Κοροναϊός στην Ελλάδα: Πέμπτο κρούσμα, το τρίτο στη Θεσσαλονίκη (vid)

Κατηγορία Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το πέμπτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 29/2. Πρόκειται για γυναίκα εκπαιδευτικό που ζει στη Θεσσαλονίκη.

(Φωτο αρχείου)

ν

ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ κρούσμα του κοροναϊού Covid-19 στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Πρόκειται για άλλη μια γυναίκα εκπαιδευτικό που ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι φίλη της 38χρονης η οποία ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κοροναϊό στην Ελλάδα. H εκπαιδευτικός νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, όπως και η 38χρονη με τον γιο της, με ήπια συμπτώματα.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν τέσσερα, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη και ανιχνεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Δεύτερο κρούσμα ήταν ο 9χρονος γιος της, ενώ το τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Αθήνα, που ήταν και το πρώτο στην πρωτεύουσα. Ήταν αυτό της 40χρονης από το Μαρούσι που νοσηλεύεται στο «Αττικόν». Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η 36χρονη, που ήταν το τέταρτο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας.
ν

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ 40ΧΡΟΝΗΣ

Η 40χρονη από το Μαρούσι ήταν η πρώτη που μίλησε για την περιπέτειά της. Μιλώντας στην εκπομπή «Μαζί σου Σαββατοκύριακο» του ΣΚΑΪ, η 40χρονη μίλησε για την πολύωρη αναμονή της στο «Σωτηρία», πριν τελικά φύγει και πάει στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, για να καταλήξει τελικά στο «Αττικόν».

«Επέστρεψα βράδυ Σαββάτου από το Μιλάνο, την Κυριακή ήμουν στο σπίτι με την οικογένειά μου. Δευτέρα πήγα στη δουλειά μου. Την Τρίτη το βράδυ εστάλη στην εργασία μία οδηγία από ΕΟΔΥ ότι όσοι έχουν ταξιδέψει και έχουν κάποια ένδειξη ότι νοσούν να πάνε να εξεταστούν. Την Τετάρτη παρουσίασα πυρετό 38,2. Ο γιατρός της τράπεζας όπου εργάζομαι μου ζήτησε να πάω στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστώ. Επικοινώνησα και με τον ΕΟΔΥ και μου έδωσε οδηγίες να φορέσω μάσκα και να χρησιμοποιήσω ιδιωτικό όχημα», αφηγείται η 40χρονη.

Και συνέχισε: «Έχοντας αυτές τις οδηγίες, ξεκινά η αναζήτηση μάσκας σε φαρμακείο. Ζήτησα από τον γιο μου να κάνει στάση σε φαρμακείο, αλλά δεν βρήκε. Και οι δύο, με τον σύζυγο μου, φορώντας μάσκες πήγαμε στο “Σωτηρία”. Πήγα και δήλωσα στο κουβούκλιο, στην είσοδο του νοσοκομείου, και κατέγραψε ο γιατρός τον λόγο που είμαι εκεί. Επισήμανα ότι έρχομαι από το Μιλάνο.

»Με πήγαν στο πρωτόκολλο, ήταν μπροστά μου ήδη άλλοι δύο. Μου έδωσαν αριθμό προτεραιότητας το 166 και με το χαρτί περίμενα στην αίθουσα αναμονής και είδα ότι ήταν στο 133. Μου είπαν ότι δεν χρήζει η περίπτωσή μου προτεραιότητας και να περιμένω 4-5 ώρες. Μέσα σε 45′ από το 133 είχε πάει στο 135. Είπα στον γιατρό να μου πει ποια είναι η διαδικασία για να πάω την επόμενη μέρα να κάνω το τεστ. Την επόμενη μέρα πήγαμε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, στις 6:00 το πρωί για να υποβληθώ στην εξέταση».
ν

Η επιδημία του κοροναϊού Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Image: AFP. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την ανακοίνωση του πρώτου νεκρού στις ΗΠΑ από τον φονικό ιό. Το πρώτο θύμα στις ΗΠΑ από τον κοροναϊό επιβεβαιώθηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, με τις Αρχές να ανακοινώνουν και νέα κρούσματα.

Αξιωματούχοι στην κομητεία Κινγκ του Σιάτλ, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο 29/2 ότι νέα κρούσματα κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο κοροναϊός έχει χτυπήσει μέχρι στιγμής τις πολιτείες Ουάσιγκτον, Καλιφόρνια και Όρεγκον. Ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι σχετικά μικρός (68 κρούσματα, 1 θάνατος, 7 ανανήψαντες και 1 που προσβλήθηκε ξανά).

Δεν λείπουν και τα ευτράπελα. Ένας άνδρας από την Πενσυλβάνια, ο οποίος βρισκόταν σε καραντίνα, καθώς πήγε στις ΗΠΑ από την πόλη Ουχάν της Κίνας, μόλις βγήκε από την απομόνωση, έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση την Παρασκευή υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν είχε προσβληθεί από τον ιό.

Καθ’ όλη την διάρκεια της συνέντευξης κι ενόσω κρατούσε αγκαλιά τη μικρή κόρη του, έβηχε συνεχώς, ενώ ήταν φανερό ότι είχε πυρετό, καθώς ζητούσε συνεχώς ποτήρια με νερό.
ν

Ο Αμερικανός Frank Wucinski βήχει κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης με την κόρη του, Άναμπελ, αν και εμφανίστηκε αρνητικός στον κοροναϊό. Image: Supplied
ν

Χρειάστηκε να πιει πολύ νερό για να μπορέσει να συνεχίσει. Image: Supplied
ν

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που αρρώστησαν από τον ιό ήταν το Σάββατο το βράδυ πάνω από 86.000 ενώ υπήρξαν περίπου 3.000 θάνατοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στην Κίνα. Οι περισσότερες λοιμώξεις οδηγούν σε ήπια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα και του υψηλού πυρετού, μπορεί όμως να γίνουν πιο σοβαρές και να οδηγήσουν σε άτυπη πνευμονία.

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020 ο κοροναϊός είχε εξαπλωθεί σε 64 χώρες όλων των ηπείρων:

ΑΣΙΑ: Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ιράν, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μπαχρέιν, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μακάο, Κουβέιτ, Ιράκ, Ομάν, Φιλιππίνες, Ινδία, Ισραήλ, Αφγανιστάν, Λίβανος, Καμπότζη, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ

ΕΥΡΩΠΗ: Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Κροατία, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ρουμανία, Νορβηγία, Κροατία, Ελλάδα, Ολλανδία, Γεωργία, Ρωσία, Λευκορωσία, Εσθονία, Ισλανδία, Λιθουανία, Μονακό, Σκόπια, Σαν Μαρίνο, Λουξεμβούργο. Ιρλανδία

ΑΜΕΡΙΚΗ: Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Μεξικό, Βραζιλία, Εκουαδόρ

ΑΦΡΙΚΗ: Αλγερία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Νιγηρία

ΩΚΕΑΝΙΑ: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία
ν


ν

Πέμπτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα | ΕΝΑ CHANNEL
ν

ν

 


Translate this post