“Πόρτα” έφαγε ο Μητσοτάκης από Μέρκελ και Ευρώπη

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ακόμη μια διπλωματική αποτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού που τον απέκλεισαν από τη Σύνοδο του Βερολίνου, παρά το αίτημα συμμετοχής!

Αυτά παθαίνεις όταν είσαι γερμανόφιλος και υποτακτικός του Βερολίνου. Σε θεωρούν δεδομένο και ασήμαντο. Image: Supplied

ν

“ΠΟΡΤΑ” έφαγε η Ελλάδα, που δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Βερολίνου, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, με θέμα τη Λιβύη, παρ’ ότι είναι η πλέον άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα, λόγω της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας με την οποία Λιβύη και Τουρκία αρπάζουν όλο τον χώρο του Νότιου Κρητικού Πελάγους.

Έτσι, στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο θα διεξαχθούν, τελικά, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι συνομιλίες για τη Λιβύη με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων και εκπροσώπων από διάφορες άλλες χώρες, όπως το Κονγκό (!) όχι όμως της Ελλάδας, που δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει, παρά το γεγονός ότι είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα!

Η απαξίωση αυτή (κοινώς “φτύσιμο”) οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση –η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ανεξαρτήτως κόμματος– είναι γερμανόφιλη και γερμανόδουλη. Δεν έχει δική της φωνή, δεν έχει δική της εθνική γραμμή, αλλά κάνει ό,τι της πει η Γερμανία.

Και αυτό συμβαίνει εδώ και μια 25ετία, από την εποχή που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης.

Άλλωστε στις διεθνείς συσκέψεις δεν καλούν δούλους ή υπόδουλους, ούτε φερέφωνα άλλων, αλλά όσους έχουν να πουν κάτι ή να διεκδικήσουν κάτι. Και η Ελλάδα δεν έχει ούτε να πει ούτε να διεκδικήσει κάτι.

Η Ελλάδα θεωρείται δεδομένη. Γι’ αυτό και δεν την λαμβάνουν υπόψη. Αλλά και η ίδια είναι απομονωμένη στον εαυτό της, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στον κόσμο.

Αν καλούσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό στη διάσκεψη και τον ρωτούσαν τι σκοπεύει να κάνει, θα έλεγε: «Θα κάνω ό,τι μου πει η Γερμανία». Αφού όμως η Γερμανία θα είναι παρούσα (άλλωστε οργανώνει τη διάσκεψη), δεν υπάρχει λόγος να φωνάξουν τον υποτακτικό, τον κολαούζο. Γιατί μπορεί τα διάφορα κράτη να έχουν διαφορές μεταξύ τους και μάλιστα έντονες, έχουν όμως αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, ιδιότητες τις οποίες η Ελλάδα έχει απολέσει εδώ και πολύ καιρό.
ν

Το Κονγκό και η Αλγερία, που δεν συνορεύουν με την Λιβύη, κλήθηκαν να συμμετάσχουν, το αίτημα όμως συμμετοχής της Ελλάδας, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, απορρίφθηκε. Image: Supplied
ν

ΦΟΒΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Η ελληνική εξωτερική πολιτική πάσχει από φοβικό σύνδρομο. Οι φοβίες σχετίζονται με την απουσία ρεαλιστικού φοβικού αντικειμένου και ενίοτε εξακολουθούν να υπάρχουν και ελλείψει αυτού. Αυτός που φοβάται βιώνει ένα δυσανάλογο φόβο σε σχέση με το ερέθισμα και τον αντικειμενικό κίνδυνο που διατρέχει από αυτό. Με άλλα λόγια, από φοβικό σύνδρομο πάσχει αυτός που φοβάται και τη σκιά του!

Η Ελλάδα φοβάται. Φοβάται τους πάντες και τα πάντα. Φοβάται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια, όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες του κόσμου. Φοβάται να ανακηρύξει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό την κάνει ηττοπαθή και εξαρτώμενη.

Για να νιώσει ασφαλής, πρέπει να νιώθει ότι έχει κοντά της μια άλλη, ισχυρή χώρα. Παλιότερα ήταν η Βρετανία, μετά οι ΗΠΑ, τώρα δυνάστης είναι η Γερμανία.

Έτσι, η Ελλάδα γνωρίζει συνεχώς ήττες. Μέχρι στιγμής οι ήττες είναι διπλωματικές, έχουν αρχίσει όμως επικίνδυνα να αγγίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα κληθούμε να τα υπερασπίσουμε. Και επειδή το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ψοφοδεές, κοινώς «τα κάνει πάνω του», έχοντας χάσει ήδη το Καρπάθιο και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, θα χάσουμε στη συνέχεια νησιά (ήδη αμφισβητούνται Κρήτη, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο), αλλά και τμήματα της ηπειρωτικής χώρας (Θράκη).
ν

Δύο εχθροί της Ελλάδας. Ο Φαγιέζ αλ-Σάρατζ που υπέγραψε με την Τουρκία το σύμφωνο αρπαγής των ελληνικών θαλασσών και η Άνγκελα Μέρκελ που επέβαλε στη χώρα μας οικονομικό έλεγχο. Image: Supplied
ν

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Πρόκειται για πρωτοφανή ήττα της χώρας σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς αν κάποιος θίγεται αυτή στην στιγμή από τις εξελίξεις στην Λιβύη, είναι μόνο η Ελλάδα στην οποία το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα να παρουσιάσει τις θέσεις της!

Στη Σύνοδο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κονγκό (!), ο Αραβικός Σύνδεσμος, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά οι άμεσα εμπλεκόμενοι, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) Φαγιέζ αλ-Σάρατζ και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Ελλάδα θα απουσιάζει. Φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς το Βερολίνο στηρίζει την κυβέρνηση του φιλότουρκου Σάρατζ και δεν ήθελε την Ελλάδα να «γκρινιάζει» καθώς τα γερμανικά συμφέροντα προηγούνται σαφώς των ελληνικών για τους Γερμανούς (αλλά και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη).

Όπως ήταν φυσικό, η Τουρκία άσκησε έντονη πίεση για να αποκλειστεί η Ελλάδα από την Σύνοδο του Βερολίνου. Το νέο στοιχείο είναι ότι η διεθνής διπλωματία και μάλιστα η γερμανική αναγνωρίζει το ρόλο της Τουρκίας στην Λιβύη και αγνοεί επιδεικτικά την Αθήνα η οποία ήδη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της τουρκικής επιρροής με την συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

ν

 


Translate this post