Πόσα χρήματα διαθέτουν οι κυβερνήσεις στη μάχη κατά του κοροναϊού

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το πόσο εκτιμά κάθε κράτος τις ζωές των πολιτών του φαίνεται από τα χρήματα που διαθέτει στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Πόσα ξοδεύουν τα διάφορα κράτη στη μάχη κατά του κοροναϊού; Image: Supplied

ν

ΓΙΑ ΔΥΟ πράγματα εντυπωσιάζει ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2. Πρώτον, γιατί είναι ένας άγνωστος μικροβιακός οργανισμός που σκορπά τον τρόμο και τον πανικό, και δεύτερον γιατί το κόστος της αντιμετώπισής του είναι εξαιρετικά μεγάλο – στις κυβερνήσεις συμφέρει να πεθαίνουν παρά να θεραπεύονται οι ασθενείς, είναι όμως αναγκασμένες να δαπανήσουν κάποια χρήματα για την αντιμετώπισή του, γιατί ο φόβος και ο πανικός προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στις οικονομίες των κρατών.

Έτσι, μπορεί σήμερα οι εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι θετικός στον κοροναϊό να είναι δωρεάν, αύριο όμως τόσο οι εξετάσεις όσο και η θεραπεία θα είναι κάτι δυσβάστακτο, ειδικά για τους ανασφάλιστους.
ν

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ COVID-19;

Για τους περισσότερους, που εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, η θεραπεία θα είναι φτηνή – θα χρειαστούν μόνο κάποια φάρμακα για τον βήχα, τον πυρετό και τον πόνο και θα κάθονται σπίτι.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου το 80% των ατόμων που έχουν μολυνθεί παρουσιάζουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα.

Για όσους όμως αρρωστήσουν σοβαρά, το κόστος θα μπορούσε να είναι τεράστιο και σε μεγάλο βαθμό δεν θα καλύπτεται από την ασφάλιση – δημόσια ή ιδιωτική. Όπως συμβαίνει και σήμερα, αν έχεις χρήματα θα ζήσεις. Διαφορετικά θα πεθάνεις.
ν

Σταθμός εξέτασης για κοροναϊό από την Ιατρική Σχολή του Σιάτλ στην πολιτεία Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Image: UW Medicine Photo / Randy Carnell. Πηγή: Supplied
ν

Όπως αναφέρει το περιοδικό The Wall Street Journal, το Kaiser Family Foundation υπολόγισε ότι σήμερα το συνολικό κόστος για κάθε ασθενή που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα ή πνευμονία με σοβαρές επιπλοκές ανέρχεται στα 20.000 δολάρια το άτομο, από τα οποία ο ασθενής πρέπει να πληρώσει τα 1.300 από την τσέπη του.

Η θεραπεία ασθενή με κοροναϊό χωρίς επιπλοκές κοστίζει 10.000 δολάρια και από αυτά ο ασθενής πρέπει να καταβάλει τα 1.464.

Σύμφωνα με το Kaiser Family Foundation, όσοι νοσηλεύονται με κοροναϊό ενδέχεται μετά τη θεραπεία τους να κληθούν να πληρώσουν αιφνιδιαστικά ένα μεγάλο ποσό χρημάτων.

«Η ασθένεια Covid-19 είναι σαν να είχατε οποιαδήποτε άλλη ασθένεια”», δήλωσε ο Kim Buckey, αντιπρόεδρος της DirectPath LLC. Υπολογίζεται ότι το 18% των ασθενών που γίνονται δεκτοί σε ένα νοσοκομείο για πνευμονία με επιπλοκές θα έρθουν αντιμέτωποι με αιφνιδιαστικές δαπάνες.

Ας δούμε όμως πόσα ξοδεύουν τα διάφορα κράτη στη μάχη κατά του κοροναϊού. Το συνολικό ποσό που ανακοίνωσε κάθε κράτος ότι είναι έτοιμο να διαθέσει, διαιρείται διά του αριθμού των κατοίκων του κράτους.
ν

ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ

Ισπανία: ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου 2020 τη διάθεση 200 δισ. ευρώ για την ανακούφιση αυτών που θα πληγούν από τον κοροναϊό.
‒ Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Ισπανό το κράτος διαθέτει 4.250 ευρώ.

Γερμανία: ή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε στις 21 Μαρτίου 2020 τη διάθεση 150 δισ. ευρώ για την ανακούφιση αυτών που θα πληγούν από τον κοροναϊό.
‒ Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Γερμανό το κράτος διαθέτει 1.800 ευρώ.

Αυστραλία: ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε στις 22 Μαρτίου 2020 τη διάθεση 66 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την ανακούφιση αυτών που θα πληγούν από τον κοροναϊό. (Είναι το δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης που ανακοινώνει η αυστραλιανή κυβέρνηση).
‒ Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Αυστραλό το κράτος διαθέτει 1.450 ευρώ.

ΗΠΑ: ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου 2020 τη διάθεση 500 δισ. δολαρίων για την στήριξη των Αμερικανών που θα πληγούν από τον κοροναϊό.
‒ Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Αμερικανό το κράτος διαθέτει 1.400 ευρώ.

Γαλλία: ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου 2020 τη διάθεση 45 δισ. ευρώ για την ανακούφιση αυτών που θα πληγούν από τον κοροναϊό.
‒ Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Γάλλο το κράτος διαθέτει 650 ευρώ.

Ιταλία: ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε στις 10 Μαρτίου 2020 τη διάθεση 25 δισ. ευρώ για την ανακούφιση αυτών που θα πληγούν από τον κοροναϊό.
‒ Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Ιταλό το κράτος διαθέτει 400 ευρώ.

Ελλάδα: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου 2020 τη διάθεση 2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου εξαιτίας της επιδημίας.
‒ Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Έλληνα το κράτος διαθέτει 200 ευρώ.

Βρετανία: ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στις 20 Μαρτίου 2020 τη διάθεση 5,8 δισ. λιρών για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων στην κοινωνική πρόνοια.
‒ Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Βρετανό το κράτος διαθέτει 100 ευρώ.

Ιράν: ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου 2020 τη λήψη δανείου 4,65 δισ. ευρώ (5 δισ. δολάρια) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπίσει τη «βιολογική επίθεση» κατά του Ιράν
‒ Αυτό σημαίνει ότι για κάθε Ιρανό το κράτος διαθέτει 55 ευρώ.

Τα ποσά που αναφέρθηκαν είναι ενδεικτικά. Οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να δαπανήσουν πολύ περισσότερα χρήματα (για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν, μετά από έγκριση της Γερουσίας, να ρίξουν στην αγορά κάπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για να γιατρέψουν τις πληγές που θα αφήσει πίσω του ο κοροναϊός), αντανακλούν όμως σε κάποιο βαθμό το πόσο οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για τους πολίτες τους ή/και πόσο στα σοβαρά παίρνουν την πανδημία του ιού SARS-CoV-2.

Ακολουθεί πίνακας των χωρών που αναφέρθηκαν με τα κρούσματα και τους θανάτους (πρωί Δευτέρας 23/3/2020):

Χώρες – Κρούσματα / Θάνατοι

Ιταλία: 59.138 / 5.476

ΗΠΑ: 33.889 / 428

Ισπανία: 28.603 / 1.756

Γερμανία: 24.783 / 94

Ιράν: 21.638 / 1.685

Γαλλία: 16.018 / 674

Βρετανία: 5.702 / 282

Αυστραλία: 1.356 / 7

Ελλάδα: 624 / 15
ν

Να σημειωθεί ότι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πεθαίνει ένας ασθενής με Covid-19 κάθε μια ώρα, στο Ιράν κάθε δέκα λεπτά και στην Ιταλία κάθε δύο λεπτά.
ν

Η Κίνα κατάφερε να ελέγξει την διάδοση του κοροναϊού, αλλά με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Ο κοροναϊός ζημίωσε την Κίνα κατά 1,38 τρισ. γουάν ή 200 δισ. δολάρια, μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2020. Image: Reuters/Aly Song. Πηγή: Supplied
ν

Μέχρι στιγμής οι οικονομικές επιπτώσεις σε κράτη, εταιρείες και ιδιώτες είναι μεγάλες. Το σοκ του κοροναϊού έχει στείλει τα χρηματιστήρια στα Τάρταρα και πολλοί οικονομολόγοι το συγκρίνουν με τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση των ετών 2007-08.

Πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν και εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο. Επίσης πολλά κράτη θα αναγκαστούν να κάνουν μεγάλες περικοπές σε διάφορους τομείς. Οι επιπτώσεις θα φανούν σε λίγο καιρό, όταν θα έχει περάσει το πρώτο κύμα της επιδημίας που έχει στείλει στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.


ν

 


Translate this post