Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο και ξεκινάει έρευνες νοτίως της Κρήτης

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο για τον EastMed, ενώ ξεκινάει έρευνες και γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης. Σε κατάσταση απελπισίας ο Μητσοτάκης.

Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο του Βερολίνου, η Τουρκία αναγγέλλει έρευνες νοτίως της Κρήτης τη συνοδεία πολεμικών και απειλεί με πόλεμο αν ο αγωγός EastMed περάσει μέσα από την θαλάσσια ζώνη που έκλεψε από την Ελλάδα. Image: Supplied

ν

Η ΤΟΥΡΚΙΑ στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη για υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA), ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση.

Κατόπιν εντολής του Βερολίνου, την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης αναγνωρίζει και η Ελλάδα, παρ’ όλο που αυτή υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία με την οποία αρπάζουν όλη την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης!

Φτύνοντας την Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, σε εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Παράλληλα, ο Ερντογάν υποστήριξε πως στο πλαίσιο του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, δεν θα είναι πλέον δυνατό για άλλες χώρες να διεξάγουν γεωτρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών, εννοώντας φυσικά την Ελλάδα.
ν

Το τουρκικό σκάφος “Oruc Reis” θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κρήτης. Τι θα κάνει η Ελλάδα; Image: Supplied
ν

Η Άγκυρα έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για την εκπαίδευση των στρατευμάτων που συντάσσονται με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο χωρών για συνεργασία στην ασφάλεια.

Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, 2.000 τζιχαντιστές από τη Συρία έχουν σταλεί ήδη από την Τουρκία στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ εναντίον του φιλέλληνα στρατηγού Χαφτάρ, τον οποίο η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει!

Με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, «δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν άλλες μη τουρκικές έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου (όπως ο EastMed στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα) από την ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης», προειδοποίησε ο Ερντογάν.
ν

Όπως φαίνεται στο χάρτη, ο αγωγός EastMed περνάει από την θαλάσσια ζώνη που παρανόμως θεωρεί δική της η Τουρκία, που απειλεί τώρα τα άλλα κράτη με πόλεμο. Image: Supplied
ν

Ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου ή απλώς EastMed είναι ένας σχεδιαζόμενος θαλάσσιος και χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος θα συνδέει απευθείας τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης. Μετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, ενώ θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2023.
ν

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΓΧΥΣΗΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Στην αποψινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε τελείως μπερδεμένος μπροστά στον καταιγισμό των εξελίξεων.

Όπως είπε: «Η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία».

Πού θα ασκήσει βέτο η Ελλάδα;

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο. 

Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Λιβύη μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως αυτό που είπε για βέτο είναι ακατανόητο.
ν

Σε κατάσταση σύγχυσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα ασκήσει νέτο για τη Λιβύη στην… Ευρωπαϊκή Ένωση! Image: Supplied

ν

 


Translate this post