τους κατά τη διάρκεια αυτών των «πρωτοφανών χρόνων».

«Ενώ αναγνωρίζουμε τις εγγενείς περιπλοκές γύρω από μια αναβολή, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών μας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας», αναφέρει η δήλωση. «Δεν πρόκειται μόνο για την υγεία των αθλητών ‒ πρόκειται για τη δημόσια υγεία».
νν

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, επίσημα γνωστοί ως Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Τόκιο 2020, είναι μια προγραμματισμένη διεθνής αθλητική διοργάνωση που θα λάβει χώρα στο Τόκιο από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020.

Τόσο η κυβέρνηση της Ιαπωνίας όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δεν θέλουν ν’ ακούσουν λέξη για αναβολή, γιατί θα χάσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά από τους χορηγούς και τις εταιρείες που περιμένουν να διαφημιστούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Μάλιστα έφτασαν στο γελοίο σημείο να προτείνουν να… φορούν οι αθλητές μάσκες, για να προστατευτούν από την επιδημία του κοροναϊού!

Ωστόσο, ακόμη κι αν γίνουν οι Αγώνες, Καναδάς και Αυστραλία σχεδιάζουν να τους μποϋκοτάρουν.
ν

Μια Γιαπωνέζα με προστατευτική μάσκα ποζάρει δίπλα στο σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, έξω από το Νέο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020. Image: Supplied
ν

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας (AOC) διεμήνυσε στη ΔΟΕ ότι οι αθλητές της ετοιμάζονται για τους Αγώνες του 2021, μετά την ανακοίνωση της ΔΟΕ ότι θα αποφασίσει για την τέλεση ή μη των Αγώνων σε τέσσερις εβδομάδες.

«Η AOC πραγματοποίησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το πρωί και αποφάσισε ομόφωνα ότι οι αθλητές της Αυστραλίας δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις κρίσιμες μεταβαλλόμενες συνθήκες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρει η δήλωση.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ανέφερε από τηλεοράσεως ότι η απαγόρευση των ταξιδιών που έχει επιβάλλει η κυβέρνησή του ισχύει και για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.
ν

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΛΟΒΕΝΟΙ

Την αναβολή των Αγώνων ζήτησε και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Σλοβενίας.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 θα πρέπει να αναβληθούν, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σλοβενικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μπόγκνταν Γκάμπροβετς, στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων STA.

Η παρέμβαση του Γκάμπροβτς είναι η τελευταία από μια αυξανόμενη διαμαρτυρία παγκοσμίως, που ζητά την αναστολή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο. Εκτός από άλλα πράγματα, οι αθλητές δεν προετοιμάζονται επί ίσοις όροις για τους Αγώνες», δήλωσε ο Γκάμπροβετς.

Οι Σλοβένοι αθλητές δεν μπορούν να προετοιμαστούν σε ομάδες, καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχει απαγορεύσει κάθε μορφή κοινωνικοποίησης σε δημόσιους χώρους.
ν

Ο Γερμανός Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Πηγή: YouTube
ν

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων αντιδρούν έντονα απέναντι σε κάθε πρότασή ακύρωσής τους. Ο Yoshiro Mori, ο επικεφαλής του Τόκιο 2020, δήλωσε ότι κάθε σκέψη ακύρωσης ή αναβολής των Αγώνων είναι «απαράδεκτη», καθώς οι χορηγοί, που έχουν υπογράψει συμβόλαια δισεκατομμυρίων, γίνονται ολοένα και πιο νευρικοί στη σκέψη ότι ο κοροναϊός μπορεί να επηρεάσει τη διοργάνωση.

Αν οι αγώνες αναβληθούν, ίσως χρειαστεί να περάσουν δύο χρόνια μέχρι να οργανωθούν ξανά, είπε.

Την τελική απόφαση θα την πάρει πάντως ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο οποίος τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της τέλεσης των Αγώνων.

Μαζί του συντάσσονται εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Bridgestone, η Canon, η Toyota Motor και η Panasonic, αλλά και πολλές άλλες μικρότερες, που έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα για τη διοργάνωση των Αγώνων και περιμένουν την τέλεσή τους για να αποζημιωθούν.
ν

 


Translate this post