Η Τουρκία θα στείλει τον Ιανουάριο στρατεύματα στη Λιβύη (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Ερντογάν δήλωσε πως το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στις 8 και 9 Ιανουαρίου.

Τούρκοι στρατιώτες σε θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Image: Reuters / Umit Bektas. Πηγή: Supplied

ν

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε από την Τουρκία να στείλει τα στρατεύματά της στη διαιρεμένη χώρα, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία θα δεχθεί την πρόσκληση της Λιβύης και θα στείλει στρατεύματα στη χώρα», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια συνάντησης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη όταν το κοινοβούλιο ανοίξει ξανά 8 ή 9 Ιανουαρίου.

«Θα παράσχουμε κάθε είδους στήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης εναντίον του Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από διάφορες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες», πρόσθεσε.

«Στηρίζουν έναν πολεμοχαρή, ενώ εμείς στηρίζουμε την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας και αποδεχόμαστε την πρόσκλησή της να στείλουμε στρατεύματα. Αυτό μας κάνει διαφορετικούς από τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Ερντογάν.

Τα τουρκικά στρατεύματα θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα της Λιβύης την Τρίπολη. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Σάρατζ αμφισβητείται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έχει έδρα το Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Τυνησία την Τετάρτη, όπου ο ίδιος και ο πρόεδρος Καΐς Σαγιέντ συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια κοινή στρατιωτική αποστολή για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τους ισλαμιστές της Τρίπολης τον περασμένο μήνα, με την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) από τη νότια ακτή της Τουρκίας έως τη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης, σβήνοντας την υφαλοκρηπίδα πολλών ελληνικών νησιών (Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης).

Να σημειωθεί ότι η απόφαση αφορά την επίσημη αποστολή του κύριου όγκου των τουρκικών στρατευμάτων, αφού η Τουρκία ήδη έχει ήδη γεμίσει τη Λιβύη με «στρατιωτικούς συμβούλους», δηλαδή μισθοφόρους, οι οποίοι εκπαιδεύουν τους ισλαμιστές αλλά συμμετέχουν και σε ειδικές αποστολές. 

Μάλιστα, χθες οι μυστικές υπηρεσίες του Νίγηρα συνέλαβαν δύο Τούρκους, οι οποίοι όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Αφρικής είναι στελέχη της ΜΙΤ και είχαν αποστολή να μεταβούν στην Τρίπολη, προφανώς για να προετοιμάσουν το έδαφος για τα τουρκικά στρατεύματα.
νν

Η Λιβύη παραμένει βαθιά κατακερματισμένη μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011 και τη λεγόμενη “Αραβική Άνοιξη” που υποστήριξε τους μαχητές που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος για πολλά χρόνια είχε ένα σταθερό καθεστώς. Η υποστηριζόμενη από τους Δυτικούς εξέγερση πέτυχε, αλλά άφησε τη χώρα διαιρεμένη, με διάφορες ένοπλες ομάδες να ανταγωνίζονται για την εξουσία.

Ο Χαφτάρ αναδείχτηκε πολεμώντας κατά των ισλαμιστών, όπως είναι η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα, ο ISIS και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ενώ έχει στενούς δεσμούς με πολλές κορυφαίες κυβερνήσεις, παρά την αντίθεσή του στην κυβέρνηση του Σάρατζ, που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.
ν

Turkey’s lawmakers to vote on sending troops to Libya, Erdogan says | FRANCE 24
ν

ν

 


Translate this post