Η Ελλάδα έχει 40 μέρες περιθώριο για να αποφύγει τον πόλεμο με την Τουρκία

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ  | Ενημ. 12 Δεκεμβρίου, 14:15

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Ελλάδα έχει 40 μέρες περιθώριο για να καταστήσει άκυρη την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και να αποφύγει τον πόλεμο με την Τουρκία.

Η επόμενη κίνηση της Τουρκίας είναι να στείλει νοτίως της Κρήτης πλωτό γεωτρύπανο. Κι αυτό γιατί θέλει αμέσως μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη να κάνει κινήσεις εδραίωσης των νέων παράνομων δεδομένων. Image: Supplied

ν

ΣΤΙΣ 28 Νοεμβρίου, Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη δύο συμφωνίες: μια θαλάσσια και μια στρατιωτική.

Με την πρώτη, η Τουρκία επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της έως… την Λιβύη, αμφισβητώντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης, με το επιχείρημα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, αποκόπτει το Καστελόριζο από την ελληνική επικράτεια και το εντάσσει στην τουρκική, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σύνδεση της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή.

Δείτε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης όπως κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (τουρκικά, αραβικά και αγγλικά), με τον χάρτη της περιοχής και τις συντεταγμένες.

Με την δεύτερη συμφωνία, η Τουρκία αναλαμβάνει την ένοπλη υποστήριξη της κυβέρνησης της Δυτικής Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, του Φαγιέζ αλ-Σαράτζ, τον οποίο ενισχύει με drones, θωρακισμένα οχήματα “Kirpi”, όπλα λέιζερ, διάφορα άλλα όπλα και πυρομαχικά, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό, με επικεφαλής τον στρατηγό Ιρφάν Τουρ Οζέρτ, πρώην διοικητή της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Τουρκίας.

Δείτε περισσότερα για την τουρκική υποστήριξη στον αλ-Σαράτζ στο άρθρο “Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, του Νικόλα Ζηργάνου στην efsyn.
ν

Η παράνομη τουρκο-λιβυκή συμφωνία «καταπίνει» το Καστελόριζο και αρπάζει τα χρυσοφόρα θαλάσσια οικόπεδα 15, 19 και 20 νοτίως της Κρήτης, αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και αποκόπτοντας την ελληνική ΑΟΖ από την κυπριακή. Image: News Media

ν

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΣΗΜΕΡΑ

Στη Λιβύη, των τεράστιων ενεργειακών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, επικρατεί μετά την εξόντωση του Καντάφι, μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση. Στη Δυτική Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη, κυριαρχεί ο τουρκικής καταγωγής Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της λεγόμενης “Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας” (GNA).

Τον Σάρατζ, παρ’ όλο που είναι φιλοϊσλαμιστής και οπαδός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία, το Κατάρ, η Τουρκία, ο ΟΗΕ και η… Ελλάδα! Και αυτό δείχνει πόσο σύνθετες και περίπλοκες είναι σήμερα οι διεθνείς σχέσεις.

Στην Ανατολική Λιβύη, στο πλευρό της αντιπολίτευσης, βρίσκεται το νόμιμα εκλεγμένο και επίσης διεθνώς αναγνωρισμένο Κοινοβούλιο της χώρας, που εδρεύει στο Τομπρούκ, στην περιοχή της Βεγγάζης που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, σφοδρό πολέμιο της Τουρκίας.

Ο Χαφτάρ, που είναι και Αμερικανός πολίτης, υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.

Εδώ βλέπει κανείς με μια ματιά τους εχθρούς και τους φίλους της Ελλάδας. Στην περίπτωση, όμως, μιας ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία, κανείς δεν πρόκειται να μας βοηθήσει. Η Ελλάδα θα πρέπει να διεξάγει τον αγώνα μόνη της.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία βρίσκεται μάλλον σε θέση αδυναμίας, γιατί έχει ανοιχτεί σε πολλά μέτωπα, παρασυρόμενη από τη φαντασίωση του Ερντογάν ότι είναι μεγάλη δύναμη.
ν

Τουρκικά θωρακισμένα οχήματα Vuran και Kirpi II 4×4 φτάνουν στην Τρίπολη της Λιβύης στις 18 Μαΐου 2019, προερχόμενα από το λιμάνι της Σαμψούντας. Image: Supplied

ν

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ 40 ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου πήρε τον δρόμο προς στην Υπηρεσία Ωκεανογραφικών Μελετών του ΟΗΕ, η θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Σύμφωνα με το Reuters η συμφωνία κατατέθηκε στις 12 Δεκεμβρίου. Μέσα σε 40 μέρες, δηλαδή έως τις 21 Ιανουαρίου 2020, η Ελλάδα πρέπει να κάνει δύο πράγματα:

1) να καταγγείλει επίσημα τη συμφωνία στον ΟΗΕ, και

2) να ανακηρύξει τη δική της ΑΟΖ, υπογράφοντας μια θαλάσσια συμφωνία με την Κύπρο (ή με την Αίγυπτο), και να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα και χάρτες με τις συντεταγμένες της ελληνικής ΑΟΖ στον ΟΗΕ.

Στην περίπτωση αυτή ο ΟΗΕ είναι αναγκασμένος να παραπέμψει τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι τελεσίδικη και σε κάθε περίπτωση δεν αφορά το Αιγαίο, αλλά μόνο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λιβύης, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.

Εάν η Ελλάδα δεν κάνει τις δύο αυτές κινήσεις, τότε αναπόφευκτα η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης θα εγκριθεί από τον ΟΗΕ και από παράνομη θα γίνει νόμιμη. Και η Ελλάδα ή θα παραμείνει περιορισμένη στα χωρικά της ύδατα ή θα οδηγηθούμε σε πόλεμο με την Τουρκία.
ν

Χάρτης με την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που ακουμπάει στην κυπριακή. Ορίζεται στα 200 ν.μ. από την ακτή και συμπίπτει με την έκταση της υφαλοκρηπίδας. Η υφαλοκρηπίδα μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ν.μ. και να φτάσει τα 350 ν.μ. όταν συνορεύει με την υφαλοκρηπίδα άλλου κράτους. Image: Supplied
ν

Γι’ αυτό και είναι λάθος που δεν προσκαλέστηκε η Κύπρος να συμμετάσχει στο “Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής” που συγκαλείται σήμερα Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα.

Επίσης αποδεικνύεται πόσο ολέθρια ήταν η πολυετής καθυστέρηση της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και εδώ υπήρξαν «έξωθεν» πιέσεις. Την καθυστέρηση αυτή εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία, συνάπτοντας την παράνομη συμφωνία με την Λιβύη. Παράνομη, γιατί η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και γιατί η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί από το Λιβυκό Κοινοβούλιο, που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαφτάρ.
ν

Η φρεγάτα “Ψαρά” (F-454) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πηγή: Wikimedia Commons 
ν

Ούτε πρέπει να περιμένει τι θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε τι θα βγει από την αμφιβόλου αξίας συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, ούτε το πότε ο στρατάρχης Χαφτάρ θα καταλάβει την Τρίπολη και θα ρίξει τον Φαγιέζ αλ-Σάρατζ. Πέρα από το διπλωματικό επίπεδο, πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει δυναμικά με τα όπλα στον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Νίκος Τσούνης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου, σημείωσε πως «σε περίπτωση που τουρκικό ερευνητικό πλοίο επιχειρήσει παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα πάμε μπροστά, θα ρίξουμε και ό,τι γίνει».
ν

ΚΑΜΙΑ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Παρά το γεγονός ότι επί χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούσαν τη γραμμή του κατευνασμού της Τουρκίας, αντί μιας δυναμικής απάντησης που θα έκοβε την φόρα των Οθωμανών, μια σύγκρουση με την Τουρκία είναι αναπόφευκτη στην περίπτωση που αμφισβητηθούν έμπρακτα τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Όποιος πολιτικός, κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων σκεφτεί να κάνει με την Τουρκία μια συμφωνία ανάλογη με αυτή των Πρεσπών, για μοιρασιά του Αιγαίου ή της Κρήτης, ή οποιουδήποτε άλλου τμήματος της Ελληνικής Επικράτειας, όχι μόνο θα είναι καταραμένος και σαν προδότης θα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα, αλλά και εθνικός Εφιάλτης, γιατί ο λαός θα αντιδράσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να τουρκέψει.

Δεν μπορούμε, όπως θέλουν οι ξένοι «φίλοι» μας, να υποχωρήσουμε στις απαιτήσεις των Τούρκων, να δεχτούμε συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, να τους δώσουμε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου –συνολικά 125 νησιά και νησίδες– και να γίνει ολόκληρη η Κύπρος τουρκική.

Όσα και να δώσεις στην Τουρκία, για ν’ αποφύγεις τάχα τον πόλεμο, πάντα αυτή θα ζητά περισσότερα. Υποχωρώντας στους Τούρκους, τους ανοίγεις περισσότερο την όρεξη, μέχρι να σε καταπιούν ολόκληρο. Καμιά παραχώρηση, καμιά συμφωνία.

Πολύ σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη και περιπλέκει τις σχέσεις σε μια ευαίσθητη περιοχή».
ν

Ο προκλητικός χάρτης που απέστειλε η τουρκική κυβέρνηση στην ελληνική, με τη διεκδίκηση ολόκληρου του θαλάσσιου χώρου νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης, «εξαφανίζοντας» τελείως το Καστελόριζο. Image: Supplied

ν

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο ο Τούρκος ναύαρχος Cihat Yaycı’nın ανέφερε ότι η Τουρκία και η Λιβύη έχουν «αντικριστές ακτές» και ότι τα προς εκμετάλλευση θαλάσσια οικόπεδα 15, 19 και 20 νοτίως της Κρήτης συμπίπτουν με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας (!) και της Λιβύης, ουδείς από την ελληνική πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση «καταδέχθηκε» να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Έτσι, παρ’ όλο που η πρόθεση της Τουρκίας ήταν γνωστή εδώ και μήνες, η ελληνική πολιτική και διπλωματία αιφνιδιάστηκε, ή, κατά το κοινώς λεγόμενο, πιάστηκε στον ύπνο για ακόμα μια φορά. Τώρα η κυβέρνηση τρέχει πανικόβλητη από εδώ κι από ’κει, σαν κοτόπουλο στην αυλή που του έκοψαν το κεφάλι.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εξάρτησης των Ελλήνων πολιτικών από τους ξένους. Για να κάνουν κάτι οι Έλληνες πολιτικοί, πάντα ρωτούν τους ξένους και συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις των»!

Αυτή η πειθήνια στάση και υποταγή στους ξένους –παλιά στους Βρετανούς, μετά στους Αμερικανούς, τώρα στους Γερμανούς– έχει καταστήσει την Ελλάδα χώρα ανυπόληπτη και της έχει στερήσει τους φίλους που θα μπορούσε να έχει. Γιατί κανείς δεν έχει σε εκτίμηση ένα υποταγμένο και δουλικό κράτος.

Για το θέμα αυτό και για τα ανοιχτά μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο μιλάει η Διεθνολόγος Ιωάννα Συγκρασίτη στο Radio Proto Cyprus:
ν

ν

 


Translate this post