Τουρκία και Λιβύη επέκτειναν τα χωρικά τους ύδατα σε βάρος της Ελλάδας!

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν σήμερα ενεργειακή συμφωνία με την οποία μοιράζονται το Νότιο Κρητικό Πέλαγος και άλλες ελληνικές θαλάσσιες ζώνες!

Θλιβερή η αντίδραση της Ελλάδας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί απλώς να υποβιβάσει τις συνέπειες της συμφωνίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε σήμερα Πέμπτη δύο συμφωνίες, μια θαλάσσια και μια στρατιωτική, με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σάρατζ, στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης. Image: AA. Πηγή: Supplied

ν

Η ΤΟΥΡΚΙΑ και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της (μισής) Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα Πέμπτη η τουρκική κυβέρνηση. Επίσης υπογράφηκε συμφωνία για την ενισχυμένη ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία.

Οι δύο νέες συμφωνίες (memoranda of understandings) υπογράφηκαν σε συνάντηση δύο και πλέον ωρών που είχαν χθες Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της κυβέρνησης της μισής Λιβύης που έχει έδρα την Τρίπολη, με την Άγκυρα να υπόσχεται την στήριξή του ενάντια στην αντίπαλη στρατιωτική δύναμη του στρατηγού Χαφτάρ που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Δεν υπήρχαν ακόμη λεπτομέρειες για τη θαλάσσια συμφωνία, η οποία καταπατά τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η οποία αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω τις διαμάχες για την εξερεύνηση ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι τουρκικές γεωτρήσεις έχουν εξοργίσει τους Ελληνοκύπριους, την Αθήνα και την ΕΕ, αναφέρει το Reuters.
ν

Τουρκικός χάρτης που δείχνει τον θαλάσσιο «διάδρομο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με τις δύο χώρες να σφετερίζονται ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα το Καρπάθιο Πέλαγος και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, ενώ αποκόπτεται η σύνδεση της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή. Image: Supplied
ν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν οικονομικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας πριν από δύο εβδομάδες για να την τιμωρήσουν για την παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί και κατέχει σημαντικό τμήμα της Μεγαλονήσου εδώ και 45 χρόνια.
ν

Η κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης και η Τουρκία υπέγραψαν σήμερα 28 Νοεμβρίου 2019 συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα που περιπλέκει τα πράγματα, όσον αφορά τις ενεργειακές έρευνες της Ελλάδας ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Image: Supplied
ν

Η διαμάχη θέτει την Τουρκία εναντίον αρκετών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που έχουν συμφωνήσει αποκλειστικές ναυτικές και οικονομικές ζώνες με την Ελλάδα και την Κύπρο, αφήνοντας την Άγκυρα να αναζητά συμμάχους στην περιοχή.

Πηγή: Reuters
ν

 


Translate this post