Η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Κατηγορία Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τη νέα, αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες καλείται να ψηφίσει η Βουλή μετά τα Χριστούγεννα.

Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ κατά της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου. Image: Supplied

ν

ΤΗ ΝΕΑ αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες καλείται να ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τα Χριστούγεννα.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας παραμένουν ασαφείς και θα γίνουν γνωστές λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ελληνική Αεροπορική Βάση της Λάρισας, στην Ελληνική Αεροπορική Βάση Στρατού στο Στεφανοβίκειο στο Βόλο, καθώς και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), όπως ονομάζεται, θα είναι πενταετής με δυνατότητα αυτόματων ανανεώσεων επ’ αόριστον.
ν

Αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα σταθμευμένα στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Image: Supplied
ν

Η συμφωνία υπογράφηκε στις 23 Δεκεμβρίου και κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση την παραμονή των Χριστουγέννων. Αν επικυρωθεί, η συμφωνία θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της αμερικανικής ναυτικής και αεροπορικής βάσης στη Σούδα, στα Χανιά, και θα επιτρέψει ουσιαστικά στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιεί όλες τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η αναθεωρημένη στρατιωτική συμφωνία συζητήθηκε στις 5 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.

Πολλοί πιστεύουν ότι με τη συμφωνία αυτή ενισχύεται η αμυντική θωράκιση της χώρας, η οποία είχε εγκαταλειφθεί στα χρόνια των μνημονίων, παρά την επιθετικότητα και τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία καθημερινά εξοπλίζεται απειλεί με πόλεμο. Η Τουρκία ξέφυγε από κάθε όριο, υπογράφοντας την παράνομη θαλάσσια συμφωνία με τη Λιβύη, που αφαιρεί από την Ελλάδα το Νότιο Κρητικό Πέλαγος και το Καρπάθιο Πέλαγος, ενώ ταυτόχρονα θέτει υπό αμφισβήτηση την ελληνικότητα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.
ν

 


Translate this post