Ο Λίβυος στρατηγός Χαφτάρ έφυγε χωρίς να υπογράψει

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Λίβυος στρατηγός Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ. Image: Sputnik / Vladimir Astapkovich. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Χαλίφα Χαφτάρ, που είναι επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με τον αντίπαλό του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, που είναι επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης. Ο στρατηγός έφυγε από τη Μόσχα, αφήνοντας στη μέση τις συζητήσεις, μετέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις [αντίθετες] πλευρές», ανέφερε το υπουργείο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η κίνηση αυτή του στρατηγού Χαφτάρ ήταν μια γενναία και πατριωτική κίνηση, από αυτές που σπανίζουν στις μέρες μας, καθώς αυτός και οι σύμβουλοί του αντιλήφθηκαν έγκαιρα πως αν υπέγραφαν την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ουσιαστικά παρέδιδαν τη χώρα τους στους Τούρκους και τους Ρώσους για να τη διαμελίσουν.
ν

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ

Ο στρατηγός είχε δεχτεί να κάνει ειρήνη με τον αντίπαλό του, οι όροι όμως της εκεχειρίας ήταν επαχθείς: πρώτον, έπρεπε να αφοπλίσει τον στρατό του και, δεύτερον, έπρεπε να δεχτεί τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της πατρίδας του, σαν να ήταν υποτελής των Τούρκων.

Επιπλέον, οι μεν Τούρκοι θα αναλάμβαναν την διοίκηση της Λιβύης, τις κατασκευές και την οικονομική διαχείριση της χώρας, ενώ οι Ρώσοι θα έβαζαν χέρι στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν εκεί.

Αυτούς τους όρους μόνο ένας προδότης μπορούσε να τους δεχτεί.

Έτσι, ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα, αφήνοντας σύξυλους τους συνομιλητές του, οι οποίοι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα υποταχθεί.
ν

Ο Χαλίφα Χαφτάρ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο στρατηγός δεν έπεσε στην παγίδα που του έστησαν Ρώσοι και Τούρκοι που θέλουν να διαμελίσουν τη Λιβύη. Image: Reuters. Πηγή: Supplied
ν

Ο στρατηγός και το επιτελείο του επέστρεψαν στην Βεγγάζη ξημερώματα της Τρίτης, αφού οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο, ανέφερε το Al Arabiya.

Το κανάλι επικαλούμενο ως πηγή τον ίδιο τον στρατηγό, είπε ότι το σχέδιο της συμφωνίας που επρόκειτο να υπογραφεί δεν περιλάμβανε κάποιες διατάξεις κρίσιμες για τον Εθνικό Στρατό του Λιβύης (LNA). Ο 76χρονος στρατηγός επέμεινε στον «αφοπλισμό και διάλυση» των δυνάμεων που είναι πιστές στην Τρίπολη (GNA), καθώς και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Τώρα την «σκυτάλη» της ειρήνευσης αναλαμβάνει η Γερμανία, που υποστηρίζει το καθεστώς της Τρίπολης του αλ-Φάρατζ. Η Μέρκελ έχει καλέσει τις αντίπαλες πλευρές στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου, αφού όμως πρώτα συνεννοήθηκε με τον Ερντογάν για το πώς πρέπει να παίξει το παιχνίδι.
ν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με επέμβαση στη Λιβύη. Image: Reuters / Umit Bektas. Πηγή: Supplied

ν

ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σε παραλήρημα κατά του Χαλίφα Χαφτάρ «ξέσπασε» ο Ερντογάν, μετά την αποχώρηση του στρατηγού από την Μόσχα και την μη υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με την οποία επί της ουσίας θα αναγνώριζε και την παράνομη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης εναντίον της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα δώσει στον ηγέτη της Λιβυκής πολιτοφυλακής Χαλίφα Χαφτάρ «ένα μάθημα» εάν δεν σταματήσει τις επιθέσεις του στις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Για την Άγκυρα το «χτύπημα» Χαφτάρ ήταν πολύ βαρύ. Πίστευε πως είχε «κλειδώσει» την κατάπαυση του πυρός.

Η Άγκυρα ήθελε την «μονιμοποίηση» του Φαγέζ αλ Σάρατζ, με τον οποίο ο Ερντογάν υπέγραψε την παράνομη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα νοτίως της Κρήτης.

Η Άγκυρα, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της ικανό αριθμό τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), με την ανοχή και την υποστήριξη του Κατάρ και των ΗΠΑ, σκοπεύει αν τους στείλει άμεσα στη Λιβύη, ως προπομπό για την αποστολή εκεί σοβαρών τουρκικών τακτικών δυνάμεων.

O Xαφτάρ θα επιχειρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταλάβει οριστικά την Τρίπολη και να κερδίσει την «παρτίδα». Υπάρχουν ήδη φημολογίες ότι απογειώθηκαν αεροπλάνα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με οπλισμό και πυρομαχικά προς ενίσχυση των δυνάμεων του LNA.
ν

Libya’s Haftar leaves Moscow without signing ceasefire deal | FRANCE 24 English
ν

ν

 


Translate this post