Νίκολας Μπερνς: «Ο Τραμπ θα στηρίξει την Τουρκία και όχι την Ελλάδα»

Κατηγορία Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

«Ο Τραμπ δεν θα στηρίξει την Ελλάδα σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία», λέει ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Image: Supplied

ν

Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ διετέλεσε πρέσβης στην Ελλάδα την περίοδο 1997-2001 επί Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους. Κατά καιρούς έχει πει καλά λόγια για την Ελλάδα, όπως στις 23 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», όπου είπε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην Ελλάδα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε βρεθεί στην Ελλάδα όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Τζέφρι Πάιατ και τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Το tweet του Νίκολας Μπερνς για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο:
ν


ν

Ο βετεράνος πρώην διπλωμάτης κατακεραύνωσε την επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όπως διατυπώθηκε από τον Ερντογάν, ως απαράδεκτη και μη αποδεκτή από τη διεθνή νομοθεσία.
ν


ν

Αυτές τις μέρες μίλησε στο συνέδριο «Delphi Forum» που γίνεται στην Ουάσιγκτον σαν συνέχεια του συνεδρίου που γίνεται στους Δελφούς. Εκεί ο Νίκολας Μπερνς είπε τα εξής:

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον πρόεδρο Τραμπ».

Ωστόσο ο κ. Μπερνς δεν είπε κάτι καινούριο και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχει κάποιος αξιωματούχος στην Αθήνα που ακόμη να τρέφει τέτοιες ελπίδες. Οι Αμερικανοί, είτε ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους είτε στους Δημοκρατικούς, υποστηρίζουν πρώτα τα δικά τους συμφέροντα. Ακόμη κι αν φύγει ο Τραμπ, ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος πάλι την Τουρκία θα υποστηρίξει.

Όπως σωστά επισημαίνει ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης, ο κ. Μπερνς γίνεται «αρωγός στην ενίσχυση του φοβικού συνδρόμου».

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση με την Τουρκία, η πολιτική βούληση για τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής δύναμης πρέπει να είναι σαφής και απόλυτη, Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται είναι ότι είμαστε έτοιμοι να οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωτική και γενική αντιπαράθεση και δεν θα περιοριστούμε σε ένα θερμό επεισόδιο με το οποίο θα οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε εθνικές υποχωρήσεις».
ν

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης. Image: Supplied
ν

Ο Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αθανάσιου Έλλις, προσθέτοντας ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές σε περίπτωση ανάγκης.

Με αυτό το τελευταίο είναι σαν να θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα…
ν


ν


ν

 


Translate this post