Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καπνοί από τις φωτιές πνίγουν την Αυστραλία (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πύρινος εφιάλτης στην Αυστραλία με δύο νεκρούς εθελοντές πυροσβέστες στο Σίδνεϊ και θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 45ο Κελσίου.

Οι 120 πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν σκοτώσει το λιγότερο έξι άτομα, κάψει πάνω από 700 σπίτια και καταστρέψει 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Image: Reuters. Πηγή: Supplied

ν

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 120 δασικές πυρκαγιές (bushfires) κατακαίνε εδώ και ένα μήνα περίπου την ήπειρο της Αυστραλίας, με τους πυκνούς καπνούς να σκεπάζουν μεγάλες περιοχές της ηπείρου, καθιστώντας προβληματική τη ζωή στις πόλεις της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία κύματα καύσωνα και θερμοκρασίες που ξεπερνούν τοπικά τους 45ο Κελσίου.

Έως τώρα υπάρχουν έξι νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες, ενώ οι φωτιές έχουν κάψει 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν 2 νεκρούς και 13 τραυματίες, από τους οποίους ένας βρίσκεται σε κώμα.
ν

Εικόνα των θερμοκρασιών την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου. Οι προβλέψεις λένε ότι το κύμα καύσωνα θα είναι χειρότερο αύριο Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, με θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν τους 47ο Κελσίου στη ΒΔ Βικτώρια. Image: BSCH. Πηγή: Supplied
ν

Οι ενεργές εστίες φωτιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αυστραλίας. Image: Supplied
ν


ν

Η Μελβούρνη τυλιγμένη στους καπνούς, 20 Δεκεμβρίου 2019. Image: David Caird. Πηγή: Supplied
ν

Η παραλία Σαιντ Κίλντα στη Βικτώρια, 20 Δεκεμβρίου 2019. Image: Jason Edwards. Πηγή: Supplied
ν

70 meter high bush fires rage in Australia | RT
ν

ν

ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Δύο εθελοντές πυροσβέστες σκοτώθηκαν ενώ έδιναν μάχη με τις φλόγες κοντά στο Σίδνεϊ και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον βρισκόταν σε… διακοπές στη Χαβάη! Μετά την τραγωδία αυτή, είπε ότι θα επιστρέψει στη χώρα όπου μαίνονται δεκάδες πυρκαγιές.
ν

Οι δύο εθελοντές που βρήκαν τραγικό θάνατο την ώρα του  καθήκοντος. Αριστερά ο αρχηγός Geoffrey Keaton 32 ετών και δεξιά ο πυροσβέστης Andrew O’Dwyer 36 ετών. Πηγή: Twitter
ν

Ο καύσωνας πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σήμερα Παρασκευή ήταν η σειρά της Μελβούρνης να μετατραπεί σε καμίνι.

Χιλιάδες πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί  στη Νέα Νότια Ουαλία σε μια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Ένα πυροσβεστικό όχημα προσέκρουσε σε δέντρο και ανατράπηκε, στα νότια του Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο οδηγός και ένας από τους επιβαίνοντες, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.
ν

Ένα πρόχειρο μνημείο στήθηκε για τους δύο εθελοντές πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας με τις φλόγες. Image: AAP / Bianca De Marchi. Πηγή: Supplied
ν

Συντετριμμένοι οι συνάδελφοι των δύο εθελοντών. Image: AAP / Bianca De Marchi. Πηγή: Supplied
ν

«Πρόκειται για ένα απολύτως ολέθριο συμβάν σε μια ήδη απίστευτα δύσκολη ημέρα και εποχή», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Νωρίτερα, τρεις άλλοι πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, που ενισχύονταν από τους ισχυρούς ανέμους, στη Νέα Νότια Ουαλία. Δύο άνδρες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο, φέροντας εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια ενώ μια γυναίκα συνάδελφός τους μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο. Οι δύο άνδρες βρίσκονται σε κώμα.

Ο πρωθυπουργός  Μόρισον εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι θα επιστρέψει στο Σίδνεϊ το συντομότερο δυνατόν. Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός δέχεται σφοδρές επικρίσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης επειδή έφυγε για διακοπές στο εξωτερικό εν μέσω της κρίσης των πυρκαγιών. Το γραφείο του αρχικά είχε αρνηθεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι έκανε διακοπές στη Χαβάη.

Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση ότι θα επιστρέψει, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις διακοπές του στη Χαβάη…
ν

ν

Περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στο Σίδνεϊ, ζητώντας την επιστροφή του πρωθυπουργού και την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
ν


ν

«Λυπάμαι πολύ αν προσέβαλα κάποιον από τους πολλούς Αυστραλούς που επηρεάστηκαν από τις τρομερές πυρκαγιές κάνοντας διακοπές με την οικογένειά μου αυτήν την περίοδο», ήταν η απάντηση του Μόρισον στους επικριτές του.
ν

Η φωτιά πλησιάζει στη μικρή πόλη Cudlee Creek κοντά στην Αδελαΐδα, 20 Δεκεμβρίου 2019. Image: Josephine Lim. Πηγή: Supplied
ν

Ένα καταφύγιο ζώων έχει παραδοθεί στις φλόγες ΝΔ του Σίδνεϊ. Πηγή: Bargo Dingo Sanctuary
ν

Η Ρεμπέκα Μπάνκροφτ, εθελόντρια στο καταφύγιο ζώων Bargo Dingo Sanctuary, έσωσε και τα 30 ζώα που φιλοξενούνταν εκεί. Image: Mitchell Van Homrigh. Πηγή: Supplied
ν

Η άσφαλτος σε αυτό τον δρόμο του Πορτ Αουγούστα στη Νότια Αυστραλία έχει λιώσει, καθώς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 45° Κελσίου. Image: Port Augusta Council. Πηγή: Facebook
ν

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΖΕΣΤΗΣ ΑΝΤΕΞΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Η Αυστραλία κατέρριψε την Τετάρτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας από τότε που υπάρχουν αρχεία, με τον μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο να φτάνει τους 41,9 βαθμούς Κελσίου και την υψηλότερη θερμοκρασία να φτάνει τους 47 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρα, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ, με μέσο όρο θερμοκρασίας 40,9 βαθμούς Κελσίου και την υψηλότερη να φτάνει τους 46,4 βαθμούς.

Αυτός ο ακραίος καύσωνας που πλήττει την Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, καθώς τους τελευταίους μήνες μαίνονται στη χώρα τεράστιες πυρκαγιές.
ν

Οι φωτιές στην Αυστραλία είναι ανεξέλεγκτες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Image: Reuters. Πηγή: Supplied
ν

Το κύμα καύσωνα προελαύνει προς το κεντρικό τμήμα της χώρας, έχοντας ανατολική κατεύθυνση, όπου ήδη πυρκαγιές κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και πάνω από 700 σπίτια.

Οι πυρκαγιές αυτές ώθησαν πολλούς Αυστραλούς να διαδηλώσουν εναντίον της παθητικότητας της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας στον αγώνα εναντίον των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Με δεδομένη την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής σε διάφορα σημεία του πλανήτη, υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι του 2020 να έχουμε και εμείς στην Ελλάδα παρόμοιες συνθήκες με αυτές που εκδηλώνονται τώρα στην Ασυτραλία.
ν

Australia bushfires: New South Wales declares state of emergency | Sky News
ν

ν

 


Translate this post