Ο στρατηγός Χαφτάρ στην Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση (vid)

Κατηγορία Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια συναντάται ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, σε μια ξαφνική διπλωματική κίνηση.

Ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ σε στρατιωτική παρέλαση το 2018. Image: Supplied

ν

Η ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ επίσκεψη του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα χθες το βράδυ και οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο είναι, ίσως, η καλύτερη απάντηση που μπορούσε να δώσει η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο του Βερολίνου από την οποία αποκλείστηκε, έπειτα από συνωμοσία Γερμανίας και Τουρκίας.

Με την διπλωματική αυτή πρωτοβουλία η Αθήνα αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο θιγόμενη, λόγω της θαλάσσιας συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση του αλ-Σάρατζ, αντίπαλου του Χαφτάρ. Έστω και με καθυστέρηση, δείχνει έμπρακτα πως είναι και παίκτης, κεντρικός μάλιστα, αν βέβαια δεν μείνει μόνο στα λόγια.
ν

Ο Νίκος Δένδιας (αριστερά) με τον στρατηγό Χαφτάρ και τη συνοδεία του. Θα συμβάλλει άραγε η Ελλάδα έμπρακτα στον αγώνα που δίνει ο Χαφτάρ εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης; Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Θα ήταν λάθος από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης η επίσκεψη του στρατηγού να μείνει μόνο στο επίπεδο εντυπωσιασμού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα για να υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα:

• Πρώτον, να σταματήσει να υποστηρίζει την εχθρική προς την Ελλάδα κυβέρνηση του αλ-Σάρατζ και να αναγνωρίσει ως νόμιμη την κυβέρνηση Χαφτάρ, όπως έχει κάνει η Γαλλία, και

Δεύτερον, να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον Χαφτάρ, όχι μόνο στο διπλωματικό επίπεδο αλλά και υλικοτεχνικά.

Κυρίως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και να παραπλανά τον λαό, λέγοντας ότι έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομη και άκυρη. Όταν ο εχθρός σου επιτίθεται, πρέπει να τον αντιμετωπίσεις. Δεν αρκεί να λες ότι είναι άδικο που σου επιτίθεται.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση πιάστηκε –για ακόμη μια φορά– στον ύπνο. Γιατί, όπως έχουμε πει, είναι εξαρτημένη από τη Γερμανία και δεν έχει δική της εθνική γραμμή. Γιατί, μπορεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης να υπογράφτηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση όμως της Τρίπολης εδώ και πολλά χρόνια (τουλάχιστον από το 2011) είχε διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά να μην τολμήσει και ανακηρύξει ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης γιατί μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε αιτία πολέμου.

Όλες όμως οι κυβερνήσεις το απέκρυπταν από τον ελληνικό λαό, ενώ έκαναν συζητήσεις για τα… δισεκατομμύρια και τα τρισεκατομμύρια που θα κερδίζαμε όλοι μόλις άρχιζε η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων!

Η προχειρότητά μας (η βλακεία, η αδιαφορία, η ηλιθιότητά μας – πέστε την όπως θέλετε) φαίνεται από το γεγονός ότι στις 4 Οκτωβρίου 2019 ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή νομοσχέδιο για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που θα έδινε το ελληνικό κράτος σε ξένες εταιρείες, τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμη ανακηρύξει καμία ΑΟΖ σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας!

Είναι, δηλαδή, σαν να πουλάς τα δικαιώματα και τα μελλοντικά κέρδη μιας εταιρείας, την οποία όμως δεν έχεις ιδρύσει ακόμη!

Αυτά είναι παιδιάστικα πράγματα που δεν ταιριάζουν σε ένα σοβαρό κράτος, με σοβαρούς πολιτικούς και σοβαρούς πολίτες.

Με τη θαλάσσια συμφωνία της 28ης Νοεμβρίου 2019, Τουρκία και Λιβύη άρπαξαν και διαμοίρασαν μεταξύ τους όλο τον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης, πετώντας την Ελλάδα έξω από το παιχνίδι των υδρογονανθράκων.
ν

Η ανακήρυξη των ΑΟΖ της Λιβύης και της Τουρκίας αποκόπτει το Καστελλόριζο από την ελληνική επικράτεια και περιορίζει την ελληνική ΑΟΖ, που συνόρευε με την κυπριακή, μόνο στο χώρο του Αιγαίου. Image: Anadolu. Πηγή: Supplied
ν

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή υπολογίζονται σε περίπου 122 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πετά έξω από το παιχνίδι των υδρογονανθράκων την Ελλάδα, ενώ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις δραστηριότητες γεώτρησης στην Κύπρο, θέτοντας έτσι ένα σοβαρό ζήτημα περιφερειακής στρατηγικής ασφάλειας.
ν

ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Με την υπογραφή της θαλάσσιας συμφωνίας, η Τουρκία μετέφερε το πεδίο σύγκρουσης στη Λιβύη. Η μόνη λύση που είχε η Ελλάδα στα χέρια της, για να ανατρέψει την σε βάρος της συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ήταν να ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ, μόνη της ή μαζί με την Κύπρο ή την Αίγυπτο, και να καταθέσει τους χάρτες και τα σχετικά έγγραφα στον ΟΗΕ.

Η Τουρκία κατέθεσε τη συμφωνία με τη Λιβύη στην Υπηρεσία Ωκεανογραφικών Μελετών του ΟΗΕ την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019. Η Ελλάδα είχε περιθώριο 40 ημερών να την αντικρούσει.

Δηλαδή, μπορούσε να το κάνει μέχρι την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020. Όμως δεν πρόκειται να το κάνει, γιατί φοβάται.

Ο Χαφτάρ δεν ήρθε στην Αθήνα για τουρισμό. Επείγεται να καταλάβει την Τρίπολη που έχει πολιορκήσει και να ρίξει την κυβέρνηση αλ-Σάρατζ που υπέγραψε με την Τουρκία εναντίον μας. Καταλαμβάνοντας την Τρίπολη και ρίχνοντας την κυβέρνηση αλ-Σάρατζ καθιστά αυτομάτως άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που θα εγκριθεί σε λίγες μέρες από τον ΟΗΕ. Γι’ αυτό και πρέπει η Ελλάδα να βοηθήσει έμπρακτα τον στρατηγό. Θα τολμήσει η κυβέρνηση να το κάνει;
ν

Greece: FM Dendias receives Libya’s Haftar in Athens | Ruptly
ν

ν

 


Translate this post