Κοροναϊός: 2.000 έως 3.000 τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

Κατηγορία Ελλάδα, Κορονοϊός

ΕΛΛΑΔΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα βρίσκεται μεταξύ 2.000 και 3.000 εκτιμά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

ν

ΣΤΗΝ καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού που πλήττει και την Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά ερευνητικά αποτελέσματα δύο ομάδων για την εξεύρεση πιθανού φαρμάκου, αλλά και στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, τον οποίο αποσιωπά η κυβέρνηση για να μην δημιουργηθεί πανικός.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας, αναφέρθηκε στις έρευνες επιστημόνων για φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίζουν την νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2. Για τα φάρμακα αυτά έκανε λόγο για πρώτη φορά το Youmagazine.gr στο άρθρο “Βρέθηκε το φάρμακο που θεραπεύει τον κοροναϊό;

Την σχετική ανακοίνωση έκαναν Αυστραλοί επιστήμονες. Είχαν προηγηθεί κλινικές μελέτες σε 340 ασθενείς στην Ουχάν και το Σεντζέν, που έδειξαν «αρνητικοποίηση» του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του σκευάσματος.  

Ακολούθως ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο συνδυασμό φαρμάκων που χρησιμοποιείται από την ομάδα του διάσημου Γάλλου καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ, το οποίο πέτυχε αρνητικοποίηση του ιού στο 90% των ασθενών επί των οποίων δοκιμάστηκε.
ν

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ
ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Χθες, ο κ. Τσιάδρας είχε αναφερθεί στην «απίστευτη συμπεριφορά» του κοροναϊού SARS-CoV-2 σε ορισμένους ασθενείς. Ερωτηθείς για τα πολύ σοβαρά περιστατικά, και το κατά πόσο η αντιική αγωγή που λαμβάνουν αυτοί οι ασθενείς έχει αποτελέσματα, ο κ. Τσιόδρας είπε:

«Νομίζω είναι νωρίς ακόμα για να πούμε περισσότερα γι’ αυτό. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία είναι κατά τεκμήριο ελαφρά, υπάρχουν και μερικές πνευμονίες. Αυτός ο ιός έχει μια απίστευτη συμπεριφορά για κάποιους συνανθρώπους μας μετά την 5η με 7η ημέρα, καθώς ξαφνικά κάνουν μια καταιγίδα κυτταροκινών, ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο για το οποίο συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και μάλιστα υπήρξε και μια πρόταση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μια ειδική παρέμβαση, η οποία θα είναι ίσως και πρωτοπόρα στον κόσμο».

Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως μόνο το 5% είναι «κριτικά άρρωστο» και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, ενώ το 80% εκδηλώνει την ελαφρά μορφή της νόσου και το 10%-15% την «μέτρια προς σοβαρή» μορφή. Οι πέντε ασθενείς που κατέληξαν ήταν άνδρες.

«Βεβαίως έχουμε δει καταστάσεις που είναι σοβαρές και βελτιώνονται και προσπαθούμε να κρατάμε τους ασθενείς όσο το δυνατόν σε καθημερινή αυστηρή επιτήρηση, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν μια κατάσταση η οποία σταδιακά επιδεινώνεται».
ν

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην χώρα είναι πολλαπλάσιος των 418 καταγεγραμμένων και κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000 περιστατικών.

Αυτό το είπε για να μην το κατηγορήσουν αύριο ότι απέκρυπτε την αλήθεια. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι μόνο θέμα απόκρυψης. Όλοι γνωρίζουμε το «μπάχαλο» που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο και τις υπηρεσίες του. Με αποδεκατισμένο το σύστημα υγείας, το πιθανότερο είναι να μην αναγνωρίζονται και επομένως να μην καταγράφονται τα κρούσματα του κοροναϊού.

Από χθες, αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς από 11 σε 13. Η θνητότητα της επιδημίας εκτιμάται από 0,05% που είναι πολύ χαμηλότερη της εποχικής γρίπης, έως 1% αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, εξαιτίας των κρουσμάτων που δεν καταγράφονται. 

Από τα διεγνωσμένα κρούσματα, τα 64 δεν έχουν προφανή σύνδεση με ταξιδιώτη από το εξωτερικό ή στενή επαφή. Συνολικά, 79 ασθενείς νοσηλεύονται ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 70 έτη. Συνολικά, έχουν εξετασθεί 6.000 δείγματα ενώ 14 άνθρωποι έχουν λάβει εξιτήριο.
ν

OI ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε τον φόβο πως η κατάσταση με τον κοροναϊό στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να εξελιχθεί όπως και στην γειτονική Ιταλία. «Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα γίνει απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν συνεχίσουμε έτσι, με τόσους πολλούς απείθαρχους».

Η κ. Παγώνη έδωσε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, αναφέροντας ότι προσοχή θέλουν τα άτομα με σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, τα άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, οι καρκινοπαθείς, που κάνουν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, και είναι ανοσοκατασταλμένοι, οι αρρύθμιστοι διαβητικοί, που είναι πολλοί και βέβαια υψηλού κινδύνου είναι και οι καπνιστές.

Αποκάλυψε δε ότι «το 90% των νέων ανθρώπων που νοσούν από κοροναϊό είναι καπνιστές».

Περιγράφοντας τη συμπεριφορά του κοροναϊού, είπε ότι «σε ένα μικρό ποσοστό, αυτός ο ιός ενώ δεν έχει εκδηλώσεις και πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά, μπορεί να κάνει εκδηλώσεις, κάτι που δεν κάνουν άλλοι ιοί. Όταν την πέμπτη-έκτη ημέρα τα συμπτώματα είναι ήπια, αρχίζεις να καθησυχάζεις. Όμως ο ιός αυτός σε ένα ποσοστό 15% συμπεριφέρεται διαφορετικά και μπορεί να επιδεινώσει την συμπτωματολογία» σημείωσε και παραδέχθηκε ότι «τώρα τα μαθαίνουμε όλα, τώρα τον μελετάμε, δεν μπορούμε να πούμε για μετάλλαξη».
ν

Μια συγκλονιστική εικόνα από το Μπέργκαμο της Ιταλίας όπου ο ιός ξεκληρίζει ολόκληρες οικογένειες. Πηγή: La Repubblica

v

ΙΤΑΛΙΑ: 475 ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ!

Στο μεταξύ τραγικές σκηνές εκτυλίσσονται στη γειτονική Ιταλία όπου η θανατηφόρος επιδημία συνεχίζει την καταστροφική πορεία της, προκαλώντας για πρώτη φορά 475 θανάτους σε μια μέρα!

Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε μια μέρα από οποιοδήποτε έθνος ‒συμπεριλαμβανομένης της Κίνας‒ από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο περιστατικό κοροναϊού στα τέλη του περασμένου έτους.

Αυτό οφείλεται στο ότι στη μάχη κατά του κοροναϊού, οι ηλικιωμένοι αφήνονται να πεθάνουν, με τις προσπάθειες των γιατρών να επικεντρώνονται στο να σώσουν τις νεώτερες ηλικίες.

Συνολικά στην Ιταλία έχει καταγραφεί 35.713 κρούσματα και σημειωθεί 2.978 θάνατοι, ενώ οι θεραπευθέντες είναι μόλις 4.025.
ν

Italian doctor gives stark warning | Sky News
ν

ν

 


Translate this post