Ευρωπαϊκή Ένωση: Στήριξη με πολλές υποσημειώσεις και άδειασμα από Βουλγαρία

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο, ταυτόχρονα όμως στηρίζει και την Τουρκία ως… «σημαντικό φίλο και εταίρο»!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με πολλές όμως υποσημειώσεις. Image: Supplied

ν

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής στις 12 Δεκεμβρίου την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε στο κείμενο των Συμπερασμάτων που θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές.

O πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης-Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

Στο δείπνο, ανέφεραν οι πηγές, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
ν

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών της ΕΕ. Τη Σύνοδο απασχόλησαν ζητήματα όπως το Brexit και η κλιματική αλλαγή. Image: Supplied
ν

ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Το κείμενο στήριξης της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, είναι μεν μια διπλωματική επιτυχία, δεν είναι όμως η επιτυχία που θα θέλαμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλει ένα «ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία», αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλλά η ΕΕ αρνήθηκε να το πράξει, περιοριζόμενη μόνο σε λεκτικές εκφράσεις, αντί να λάβει οικονομικά μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας συζητήθηκε όχι στη Σύνοδο Κορυφής αλλά στο δείπνο των ηγετών, δηλαδή η σημασία του υποβαθμίστηκε για να μην ενοχληθεί η Τουρκία.

Επίσης, οι «εταίροι» μας αναφέρθηκαν συχνά-πυκνά στην Τουρκία ότι είναι ένας… «σημαντικός φίλος και εταίρος», ότι είναι «μεγάλη χώρα» και τα παρόμοια.

Ούτε η απόφαση της ΕΕ θα παίξει κανένα ρόλο στον ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κρατική οντότητα, δεν είναι χώρα ή συνομοσπονδία κρατών, δεν έχει Σύνταγμα ή στρατό. Είναι απλώς μια εμπορική εταιρεία, της οποίας τα μέλη αντί να είναι άτομα είναι κράτη και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Επομένως, θέλουν να τα έχουν καλά με την Τουρκία που είναι μια αγορά 82 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν θέλουν όμως να χαλάσουν και την καρδιά της Ελλάδας, γιατί τους εξυπηρετεί ως «αποθήκη» για να τοποθετούν τους μετανάστες που έρχονται από Ασία και Αφρική.
ν

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Image: Supplied
ν

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ»

Το κερασάκι στην τούρτα της αδιαφορίας ήταν το «άδειασμα» της Ελλάδας από την Βουλγαρία, της οποίας πρωθυπουργός την κάλεσε «να βρει εργαλεία να βοηθήσει τον εαυτό της, γιατί ο ρόλος της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικός στην περιοχή».

Κινούμενος σε εντελώς διαφορετική γραμμή, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τήρησε αποστάσεις από την λεκτική καταδίκη των υπολοίπων ηγετών της ΕΕ για την απειλητική προς την Ελλάδα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.  

«Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Τους υποστηρίζουμε μεν με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία διαδραματίζει σήμερα ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
ν

 


Translate this post